TÄTÄ MIETIN. Lapsi tietää usein vanhempia paremmin, mikä harrastus on hänelle paras, kirjoittaa Ulla Ahvenniemi.

Lapsellani oli ekaluokkalaisena kaksi liikuntaharrastusta. Toisessa hän oli oikein hyvä, toisessa ei yhtä taitava. Toisesta hän piti todella paljon, toisesta vähemmän.

Taitavuus ja tykkääminen menivät ristiin. Minusta se oli harmi.

"Lapsi pitää väärästä lajista, ajattelin."

Lapsi pitää väärästä lajista, ajattelin.

Yleisurheilussa tytär juoksi nopeasti, heitti pitkälle ja hyppäsi korkealle. Suvussa onkin ollut paljon hyviä yleisurheilijoita, me vanhemmat kerroimme hänelle. Näimme selvästi, että hänellä on keihäänheittäjän vahvat kädet ja pituushyppääjän lihaksikkaat jalat.

Joukkuevoimistelussakin tytär sai kiitosta ryhdistä ja hypyistään (Mieti vielä sitä pituushyppyä, sanoin silloin), mutta selkä ja nilkat olivat turhan jäykät. Ei ihme, näillä notkea kuin rautakanki -geeneillä.

"Onneksi näin muutakin: sen, miten innostuneelta lapsi näytti."

Voimistelukisojen katsomossa katsoin tytärtäni ja muita voimistelijoita ja tiesin, että lapsestani ei ikinä tulisi yhtä notkeaa kuin parhaiden joukkueiden voimistelijat olivat.

Onneksi näin muutakin: sen, miten innostuneelta lapsi näytti. Kuinka paljon hän voimistelusta piti ja esiintymistä rakasti.

Nyt tytär on 15-vuotias. Niinäkin päivinä, jolloin hän ei jaksa kävellä postilaatikolle tai viedä pyykkejä pyykkikoriin, hän jaksaa nurisematta lähteä jumppaharjoituksiin – omiin tai niiden uusien pienten voimistelijoiden, joiden apuvalmentajana hän nyt on.

"Voimistelukisoista tulee kotiin teini, joka oli äitiään viisaampi."

Niinäkin päivinä, jolloin hän sanoo vain "ihan just" tai "ihan sama", hän huomaamattaan harhautuu puhumaan, kun häneltä kysyy seuraavan kauden kisamusiikista.

Joukkuevoimistelukisoista ei tule kotiin mitaleja, mutta  tulee teini, joka oli äitiään viisaampi.

Lapsi älysi valita juuri oikean lajin. Ei sitä, missä hän oli paras, vaan sen, mikä oli hänestä paras.

Tilaajille
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai...

Call-to-action avainsana
tilaa
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.