TÄTÄ MIETIN. Jos nyt kuolisin, pölyt jäisivät pyyhkimättä ja päiväkirjat polttamatta. Olisiko se hirvittävän epäkohteliasta sukulaisiani kohtaan? Toivon, että he miettisivät sotkun äärellä jotain ihan muuta.

Ystävälläni on tapana jättää huushollinsa tiptop-kuntoon aina reissuun lähtiessään. Jos hän ei enää sattuisikaan palaamaan kotiin, perikunta voisi huoletta mennä vara-avaimella sisään. Ei tarvitsisi vainajan hävetä, kun keittiötasot hohtavat ja vessan posliinit kiiltävät.

Mietin tätä usein, kun poistun asunnostani epämääräisiä kasoja väistellen. Kuvittelen siistit siskoni suremaan: ”Kyllähän se tiedettiin, ettei hän ollut mikään siisti ihminen, mutta että näin sotkuinen!”

Kuinka epäkohteliasta on jättää jälkeensä maallinen sekasotku?

Kuinka epäkohteliasta on jättää jälkeensä maallinen sekasotku? Olisiko velvollisuuteni huolehtia siitä, että kuolemastani aiheutuu mahdollisimman vähän vaivaa läheisilleni ja minusta jää heille siisti muisto?

Kysymys nousi mieleeni jälleen, kun luin Helsingin Sanomista jutun kuolinpesiä tyhjentävästä Petteristä. Otsikon mukaan Petteri siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”.

”Mummotavara” on rasittavaa roinaa, joka ei kelpaa perikunnalle. Modernin kuolinsiivouksen kannattajille ”mummotavara” on ongelma, joka vainajan pitäisi itse ratkaista vielä eläessään. Konmaritettuun kotiin on kivempi kuolla.

Entäpä salaisuudet? Odotetaanko vainajan vievän nekin mukanaan hautaan?

Ihmisellä on keskimäärin 13 salaisuutta, joista viisi on sellaisia, joita hän ei ole kertonut kenellekään.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ihmisellä on keskimäärin 13 salaisuutta, joista viisi on sellaisia, joita hän ei ole kertonut kenellekään. Eniten vaietaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.

Hesarin jutun mukaan eräällä Petterin tyhjennyskeikalla ”vanhan rouvan kirjahyllyn takaa paljastui eroottisten kirjojen kokoelma. Paikalla ollut rouvan sukulainen ei ollut uskoa silmiään.”

Jutusta ei käynyt ilmi, mistä omainen tarkkaan ottaen oli yllättynyt tai järkyttynyt.

Siitäkö, että rouvalla ylipäänsä oli eroottisten kirjojen kokoelma?

Vai siitä, että rouvan mielestä se oli asia, joka täytyi piilottaa?

Ottiko tämä ilon irti elämästään vai antoiko häpeän rajoittaa sitä?

Hän kuoli kuten eli: löysi usein siivoamista kiinnostavampaa tekemistä. Eikä turhaan häpeillyt.

Totta kai jokaisella saa – ja pitääkin – olla salaisuuksia, mutta vainajan kotoa löytynyt kirjapiilo on jotenkin surullinen ajatus. Kuten sekin, että joku vieras siivoaa kodin puhtaaksi salaisuuksista.

Yllättyikö omainen siksi, ettei vainaja vastannutkaan hänen mielikuvaansa? Kuinka hyvin hän tunsi sukulaisensa? Kiinnostiko häntä edes oikeasti tutustua?

Rakkaat sukulaiseni, jos joskus joudutte menemään vara-avaimella asuntooni, toivoisin, että ajattelisitte vaikka näin:

Hän kuoli kuten eli: löysi usein siivoamista kiinnostavampaa tekemistä. Eikä turhaan häpeillyt.

En aio marittaa kirjojani – myös päiväkirjat löytynevät hyllystä, josta en välttämättä ehtinyt pyyhkiä pölyjä. Nehän kertovat vain eletystä elämästä.

Tilaajille
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai...

Call-to-action avainsana
tilaa
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.