Huijarisyndroomasta kärsivä kuvittelee, että on jotenkin vain vahingossa onnistunut huijaamaan muut uskomaan omiin taitoihinsa. Hän pelkää paljastuvansa eikä osaa enää nauttia työstään.
Huijarisyndroomasta kärsivä kuvittelee, että on jotenkin vain vahingossa onnistunut huijaamaan muut uskomaan omiin taitoihinsa. Hän pelkää paljastuvansa eikä osaa enää nauttia työstään.

Työelämän uurastaja saattaa kärsiä huijariajattelusta: hän ei usko itseensä, vaan pelkää toisten huomaavan, että onkin oikeasti huono hommissaan. Siksi uurastaja lisää tahtia – kunnes uupuu.

Sehän meni hyvin, kehuu työkaveri. Sen sijaan, että ottaisin kiitoksen vastaan, ajattelen:

Kohta hän huomaa, etten oikeasti osaakaan hommiani.

Tällä kertaa onnistuin, koska kävi hyvä tuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pian paljastuu, että en oikeastaan ole yhtään niin pätevä kuin muut luulevat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yllättävän moni ajattelee tällä tavalla. Ajattelutapaa on totuttu kutsumaan huijarisyndroomaksi: ihminen ei usko, että on hyvä työssään.

Hän kuvittelee, että on jotenkin vain onnistunut huijaamaan muut uskomaan omiin taitoihinsa ja pelkää paljastuvansa.

Kyse ei ole halusta huijata muita tahallaan, vaan uskomus siitä, että toiset eivät näe tai ymmärrä todellista tilannetta.

Nämä neljä ajatusta auttavat pyristelemään huijarisyndroomasta eroon.

1. Pohdi, miten sinut on kasvatettu

Huijariajattelu syntyy usein jo lapsuudessa, sanoo psykologi Tiina Ekman.

”Lapsen käsitys itsestään syntyy siitä, kuinka vanhemmat ovat nähneet hänen kykynsä ja ominaisuutensa ja miten niistä on puhuttu.”

Kun lapsen elinpiiri laajenee kodin ulkopuolelle, vanhempien hänelle antamat määritelmät saattavat olla ristiriidassa ympäristön määritelmien kanssa.

Eli esimerkiksi:

Vanhemmat kehuvat jatkuvasti lapsen osaavan mitä tahansa ja olevan paras kaikessa. Koulussa hän huomaakin olevansa keskiverto. Lapsi saattaa kokea itsensä huijariksi, kun ei pärjääkään odotusten mukaan.

Tai vaikkapa:

Lapselle luodaan kotona rooli, jonka mukaan hän on ihana, mutta ei erityisemmin lukuihmisiä. Jos lapsi sitten saakin koulussa kiitosta opiskelustaan, hän saattaa alkaa ajatella vain huijaavansa opettajaa.

Hämmentyneestä lapsesta voi kasvaa aikuinen, joka ei osaa ottaa palautetta vastaan.

Varhain syntyneet uskomukset itsestä muodostuvat identiteetin osaksi.

Hämmentyneestä lapsesta voi kasvaa aikuinen, joka ajattelee aina positiivisen palautteen saadessaan, että hän on jotenkin tahtomattaan onnistunut petkuttamaan toisia.

2. Tunnista, oletko työelämän uurastaja vai välttelijä

Pomo varmaan salaa katuu sitä, että palkkasi minut. Pitää tehdä enemmän, korvaisiko määrä laadun?

Osa huijarisyndroomasta kärsivistä paiskii hommia yötä päivää.

”He selittävät onnistumisensa kovalla työllä, eivät esimerkiksi lahjakkuudellaan. He ajattelevat, etteivät voi ikinä onnistua uudestaan, koska eivät jaksa raataa samalla tavalla jatkuvasti”, Tiina Ekman kuvailee.

