Vuodessa suru on muuttanut muotoaan. ”Hyväksyn, että näin kävi, mutta ei se ikävää poista”, miehensä menettänyt Mervi sanoo.
Vuodessa suru on muuttanut muotoaan. ”Hyväksyn, että näin kävi, mutta ei se ikävää poista”, miehensä menettänyt Mervi sanoo.

Viime vuonna Mervi menetti puolisonsa, Säde kotinsa ja Tiina äitinsä. Tämä joulu on jo helpompi. ”Olen selvinnyt surusta, koska olen surrut.”

”Joskus antaisin mitä vain, että saisin vielä yhden päivän”

Mervi Kiviharjun, 54, miehellä todettiin aivokasvain vuonna 1993. Sen jälkeen he saivat 22 vuotta lisäaikaa.

”Viime joulu ei tuntunut joululta. Teimme kaiken rutiininomaisesti. Laitoimme ruuat, jaoimme lahjat ja kävimme kirkossa. En muista, että olisimme nauraneet millekään.

Mieheni oli menehtynyt lokakuussa, ja lapset ja minä olimme vielä shokissa. Joulu ei tuntunut joululta.

Joskus antaisin mitä vain, että saisin vielä yhden päivän. Siihen totaaliseen tyhjyyteen ja kaiken kattavaan ikävään ei voi valmistautua.

Mieheni aivokasvain todettiin vuonna 1993, kun odotin nuorimmaistamme. Samaan aikaan poikamme sairastui. Se oli musta talvi.

Mies leikattiin joulukuussa 1993, poika tammikuussa 1994. Keväällä syntyi tytär.

Kun selvisi, että kasvain kasvaisi vielä takaisin, ajattelin, että elämme joko täysillä tai niin, että kasvain vie koko elämän. Saimme 22 vuotta lisäaikaa.

Ensin mies kävi vuoden välein kontrolleissa. Kun kaikki oli hyvin, ajattelimme, että saimme taas vuoden armonaikaa. Epävarmuus työnnettiin pois ajatuksista.

”Kun kaikki oli hyvin, ajattelimme, että saimme taas vuoden armonaikaa.”

Kuljimme lasten kanssa pesäpalloleireillä ja reissasimme kesäisin asuntovaunulla. Teimme paljon yhdessä koko perhe.

Välillä mies kävi sädehoidoissa, ja vuonna 2012 kasvain leikattiin uudelleen. Kun mies yritti leikkauksen jälkeen lähteä hauraasti kävelemään, tunsin ensimmäisen kerran, etten saa pitää häntä enää kauaa.

Vuonna 2014 lääkäri nosti kädet pystyyn ja sanoi, että kasvain on levinnyt pahasti. Enää ei voi tehdä muuta kuin lievittää oireita. Minä jäin miehen omaishoitajaksi.

Ajattelin, että tämä on minun pestini. Olen saanut tältä mieheltä niin paljon, että nyt on minun vuoroni olla vahva ja hoitaa.

Näin, kuinka toisen kasvoilta katosi elämän nälkä. Uteliaisuus ja ilmeet, jotka olivat aina olleet.

Huumori säilyi loppuun asti, vaikka sanoja ei tullutkaan. Kosketuksesta tunsin, milloin toinen on hyvällä tuulella.

”Kosketuksesta tunsin, milloin toinen on hyvällä tuulella.”

Miehen kuoleman jälkeen minulle iski totaalinen burnout. En pystynyt tekemään muuta kuin istumaan ja itkemään.

Mietin, olisinko voinut tehdä jotain toisin. Piti käydä läpi, että tein kaiken, minkä pystyin. En olisi pystynyt auttamaan enempää.

Kolmeenkymmeneenkolmeen vuoteen mahtuu yhtä ja toista. Riitelimme siitä, kuka on jättänyt sukat olohuoneeseen tai miksi hammastahnaa on puristettu näin.  Isoista asioista olimme aina samaa mieltä. Olen oppinut ottamaan mukaani iloiset muistot.

Rakkautemme ei ollut hurahtamista. Se kasvoi pikkuhiljaa, loppuun asti. Se auttaa jaksamaan.

Terapian ansiosta pystyn taas nauramaan, ja toisinaan jopa nauttimaan elämästä. Suru on muuttanut muotoaan.

Hyväksyn, että näin kävi, mutta ikävää se ei poista. Kun ovikello soi, ajattelen edelleen, että nyt se on taas unohtanut avaimet.

Odotan tältä joululta lämmintä yhdessäoloa. Joulupäivänä pidämme tyttären kanssa Disney-maratonin. Teemme kalkkunaa ja italiansalaattia. Istumme ja katsomme elokuvan toisensa jälkeen.”

”Haluaisin antaa lapsille pysyvän paikan”

Säde Kangasniemi, 39, muutti keväällä 2016 unelmien talosta kerrostalokolmioon. Joulu ei tuntunut joululta ilman omaa kotia.

”Viime jouluna asuimme lasten kanssa kerrostalokolmiossa kirkonkylällä. Olin eronnut pitkästä suhteesta puoli vuotta aiemmin. En osannut ajatella uutta asuntoa kotina. Sisustin sen käytetyillä Ikea-huonekaluilla ja mietin, että tämä ei ole pysyvä ratkaisu.

Minulle joulu on aikaa, jolloin ollaan rauhassa yhdessä paikassa, omassa kodissa. Viime joulu meni vasemmalla kädellä ystävän luona. Kotiin en laittanut kuusta. En tainnut edes siivota.

Koin epäonnistumista erosta, ja tuntui romahdukselta palata maalta kerrostaloon. Olen maalta kotoisin, enkä ole koskaan tuntenut itseäni kaupunki-ihmiseksi.

Kaipasin omaa pihaa ja eläimiä. Kissoja, kaneja, ankkoja, kanoja, hevosia. Luontoa. Sitä, että pystyi vain piipahtamaan ulkona.

Ehkä kaipasin myös ajatusta omasta kodista. Talo oli ollut pitkäaikainen haave ja remontoitu oman näköiseksi. Nyt oli vain kallis vuokrakolmio, naapureiden kolinat ja pikkuinen parveke.

Koti on minulle paikka, jossa voi olla juuri se, kuka on. Sinne voi juurtua.

Asuin itse kahdeksantoistavuotiaaksi asti isän lapsuudenkodissa. Haluaisin antaa lapsillekin pysyvän paikan. Jotain, minne he tietävät tulevansa vielä aikuisenakin.

”Nyt oli vain kallis vuokrakolmio, naapureiden kolinat ja pikkuinen parveke.”

Aloin etsiä taloa, jossa olisi kodin henki. Sellaista, jonka tuntisin kodiksi heti, kun menen paikalle.

Toukokuussa löysin yhden. Se oli pikkaisen liian kaukana kirkonkylältä ja hinnaltaan vähän yläkanttiin. Heti, kun astuin sisään, ajattelin, että tämä se nyt on. Talossa näkyi eletty elämä.

Tänä jouluna olemme lasten kanssa ensimmäistä kertaa uudessa, omassa kodissa. Odotan rauhoittumista. Sitä, että voimme vain olla ja nauttia tunnelmasta. Laitamme kinkun ja jokusen laatikon. Viemme hevosille jouluherkkuja ja kissoille vähän parempaa ruokaa. Tapaninpäivänä ratsastamme hangilla.”

”Suru täytyy surra”

Tiina Karjalainen, 51, vietti vuosi sitten ensimmäisen joulun ilman äitiä.

”Viime joulu oli elämäni surullisin joulu. Ensimmäinen joulu ilman äitiä.

Hoidin pankkiasioita, sähkösopimusta, asuntoa. En muista, mitä ostin kellekin joululahjaksi. Kaikki voimat menivät surun läpikäymiseen.

Äiti asui naapurissamme ja tuli aina aattoillaksi meille. Häneltä opin jouluruuat. Italiansalaatin, karjalanpaistin ja sen, että joulupöydässä on oltava silliä.

Isäni kuoli, kun olin pieni tyttö. Minulla ei ole ollut muita kuin äiti. Ehkä hän tuli siksikin niin tärkeäksi.

Veljeni kuoli sairauteen vuosia sitten. Jouduin olemaan äidin tukena, vaikka ei se helppoa ollut itsellenikään. En tiedä, selvisikö äiti koskaan veljen kuolemasta.

Opin äidiltä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Hän ei koskaan erotellut, että toiset olisivat tärkeämpiä kuin toiset. Kun isä kuoli, äiti jäi yksin kolmen pienen lapsen kanssa. Sieltä on tarttunut selviämisen taito. En pelkää ryhtyä miesten töihin.

Kun omat lapseni olivat pieniä, äidistä oli iso apu. Aina kun tarvitsin apua, sain. Olen miettinyt, muistinko kiittää tarpeeksi.

”Aina kun tarvitsin apua, sain. Olen miettinyt, muistinko kiittää tarpeeksi.”

Menetin äidin marraskuun lopussa 2016. Vaikka siihen pystyi valmistautumaan, äkkiä se tuli. Eihän rakkaista haluaisi luopua.

Kun lähden kotoa, kävelen äidin asunnon ohi. Joka kerta hän piipahtaa mielessä. Kesällä kävelin usein äidin haudan ohi ja katsoin, että kukat voivat hyvin. Halusin pitää haudan sellaisena, että äiti tykkäisi.

