TÄTÄ MIELTÄ: Kirjoja olisi ehkä järkevämpää lukea digitaalisesti, mutta tunnesyistä haluan tunkea ne yhä olohuoneeni hyllyyn, kirjoittaa Anna Sillanpää.

1. Jos kirjahyllyssäni on esimerkiksi Donna Tarttin ja Paul Austerin romaaneja, minusta tuntuu, kuin Tartt ja Auster olisivat kylässä luonani. Heti kun näen heidän nimensä kirjan selkämyksessä, minulle tulee sellainen olo, että elämäni on ihmeellistä ja kotini jännittävä paikka, jossa hengailee jännittäviä ihmisiä. Oikeasti Tartt ja Auster saattavat tietenkin olla tylsiä ja ilkeitä, mutta todennäköisesti heillä olisi kuitenkin kiinnostavia ajatuksia. Siksi haluan heidät hyllyyni pölyyntymään.

2. Kun vilkaisen hyllyyni, en näe pelkkiä kirjailijoita vaan myös kirjoissa piilevät henkilöhahmot. Pidän siitä, että kaikki nuo omituiset, kiehtovat, fiktiiviset ihmisoliot ovat ikään kuin nalkissa kirjojeni välissä, olohuoneessani. Kirjahyllyihini mahtuu satoja erilaisia elämiä, satoja kohtaloita, satoja tyyppejä! En edes tunne heistä kaikkia (koska en todellakaan ole lukenut kaikkia omia kirjojani), mutta silti ajatus heidän olemassaolostaan saa oloni juhlavaksi ja iloiseksi.

Niin kauan kuin joku jaksaa kuvitella työkseen, millaista olisi elää jonain toisena ihmisenä, maailmassa on vielä paljon hyvin.

3. Kirja on minulle todiste rohkeudesta. Jos haluan pitää käsissäni rohkeutta, pidän käsissäni romaania. Jos joku keksii tarinan, on niin sitkeä että kirjoittaa sen alusta loppuun ja lopulta julkaisee sen, se on minusta rohkeaa. Siksi haluan ympärilleni kirjoja. Ne huokuvat huoneilmaan voimaa ja päättäväisyyttä, aivan kuten kirjovehka puhdistaa sisäilmaa. 

4. Vaikka romaaneja ei enää koskaan julkaistaisi, kukaan ei kuolisi eikä aurinko lakkaisi nousemasta. Romaanit eivät ole elintärkeitä kuten vesi ja leipä, ja siksi arvostan niitä niin paljon. Niin kauan kuin joku jaksaa kuvitella työkseen, millaista olisi elää jonain toisena ihmisenä, maailmassa on vielä paljon hyvin.

5. Kirjan kansien sisälle mahtuu kokonainen ihmiselämä. Kirja tekee elämästä hetkeksi selkeää, jopa ymmärrettävää. Mikä muu esine pystyy samaan?

Tilaajille
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai...

Call-to-action avainsana
tilaa
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.