TÄTÄ MIELTÄ. Eräänä aamuna sain tietää, että tiikereihin voi törmätä ihan kadullakin, kun tajuaa katsoa, kirjoittaa Salla Stotesbury.

Look closer – katso tarkemmin, vihjasi amerikkalaiselokuva American Beauty jo lähes 20 vuotta sitten. Elokuvassa tuulessa tanssiva pieni muovipussi on kuin runo. Niin kaunis, että itkettää.

Vasta tänä syksynä olen hiljalleen tajunnut, mitä elokuvan neuvo tarkoittaa. En ole mitenkään tietoisesti päättänyt katsoa arkeani toisin. Eräänä aamuna vain tuntui kuin luomet olisivat nousseet silmiltäni pois. Jopa marraskuisen Helsingin nuhruiset lähiöt ja keskustan betonikorttelit ovat oikeasti tulvillaan kauneutta, iloa ja lämpöä. Esimerkiksi tällaisia arjen runoja olen saanut viime viikoina kokea:

"Kato, sammakoita!"

Toissapäiväisen lumisateen viimeiset jäänteet olivat enää kaksi pientä, jähmettynyttä, pakokaasujen tahraamaa kinosta. 

Runon kinoksista teki se, että minä ja kahdeksanvuotias tyttäreni totesimme samalla hetkellä yhteen ääneen: "Hei kato noita, ne näyttää ihan sammakoilta!"

Yhä kuin vastarakastuneet 

Reppuselkäinen pariskunta, jonka perässä kävelin juna-asemalle eräänä räntäisenä maanantaiaamuna. He kulkivat käsi kädessä koko matkan, arvelin rakastuneeksi nuoreksipariksi.

Asemalla huomasin, että pariskunta olikin tuttu: lapseni koulukaverin vanhemmat, jotka ovat taatusti olleet yhdessä ainakin vuosikymmenen. Suloista!

Hypnoottiset hansikkaat

Junassa minua vastapäätä istuneen vanhemman rouvan kädet. Naisella oli uskomattoman kauniit fuksianväriset hansikkaat, joissa oli nahkainen koristeremmi ja solki. Tuijotin niitä kuin hypnoosissa melkein koko matkan.

Kun nousimme pääteasemalla ylös, hetken mielijohteesta kehuin hansikkaita rouvalle ääneen. Hän hymyili hämmästyneenä ja kiitti. Ehkä hänelle tuli yhtä hyvä mieli kuin minulle, kun kerrankin kehtasin avata suuni tuntemattomalle.

Hendrixiä jousilla, teinitähti liukuportaissa

Jousikvartetti viritteli soittimiaan Asematunnelissa keskellä aamuruuhkaa. Juuri, kun kävelin ohi, he aloittivat Purple Hazen alkutahdit.

Iltapäivällä herkistyin kuuntelemaan liukuportaissa, kun vieressä kirkas ääni lauloi Varpusta jouluaamuna. Teinitytön tulkinta olisi mennyt heittämällä läpi vähintään Voice of Finlandin alkukarsinoista.

Milloin olet viimeksi nähnyt tiikerin?

Tällä viikolla metrossa lievästi kehitysvammainen mies kysyi, milloin olen viimeksi nähnyt tiikerin. Muistelin, että kesällä Korkeasaaressa. Mies kehotti katsomaan: tiikereitä voi nähdä ihan kadullakin.

Näin varmasti on, kun ymmärtää katsoa.

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai Ella lähtee.

Se oli hirveän vaikea päätös, ja toisaalta siinä vaiheessa helppo, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut. Ajattelin, että minulla on oikeus mielenterveyteni säilyttämiseen. Lisäksi meillä on kaksi muuta lasta, joille pitää jaksaa olla äiti. Yksi lapsi ei voi ajaa edelle niin, että muut jäävät täysin.

Ensimmäinen lastensuojeluilmoitus tehtiin koulusta, kun Ella oli käynyt yläkoulua pari viikkoa.

Hän oli kirjoittanut uuden luokkansa yhteiseen Whatsapp-ryhmään, että voisiko joku tuoda teräaseita kouluun, koska hän haluaisi tehdä itselleen jotakin ja kotona on kaikki veitset ja sakset piilotettu.