Tämä joulu on jo helpompi. Minulla on kolme lasta ja neljä lapsenlasta. Elämä jatkuu heissä.

Olen selvinnyt surusta, koska olen surrut. Kun veljeni kuoli, olin äidin tukena. Oma suru jäi surematta.

Suru täytyy surra. Sen olen oppinut kokemuksesta.”

Matias syntyi terveenä, sitten hän sairastui Leighin syndroomaan. Lapsesta tuli Mika Ahosen suurin opettaja. "Olen ylpeä Matiaksesta juuri sellaisena kuin hän on."

Matiaksen nelikuukautisneuvolassa paino ja pituus olivat terveydenhoitajan mielestä kohdillaan, mutta vauvan katsekontakti oli kadonnut.

Mika Ahonen oli huomannut sen itsekin.

”Kun pari viikkoa aikaisemmin pidin Matiasta sylissä ja juttelin hänelle, lapsi katsoi suoraan silmiini ja kuunteli, mitä asiaa isällä oli.”

Niin kuin terveet vauvat. Sellaisena Matias oli syntynyt. Nyt lapsi tuntui luisuneen jonnekin kauemmas, omiin maailmoihinsa.

Matias ei jaksanut enää imeä maitoa. Sitten alkoivat epilepsiakohtaukset.

Pari kuukautta myöhemmin neurologi kertoi diagnoosin: Harvinainen, perinnöllinen Leighin oireyhtymä. Etenevä keskushermostosairaus, joka aiheuttaa älyllisten ja liikunnallisten taitojen taantumisen.

Parantavaa hoitoa ei ole. Noin puolet sairastuneista menehtyy kolmeen ikävuoteen mennessä.

Elämä laittoi polvilleen

Suru lapsen sairaudesta ja lähestyvästä kuolemasta on arkista ja suurta.

Sellaista, että ruokakauppaan lähteminen vaatii ylivoimaisia ponnistuksia ja perillä unohtaa, mitä oli tarkoitus ostaa.

Että yrittää puhua pikkuveljen sairaudesta  9- ja 10-vuotiaiden isosisarusten kanssa ja huomaa, etteivät he halua jutella.

Suru on sitä, että keittää muille lapsille spagettia ja annostelee nuorimmalleen ravintoliuosta PEG-letkuun.

Että ymmärtää, ettei kaksivuotiaalle isosiskolle ehkä koskaan jää muistoja pikkuveljestään. Eikä lastenhuoneesta koskaan kuulu heidän pulinaansa illalla, kun pitäisi jo nukkua.

Että valvoo, pelkää ja toivoo. Ja herää aamulla jälleen yhtä sairaalareissua varten.

Että kuulumisten kyselijöille on vaikea vastata, koska itkettää niin paljon.

Että keittää muille lapsille spagettia ja annostelee nuorimmalleen ravintoliuosta PEG-letkuun.

”Elämä laittoi polvilleen”, Mika sanoo.

Kolme sanaa kertoo kaiken. 

"Kun aamulla katson Matiasta, mietin, että siinä on minun poikani, joka herää taistellakseen ja selviytyäkseen taas yhden päivän elämästä. Isän poika."
"Kun aamulla katson Matiasta, mietin, että siinä on minun poikani, joka herää taistellakseen ja selviytyäkseen taas yhden päivän elämästä. Isän poika."

Minun piti opettaa poikani luistelemaan

Ensimmäisten kuukausien aikana Mika ajatteli usein Matiaksen diagnoosista kertoneen neurologin sanoja. Ne olivat Mikan mielestä viisaat.

”Hän puhui äideistä, jotka ovat usein lapsen nykyhetkessä kiinni ja isistä, jotka miettivät jo lapsen tulevaisuutta ja sitä, mitä kaikkea haluavat antaa lapselleen.”

Mikakin oli kuvitellut kaikenlaista.

Matiaksen kanssa voisi istua illalla saunanlauteilla vierekkäin. Ehkä hän innostuisi jääkiekosta, kuten isoveljensä. Joskus voisi tehdä miesten reissun ihan kahdestaan, mennä vaikka hotelliin yhdeksi yöksi. 

”Diagnoosipäivänä menetin ne toiveet ja unelmat. Kaikki muuttuikin eloonjäämistaisteluksi.”

Kun ensimmäinen vuosi tuli täyteen, se oli jotenkin yllätys. Kaikki selvisivät.

Päivät kuluivat. Mika katsoi Matiasta ja ajatteli: pienet ovat minun murheeni, kun vierestä seuraa, mitä oma poika käy läpi.

”Kun ensimmäinen vuosi tuli täyteen, se oli jotenkin yllätys. Kaikki selvisivät. Jokainen vuosi sen jälkeen on ollut samanlainen yllätys”, Mika sanoo.

