Turkkilaiset alkupalat syntyvät nopeasti ja maistuvat taivaallisilta.

Olin tällä viikolla meze-kurssilla ravintola Antiokia Atabarissa. Mezet ovat turkkilaisia alkupaloja, joilla herätellään ruokahalua. Autenttiset kokit näyttivät, kuinka turkkilaiset alkupalat syntyvät. Niin helppoa ja niin hyvää. Meistä kurssilaisista kukin valmisti yhden mezen ja sen jälkeen syötiin. Yllätykseksi saimme keittiön valmistaman, suloisesti asetellun meze-lautasen. Jälkiruuaksi oli rasvaa valuvaa baklavaa turkkilaisen teen kanssa. Kurssi päättyi turkkilaiseen kahvikupposeen ja lokum-makeiseen. Makeinen on sama, jota usein tuodaan Suomeen tuliaisina, nimellä turkish delihgt eli marmeladityyppinen, tomusokerilla päällystetty namu.

Meillä on kotona muutaman viikon päästä koirakavereiden kesken meze-nyyttärit. Jokainen vieras tuo tullessaan etukäteen sovitun turkkilaisen herkun. Baklavan tilaan ravintolasta ja turkkilaisia leipiä vielä mietin, sillä en ehkä pysty valmistamaan juuri oikeanlaisia leipiä sähköuunilla.Nyyttärit on hyvä idea, niin kenekään ei tarvitse huhkia yksin koko päivää keittiössä. Kun ihmisiä tulee paljon, saadaan maistella monenlaisia herkkuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Talven kuluessa teen myös lehteemme meze-jutun. Sitä odotellessa voit kokeilla yhtä mezeä ja mutustella sen kanssa hyvää vaaleaa leipää.

Haydari

4-6 hengelle

500 g paksua turkkilaista jogurttia, esim. Lindahls

50 g saksanpähkinöitä

2-3 valkosipulinkynttä

2-3 rkl tuoretta tillisilppua

1 rkl oliiviöljyä

1/2-1 tl suolaa

Rouhi pähkinät kuorineen isolla veitsellä tai monitoimikoneessa.

Kuori ja purista valkosipulinkynnet.

Sekoita kaikki aineet hyvin sekaisin. Älä kuitenkaan vatkaa.

Anna maustua jääkaapissa kelmun alla vähintään pari tuntia, mielellään yön yli.

Tarjoa vaalean leivän kanssa.

Vinkki! Haydari sopii myös esimerkiksi paistetun kanan kumppaniksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla