Turhan tavaran raivaaminen on ollut suosiossa jo pitkään, mutta nyt puhutaan kuolinsiivouksesta. Sen tarkoituksena on miettiä ajoissa, mitä tavaraa haluaa jälkeensä jättää.

”Kuolinsiivous ei ole surullinen asia”, sanoo ruotsalaistaiteilija Margareta Magnusson. Hänen kuolinsiivousta esittelevä kirjansa on ollut menestys monissa maissa ja ilmestyy tammikuussa myös suomeksi nimellä Mitä jälkeen jää.

Kuolinsiivouksen ideana on miettiä ajoissa, mitä tavaraa haluaa jättää jälkeensä ja perillistensä huolehdittavaksi. Tarkoitus on käydä läpi koko omaisuus ja päättää, miten hankkiutuu eroon tavaroista, joita ei enää tarvitse tai halua.

Kun Kodin Kuvalehti kysyi lukijoiltaan kuolinsiivouksesta, 53 prosenttia vastaajista piti sitä hyvänä ideana.

 ”Yritän sisaruksieni kanssa sovussa jakaa isämme jäämistöä. Lastenhuoneen viimeiseksi riidaksihan se äityi, ja osa väleistä katkesi, kukaties lopullisesti. En halua aiheuttaa lapsilleni samanlaista tilannetta", eräs vastaaja perusteli.

Jotkut pitivät kuolinsiivousta vastenmielisenä ajatuksena.

”Tavaroita ei voi hankkia tai olla hankkimatta ajatellen, että on lähtemässä täältä. Mitä ihmeen kuoleman odotusta sellainen elämä olisi?”

”Vaarini oli tehnyt kuolinsiivouksen meidän kaikkien yllätykseksi. Hän sai tietysti tehdä mitä halusi, mutta hän oli hävittänyt myös tavaroita, joita olisimme halunneet muistosyistä säilyttää.”

Entä salaisuudet?

Turhan tavaran määrä on monelle ongelma, mistä kertoo esimerkiksi Kon mari -raivausilmiön suosio. Kun tavaraa on niin paljon, että sen kanssa eläminen on hankalaa, on aika muuttaa elämäntyyliä, Magnusson sanoo.

”Aloita kuolinsiivous! Ei ole liian myöhäistä ennen kuin todella on liian myöhäistä.”

"Jos uskot, että salaisuutesi aiheuttaisi surua tai harmia läheisillesi, hankkiudu siitä eroon.”

Magnusson neuvoo hankkiutumaan eroon myös salaisuuksista.

”Kenties olet säästänyt kirjeitä, papereita tai päiväkirjoja, joiden sisältämät tiedot tai tarinat saattavat olla läheisistäsi kiusallisia. Vaikka nykyään moni ajattelee ansaitsevansa tietää joka ikisen salaisuuden, en ole samaa mieltä. Jos uskot, että salaisuutesi aiheuttaisi surua tai harmia läheisillesi, hankkiudu siitä eroon.”

Yksi Magnussonin vinkeistä on koota laatikko, jonka päälle kirjoitat Heitä pois. Siellä säilytetään itselle tärkeitä asioita, joista muille ei kuitenkaan luultavasti ole mitään iloa.

Näin aloitat kuolinsiivouksen

1 Varaudu siihen, että raivaamisessa menee tovi.

2 Aloita kellarista ja ullakosta sekä eteisen kaapeista ja vaatekomeroista. Ne ovat turhan tavaran pesiä. Siirry niiden jälkeen esimerkiksi kirjoihin ja huonekaluihin.

Älä aloita valokuvista, kirjeistä tai oikeastaan muistakaan henkilökohtaisista papereista. Muistojen läpikäyminen on niin aikaa vievää, ettet pääse kunnolla alkuun.

4 Kerro puuhistasi läheisillesi. He ehkä haluavat auttaa sinua ja ottaa tavaroita, joita itse et tarvitse.

Ikävä

Kokeile uutta konstia vähentää tavaraa – 4 toimivaa tapaa, joilla edetä kuolinsiivouksessa

Kun taloon on kerätty tavaraa 50-70 vuotta ja asukas tai toinen heistä kuolee niin sieltä tavaramäärästä on mahdotonta löytää tarpeellisiakaan tavaroita tai dokumentteja joista olisi esim pesänjaossa oltava saatavilla. Monella vanhuksella on pakonomainen tarve säästää kaikki rikkimenneistä kodinkoneista aina 50 vuotta vanhoihin liian pieniin vaatteisiin ruostuneisiin nauloihin ja 70-luvun lehtien vuosikertortoihin asti. Siis tavaraa joka ei ole arvokas vintage yllätys tai keräilyharvinaisuus...
Lue kommentti

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.

TÄTÄ MIETIN. Opiskelukaverini lähetti 20 vuotta sitten kirjoittamansa lehtijutun, jossa olin ollut kuvamallina ja haastateltavana. Jutussa kiittelin sähköpostia nopeaksi yhteydenpitokeinoksi ja moitin aikasyöpöksi. Yhtä asiaa en vielä silloin tajunnut harmitella.

Sain ensimmäisen sähköpostiosoitteeni parikymmentä vuotta sitten. Viestin lähetys onnistui vain yliopiston atk-luokassa ja tietokoneelle joutui jonottamaan. Koneella sai olla rajoitetun ajan, joten kirjoitin kirjeet kotona käsin ja kun pääsin tietokoneelle, naputtelin ne sähköpostiin. Paperista kirjettä en kehdannut lähettää ystävilleni vuosiin.

Sähköposti syrjäytti nopeasti soittamisen ja tekstiviestit.

Yhtäkkiä kaikki bilekutsut ja hampaankoloon jääneet asiat tulivat tekstinä tietokoneelle. Alkuun oli jännittävää saada uusia viestejä.

Nopeasti siitä tuli myös stressiä, kun sähköpostia piti olla tarkistamassa harva se hetki, jotta mikään tärkeä asia ei menisi ohi. Puhelimella soittaminen jäi unholaan, ja tekstiviestejäkin lähetin niukasti, koska ne maksoivat.

Kahdeksan vuotta sitten sain älypuhelimen ja sähköposti siirtyi puhelimeen. Sähköpostin käyttö lopahti ja tekstiviestit muuttuivat minikirjeiksi. Soittaminen pysyi paitsiossa.

Viime syksynä liityin viimein Whatsappiin ja tekstiviesteily loppui kuin seinään. Sitä en uskonut, että soittaminen voisi vähentyä entisestään, mutta niin tapahtui.

Lyhytkin asia vaati kymmenen viestin ketjun – ei mitään järkeä!

Nopeasti alkoi ärsyttää. Soittamalla asia olisi selvinnyt parissa minuutissa, nyt tuli naputeltua kymmenen pikaviestiä kerralla ja aikaa meni puolikin tuntia. Ärsytti lisää.

Ehkä siksi tapahtui ihme: aloin käyttää puhelinta jälleen soittamiseen – vihdoin, 20 vuoden tauon jälkeen!

Saman oivalluksen tekivät myös ystäväni, lapsen kavereiden vanhemmat ja äitini. Ja kas, nyt puhelin ei piippaa jatkuvasti vaikka pieniä suloisia sydän-viestejä ja pikakuulumisia onkin ihana saada. Melkein vielä ihanampaa on taas kuulla läheisten ääniä ja vaihtaa huomaamattaan myös muita kuulumisia kuin selvittää vain se asia, jota pelkkä pikaviesti – tai sähköposti – olisi käsitellyt.