Joku luokkakaveri oli kertonut viestistä vanhemmilleen, ja vanhempi oli ottanut koulupsykologiin yhteyttä.

”On sellainen olo, kuin sukeltaisin valtamereen, joka on kilometrejä syvä. En näe, mitä edessä on, mutta koko ajan on vain mustempaa.”

Se viesti ei ollut totta. Ei meillä silloin ollut veitsiä tai saksia piilossa. Ella ei osannut selittää, miksi oli kirjoittanut niin.

Minä ja mieheni menimme koululle palaveriin. Siellä kerroin, että minulla on sellainen olo kuin sukeltaisin valtamereen, joka on kilometrejä syvä. Tuntui, että sukellan yhä syvemmälle enkä näe, mitä edessä on, mutta koko ajan on vain mustempaa.

Olin alkanut olla huolissani Ellasta, kun hän oli kuudennella luokalla. Käytös oli muuttunut uhmakkaaksi jo aiemmin, mutta kuudennella hän alkoi nyppiä käsistä ihoa nuppineulalla rikki.

Jo kesällä ennen yläkouluun siirtymistä otin yhteyttä koulun terveydenhoitajaan. Kerroin ongelmista, joita oli ollut. Arvasin, että yläkoulussa niitä tulee lisää. Ja tuli.

Toinen lastensuojeluilmoitus tuli ­pian. Oli keskiviikko, ja minä tein töitä kotona, kun näin ikkunasta mieheni ajavan autolla pihaan Ella kyydissä.

Ella oli kännissä kuin käki. Koulusta oli soitettu miehelleni töihin.

”Wilma-merkinnässä opettaja oli kirjoittanut, että Ella veti tunnilla omaa showtaan. Oikeasti hän veti kännit, siinä espanjan tunnilla, juomapullosta.”

Wilma-merkinnässä opettaja oli kirjoittanut, että Ella veti tunnilla omaa showtaan. Oikeasti hän veti kännit, siinä espanjan tunnilla, juomapullosta. Käytävällä Ella oli kaatunut, ja opettaja oli taluttanut hänet terveydenhoitajalle.

Ella kertoi, että oli kaivanut esiin jotain matkoilta tuotua vodkaa meidän keittiön alakaapista,kasviprässin takaa. Syytä hän ei osannut sanoa.

Minä luulen, että se oli huomionhakua. Enkä syytä kaveripiiriä. Ella nimenomaan teki tyhmyydet yksin.

Luulen, että hän haluaa näyttää muille, että tekee just mitä itse tahtoo. Että leipokaa te pullaa himassa, mä vedän viinaa.

”Jos minulle olisi aiemmin sanottu, että meidän lapsista tehdään lastensuojeluilmoituksia, en olisi kuuna päivänä uskonut.”

Jos minulle olisi aiemmin sanottu, että meidän lapsista tehdään lastensuojelu­ilmoituksia, en olisi kuuna päivänä uskonut. Koko sana ’lastensuojeluilmoitus’ oli hirveä peikko, kun en tuntenut asiaa. Enää ei samalla tavalla ole.

Ymmärrän, että koulun henkilökunnan oli pakko tehdä lastensuojeluilmoitukset, ja hyvä että tekivät. Se oli keino saada Ellalle ja meidän perheelle apua.

Tuon kännissä koulussa -tempauksen jälkeen meillä kotona alkoi käydä kaksi perhetyöntekijää. Toinen oli Ellaa varten, toinen jutteli muiden kanssa, teki kuopuksen kanssa läksyjä tai vei vaikka jätskille.

Pienenä tyttönä Ella hymyili paljon. Hän oli todella iloinen, auttavainen, vauhdikas ja taipuvainen ottamaan riskejä.

Ihan pienenä hän oli myös älyttömän kova syömään tuttia. Kun Ella oli parivuotias, naureskelin, että jos jollekin meidän lapsista tulee ongelmia päihteiden kanssa, se on varmaankin Ella, koska hänellä oli niin vahva tuttiaddiktiokin.