Toiset taas välttelevät työtehtäviä, keksivät muuta tekemistä ja tarttuvat toimeen vasta viime hetkellä.

Kun huijarina itseään pitävä mokaa, hän ajattelee: no nyt muutkin näkevät totuuden.

He selittävät onnistumisensa hyvällä onnella ja sanovat, että se ei ole voinut olla omaa ansiota.

Kun huijari sitten epäonnistuu, kuten jokainen joskus, hän ajattelee sen olevan todiste omasta osaamattomuudesta.

Silloin hän ajattelee ainoastaan: no nyt muutkin näkevät totuuden.

”Huijariajattelusta kärsivä saattaa jättää väliin mahdollisuudet oppia uutta, edetä uralla ja saada aikaan asioita. Monet uupuvat ja kärsivät ahdistuksesta tai masennuksesta.”

3. Kyseenalaista se, mitä ajattelet

Huijarisyndroomasta on mahdollista päästä eroon tai ainakin sen kanssa voi oppia elämään, Tiina Ekman sanoo.

Huijarisyndrooma ei ole sairaus.

Ekman itse käyttää huijarisyndrooma-sanan sijaan mieluummin termiä huijariajattelu, koska kyseessä ei ole sairaus tai diagnoosi.

Hänen mukaansa tärkeintä on löytää erilainen tapa suhtautua omiin ajatuksiin. Tulisi oivaltaa, että ajatukset ovat vain ajatuksia, eivät ehdoton totuus.

Itselleen voi sanoa esimerkiksi:

Kun ajattelen, että en pärjää tai kelpaa, kyseessä on vain minun ajatukseni itsestäni.  Ajatus voi olla totta jossakin tilanteessa tai asiassa, mutta ei aina ja jokaisessa.

4. Toimi eri tavalla kuin ennen (vaikka se pelottaisi tai nolottaisi)

Helppohan sitä on sanoa, että muuta ajattelutapaasi. Käytäntö on sitten ihan eri asia, eivät ajatukset muutu noin vain.

”Monia huijariajattelusta kärsiviä auttaa jo se, että huonolle ololle ja hankalille ajatuksille löytyy selitys ja nimi, mutta usein on hyvä toimia myös konkreettisesti”, Tiina Ekman sanoo.

Hän ehdottaa asian ottamista puheeksi esimiehen kanssa. Jos huijausolosta puhuminen tuntuu vaikealta, voi kertoa, että omaan osaamiseen on vaikea uskoa.

Haluan oppia luottamaan osaamiseeni. En halua vähätellä itseäni.

”Esimieheltä kannattaa pyytää konkreettista arviointia omasta osaamisesta tehtävä tehtävältä ja harjoitella siihen arvioon luottamista.”

Itseään kannattaa muistuttaa yhä uudelleen:

Minä osaan tämän, tämän ja tämän, vaikken jaksa uskoa siihen. Haluan oppia luottamaan osaamiseeni. En halua vähätellä itseäni. Saan myös levätä.

Asiantuntijana psykologi Tiina Ekman

Vierailija kirjoitti:
Tuo huijarisyndrooma on outo nimitys epävarmalle ja kenties heikon minäkuvan omaavalle. Itse koin olevani suorittaja, kun toiminta ja työskentely ei tullut sisäsyntyisesti, vaan ikäänkuin katsoen ja oppien toisten ja kirjojen ohjeen mukaan. Kehuja on vaikea ottaa vastaan,jos on kasvanut mitättömäksi ja tullut torjutuksi. Tulee tunne, että on velkaa kiitoksesta. Niin tässähän se huijarisyndrooma sittenkin syntyy!

Hei Vierailija, hyviä huomiota. Jutussakin kerrotaan kyllä, että taustalla voi olla monenlaisia erilaisia syitä: mainitsemasi epävarma minäkuva on varmasti yksi sellainen. Toivottavasti opit uskomaan, että kiitos tulee todella aiheesta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla