noin 1 litra pikkelssiä
400 g keskikokoisia porkkanoita
300 g kukkakaalia
300 g vihreää kukkakaalia tai parsakaalia
noin 350 g paprikaa (vihreä, punainen ja keltainen)
250 g uusia sipuleita

Liemi

4 dl valkoviinietikkaa
5 dl vettä
6-7 dl sokeria
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl valkopippureita
1 rkl mustapippureita
3 laakerinlehteä
1 nippu persiljaa huuhdeltuna
2 kruunutillinkukintoa
1½ rkl suolaa

---

1. Leikkaa peratut, huuhdotut vihannekset pieniksi paloiksi. Mittaa liemen ainekset isoon teräskattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna liemen kiehua hiljalleen muutama minuutti, että liemi ehtii maustua hyvin. Siivilöi mausteet pois.

2. Lisää porkkanapalat ja anna niiden kiehua liemessä noin 10 minuuttia. Lisää sitten loput ainekset ja jatka keittämistä 3 minuuttia. Täytä 2-3 puhdasta kuumaa purkkia vihannespaloilla ja kaada liemi päälle.

3. Sulje purkit ja säilytä kylmässä.

4. Tarjoa liharuokien ja paistettujen kalafileiden lisäkkeenä. Voit myös valuttaa pienen määrän pikkelssiä, hienontaa veitsellä ja sekoittaa kermaviili- tai majoneesikastikkeen joukkoon makua antamaan.

Vinkki! Voit valita pikkelssiin muitakin vihanneksia ja kasviksia oman makusi mukaan. Esimerkiksi kesäkurpitsa, vihreät pavut ja valkosipuli sopivat hyvin pikkelssiin

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.