Ehkä niillä asioilla oikeasti on yhteys.

Ella oli sosiaalinen ja reipas ja hyvä liikunnassa, mutta aina vähän erilainen kuin muut tytöt, poikamaisempi. Hänellä oli koko alakoulun ajan kavereita, mutta ei koskaan parasta ystävää, jonka kanssa olisi ollut koulun jälkeen ja viikonloppuisin.

”Jossain vaiheessa se iloinen Ella katosi. Viidennen luokan jouluna keskiarvo oli 8,5. Sen jälkeen se alkoi laskea nopeasti.”

Joka vuosi puhuin vanhempainvartissa opettajalle, että olen vähän huolissani siitä, että ei ole parasta kaveria. Opettaja sanoi, että hän ei olisi yhtään huolissaan.

Jossakin vaiheessa se iloinen Ella katosi. En osaa tarkalleen sanoa, milloin. Viidennen luokan jouluna keskiarvo oli 8,5. Sen jälkeen se alkoi laskea nopeasti.

Minä en itke vähästä. En halua näyttää heikkouttani, ja siksi syön mieluummin pieniä kiviä kuin itken toisten nähden.

Syksyllä ja keväällä vuosi sitten itkin. Ellan kanssa oli niin vaikeaa. Tuntui, että en vain kestä enää.

Ella jatkoi koulussa häiriköintiä tai pinnasi. Kotona hän huusi, kiroili ja oli arvaamaton.

”Ella alkoi etsiä alkoholia sosiaalisen median kautta ja teki kauppakeskuksiin treffejä tyyppien kanssa, joilta osti viinaa.”

Ellaa piti vahtia koko ajan. Jos kielsin häntä lähtemästä illalla ulos, hän lähti silti. Joskus mieheni oli etuovella ja isoveli toisessa kerroksessa parvekkeen ovella estämässä tai pitämässä kiinni.

Kerran äitini tuli vahtimaan Ellaa, että me pääsimme ystäväpariskunnan kanssa syömään. Sanoin Ellalle, että mummia et sitten töni pois tieltä, koska jos hän kaatuu, voi sattua pahasti. Ella ei töninyt vaan karkasi saunan pienestä ikkunasta.

Ella etsi alkoholia sosiaalisen median kautta ja teki kauppakeskuksiin treffejä tyyppien kanssa, joilta osti viinaa. Sitä hän joi ja myi eteenpäin muille.

Kotona veimme alkoholit varastoon lukkojen taakse. Nyt piilotimme ne veitset ja sakset. Mutta jos ihminen haluaa viillellä, hän viiltelee vaikka kotiavaimella.

”Olin Ellalle kuin myrkkyä. Hän huusi, että vittu mä haluan helvettiin täältä. Lastensuojelun kanssa todettiin, että tilanne ei voi jatkua näin.”

Sain voimaa, kun näin Facebookista kauniita maisemakuvia, vaikka Kanadan vuoristosta tai Italian alppimajoista. Kerran itkin äidilleni, että haluan minne vain pois. Äiti järjesti meille matkan kolmeksi päiväksi Vilnaan. Niinä päivinä ei tarvinnut huolehtia kenestäkään.

Kotiinpaluun jälkeen tunsin, että musta pilvi tuli päälle. Olin Ellalle kuin myrkkyä. Hän huusi, että vittu mä haluan helvettiin täältä. Lastensuojelun kanssa todettiin, että tilanne ei voi jatkua näin.

Ella muutti nuorisokotiin viime vuoden huhtikuussa. Siellä asui ennestään kuusi nuorta, joilla oli myös ollut päihteiden käyttöä. Muutto meni hyvin, Ella halusi itsekin pois kotoa.

Huostaanoton jälkeen Ellan kunto huononi. Niin käy kuulemma usein, viimeinenkin tsemppaus loppuu. Nuorisokodissa sai myös luotua kontakteja, joita ei ehkä kannattaisi luoda.

”Minulla on aina huojentunut olo, kun Ella on kiinni nuorisokodissa. Silloin tiedän, että hän on turvassa.”

