noin 1 litra pikkelssiä
400 g keskikokoisia porkkanoita
300 g kukkakaalia
300 g vihreää kukkakaalia tai parsakaalia
noin 350 g paprikaa (vihreä, punainen ja keltainen)
250 g uusia sipuleita

Liemi

4 dl valkoviinietikkaa
5 dl vettä
6-7 dl sokeria
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl valkopippureita
1 rkl mustapippureita
3 laakerinlehteä
1 nippu persiljaa huuhdeltuna
2 kruunutillinkukintoa
1½ rkl suolaa

---

1. Leikkaa peratut, huuhdotut vihannekset pieniksi paloiksi. Mittaa liemen ainekset isoon teräskattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna liemen kiehua hiljalleen muutama minuutti, että liemi ehtii maustua hyvin. Siivilöi mausteet pois.

2. Lisää porkkanapalat ja anna niiden kiehua liemessä noin 10 minuuttia. Lisää sitten loput ainekset ja jatka keittämistä 3 minuuttia. Täytä 2-3 puhdasta kuumaa purkkia vihannespaloilla ja kaada liemi päälle.

3. Sulje purkit ja säilytä kylmässä.

4. Tarjoa liharuokien ja paistettujen kalafileiden lisäkkeenä. Voit myös valuttaa pienen määrän pikkelssiä, hienontaa veitsellä ja sekoittaa kermaviili- tai majoneesikastikkeen joukkoon makua antamaan.

Vinkki! Voit valita pikkelssiin muitakin vihanneksia ja kasviksia oman makusi mukaan. Esimerkiksi kesäkurpitsa, vihreät pavut ja valkosipuli sopivat hyvin pikkelssiin

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.