Kun Ella saa raivokohtauksia, hän pistää paikkoja hajalle. Viimeksi hän oli riehunut nuorisokodissa teräsämpärin kanssa, hakannut sillä ympäriinsä niin, että vartijat oli kutsuttu paikalle. Siitä seurasi liikkumisvapaudenrajoitusta. Se tarkoittaa, että hän ei päässyt viikonloppunakaan kotiin.

Minulla on aina huojentunut olo, kun Ella on kiinni nuorisokodissa. Silloin tiedän, että hän on turvassa.

Jos Ella ei pääse kotiin, hän usein pyytää meitä käymään nuorisokodissa. Olemme aina menneet. Nuorisokodin puurojuhlaan oli kutsuttu siellä asuvien perheet. Olimme ainoat, jotka siellä olivat.

”Ella kaivoi reppuaan ja kertoi, että on hommannut meille joululahjoja. Kysyin, onko hän varastanut. Ella sanoi, että on.”

Joulun alla Ella ilmestyi kotiin, vaikka hänen piti olla nuorisokodissa. Olohuoneessa hän kaivoi reppuaan ja kertoi, että on hommannut meille joululahjoja.

Tuntosarveni nousivat heti. Kysyin, millä rahalla. Sitten kysyin, onko hän varastanut. Ella sanoi, että on.

Ratsasin repun, siellä oli kauluspaita isälle ja muita vaatteita. Soitin heti nuorisokotiin. He tekivät rikosilmoituksen, ja poliisi tuli meille kotiin. Ella oli raivoissaan, että ethän sä voi kaikkea viedä.

Moni vanhempi salaisi tuollaiset asiat, mutta minä en. Jos en ilmoittaisi, olisin rikoksen peittelijä. Meillä kotona ei tasan tarkkaan varastettua tavaraa säilytetä.

Oikeudentajun menettäminen tuntuu käsittämättömältä. Ella varastaa ja vielä tuo varastamiaan tavaroita meille näytille. Se kertoo, että kaikki muumit eivät ole laaksossa, kuten sanotaan. Se on hirveää.

Ellalla on diagnosoitu ahdistuneisuutta ja masennusta. Hän syö mielialalääkkeitä. Tokaluokkalaiselle kuopukselle olen selittänyt, että jos jollakin on jalka poikki tai käsi murtunut, sen näkee päälle ja arvaa, että aijai, varmasti sattuu. Mutta Ella on sairastunut pään sisältä, eikä sitä näe muuten kuin Ellan käytöksestä.

On vain kolme vuotta siitä, kun Ella oli kaverinsa ja tämän äidin kanssa keilaamassa ja sen jälkeen syömässä. Mukana ollut aikuinen maksoi vain yhden jälkiruokapöydän ja sanoi, että syödään kaikki jätskiä samasta kiposta.

Ella ei suostunut syömään jäätelöä. Hän tiesi, että hänelle ei ollut maksettu jälkiruokaa ja jätskin syöminen olisi väärin.

”Välillä on hetkiä, jolloin on melkein normaalia. Joskus kun Ella on päässyt nuorisokodista, hän on jäänyt kotiin. Olemme saunoneet ja katsoneet leffaa.”

Nyt näen sosiaalisesta mediasta, että Ella myy varastamiaan meikkejä ja muita tavaroita. Kun hän jäi kiinni, hän jakoi heti tiedon someen, otti kuvan vartijastakin.

Välillä on silti hetkiä, jolloin on melkein normaalia. Joskus kun Ella on päässyt nuorisokodista, hän ei olekaan lähtenyt saman tien jonnekin vaan jäänyt kotiin. Olemme saunoneet ja katsoneet leffaa.

Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme sen meidän lapsemme takaisin.

Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet.

Meillä käydään saunassa joka päivä, ja lauteilla olemme miehen kanssa puhuneet monta kertaa, mikä on mennyt pieleen. Samoin sängyssä nukkumaan mennessä, kunnes mies nukahtaa ja jatkan miettimistä yksin.

”Yksikään kasvatusalan ammattilainen ei ole syyllistänyt meitä. Mutta totta kai sitä silti miettii. Ellalla on meidän geenit, me olemme kasvattaneet hänet.”

Yksikään kasvatusalan ammattilainen ei ole syyllistänyt meitä. Mutta totta kai sitä silti miettii. Ellalla on meidän geenit, me olemme kasvattaneet hänet.

Minä ja mieheni emme ole korkeasti koulutettuja. Olen miettinyt, vaikuttaako se? Tai se, että minulla itsellänikin oli tosi vaikea murrosikä? Tai onko ollut huono asia, että olen niin suorapuheinen enkä kovin ladylike?

Jos meillä olisi eroperhe, varmaankin ajattelisin, että se on syy, vaikka oikeasti syy voisi olla ihan muualla. Sitä vain hakee väkisin jotakin selitystä.

Joskus mietin, jäikö Ellalle pienenä tarpeeksi aikaa, kun tuli kolmas lapsi ja Ella oli se keskimmäinen. Vastaus on, että jäi. Mieheni on ennemmin vähän lellinyt ainoaa tytärtä. Minä olen ollut tarkka, että lapset ovat saaneet aina saman verran. Jäätelöä samankokoiset palat ja ilta­satuja niin, että jokainen valitsee vuorollaan.

Häpeää yritän välttää, mutta aina se ei onnistu. Asumme rakentamassamme puutalossa hyvällä asuinalueella Helsingissä. Jos Ella tai veljet tekevät jotakin, kyllähän ne katseet kääntyvät vanhempiin.

”Jos otan syyllisyyden viitan harteilleni, en jaksa edes kävellä.”

Olen tietoisesti päättänyt, että en suostu kantamaan syyllisyyden viittaa. Jos otan sen harteilleni, en jaksa edes kävellä. Pelastumiskeinoni on ollut puhuminen. En salaa tilannettamme.

Lastensuojelusta ja muilta ammattilaisilta olemme saaneet paljon kiitosta siitä, että olemme näin aikaisin liikkeellä. Suuri osa nuorisokodissa asuvista on muuttanut sinne vasta 17-vuotiaana. Silloin moni vain odottaa, että täyttää 18 ja voi vetää pään täyteen mitä kukin.

Ella täyttää huhtikuussa 15 vuotta. Hänelle on puhuttu paljon siitä, että sitten hän on vastuussa rikoksistaan ja voi saada tuomioita.

Sitä Ella ei vielä tiedä, että pian hänet siirretään perhekeskukseen. Kodinomainen paikka on parin sadan kilometrin päässä Helsingistä, ja Ella käy perhekeskuksessa myös koulunsa.

Siirto tuntuu vaikealta, ja siitä kertominen samoin. Nykyisessä nuorisokodissa vain ei ole Ellan tarvitsemaa psykiatrista osaamista. Ei myöskään ole hyvä, että hän asuu itseään vanhempien ja paljon enemmän päihteitä käyttäneiden kanssa. Pelkoni on, että Ella alkaa kokeilla huumeita.

Ellan tukiverkko on todella kattava. Kerran kuraattori näytti Ellalle, että katso, miten paljon ympärilläsi on ihmisiä, jotka haluavat kaikki auttaa sinua.

”Ella ei tiedä, miten häntä pitäisi auttaa. Hän sanoo, että on vain paska olo.”

Ella vain ei tiedä, miten häntä pitäisi auttaa. Hän sanoo, että on vain paska olo.

Viime viikonloppuna olimme eri mieltä hiusten värjäämisestä. Sain Ellalta viestin: ’Vitun ämmä, se ei oo kestoväri.

Tuntia myöhemmin tuli toinen viesti:

Okei anteeks, en tarkoittanut. Olin vain tuntees. Anteeks rakas äiti.

Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua.

”Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Tiedän myös, että olen tehnyt kaikkeni, jotta hän on saanut kaiken mahdollisen avun. Jos joskus tapahtuu jotakin, pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.

Uskon, että jonain päivänä Ella tajuaa, että olen ollut hänen puolellaan alusta lähtien. Että ajattelen hänen parastaan koko ajan, vaikka hänestä ei nyt siltä tunnu.”

Tyttären nimi on muutettu.

Henkilökohtaista-juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.

Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.