Jossain vaiheessa arjesta tuli aika tavallista, vaikka se ei ollutkaan sellaista kuin oli suunnitellut tai toivonut.

Tunnen itseni pieneksi Matiaksen rinnalla

Matias on nyt neljävuotias. Häntä voi kuvailla monella tavalla, Mika sanoo. Niin kuin ihmisiä ja asioita yleensäkin.

Voi kertoa, ettei Matias osaa istua, ei kannattele päätään eikä pysty lainkaan liikkumaan. Matiasta on käsiteltävä kuin vastasyntynyttä. Hän ei osaa puhua eikä juurikaan osaa näyttää tunteitaan.

Jotenkin näen sairauden taakse ja uskon, että jos Matias olisi terve, hän olisi äärimmäisen kiltti ja reipas poika.

Tai voi kertoa, että Matias on kiltti ja reipas lapsi.

”Jonkun mielestä se voi olla oudosti sanottu, koska Matias on vakavasti sairas. Mutta jotenkin näen sairauden taakse ja uskon, että jos Matias olisi terve, hän olisi äärimmäisen kiltti ja reipas poika.”

Tai voi puhua rakkaudesta.

”Olen ylpeä Matiaksesta juuri sellaisena kuin hän on. Itse asiassa näen Matiaksessa jotain niin suurta, että tunnen itseni aika pieneksi ihmiseksi hänen rinnallaan.”

"Matiaksella on sydän, jota rakastan."
"Matiaksella on sydän, jota rakastan."

Jokainen ihminen on erityinen

”Minun elämäni on nyt tällaista. Siihen kuuluu neljä erityistä lasta, joista Matias on vain vähän eri tavalla erityinen”, Mika sanoo.

”Vaikka eihän arki aina niin helppoa ole. Ei se ole kenelläkään.”

Matias tarvitsee hoivaa vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Lääkitystä, kateterointia, vaippoja, valvontaa. Elämä pitää suunnitella.

”Olen aika pedantti monessa asiassa. Illalla laitan kaiken mahdollisen aamua varten valmiiksi. Lasten vaatteet, Matiaksen tarvikkeet ja asunnon siihen kuntoon, että on kiva herätä.”

Astiat tiskataan heti syömisen jälkeen. Pyykit laitetaan pyykkikoriin aina, mitään ei jätetä lattialle.

”Jotenkin koen, että minun täytyy toimia näin, että hallitsen arkea. Ehkä sekin on jotain itsensä kasassa pitämistä.”

Välillä kyllä nauran mielessäni, että ollaan mekin melkoinen porukka.

Arjen suunnittelu ei kuitenkaan tarkoita, että arki kutistuisi neljän seinän sisään.

Se laajenee leikkipuistoon ja Hoplopiin, ystävien luokse ja uimarannalle, Ti-Ti Nallen Taloon ja pulkkamäkeen.

”Jos olemme julkisella paikalla, ei minua haittaa viritellä Matiaksen ruokaletkua PEG-nappiin. En häpeä, jos Matias saa ison epilepsiakohtauksen, tai ihmiset tuijottavat.”

Ylpeys on vahvempi tunne.

”Välillä kyllä nauran mielessäni, että ollaan mekin melkoinen porukka.”

Lastaan ei voi suojella, vaikka haluaisi

Vaikeinta on kokea voimattomuutta. Ettei omaa lastaan voi suojella pahimmalta, vaikka haluaisi. 

”Kun olen kaupassa, huomaan tuijottavani pieniä lapsia ja ihmettelen, miten noin pienet osaavat hymyillä. Tai jos vuoden ikäinen kävelee, se tuntuu jotenkin todella hämmentävältä.”

Mika miettii hetken.

”Ylipäätään lasten iloisuus ja energisyys saa aikaan tunteita, joita on vaikea käsitellä. Olen iloinen, että muilla on terveitä lapsia, mutta samalla jollain tavalla katkera elämälle.”

Pystynkö antamaan kaiken sen, mitä lapseni tarvitsevat siihen, että ovat onnellisia?

Toiseksi vaikein on riittämättömyyden tunne. Matiaksen isosisaruksista kaksi vanhinta on teini-iässä ja nuorinkin jo eskarilainen.

Riitänkö kylliksi kaikille, Mika pohtii. Pystynkö antamaan kaiken sen, mitä lapseni tarvitsevat siihen, että ovat onnellisia?

”En tarkoita materiaa, vaan elämänohjeita, välittämistä ja turvallisuuden tunnetta. Tällaiset asiathan kuuluvat isyyteen.”

Mutta kotona on paljon iloa.

”Nauramme lasten kanssa tosi usein jollekin Matiaksen hassulle ilmeelle tai muulle jutulle. Samalla nauramme Matiaksen kanssa. Kukaan ei ajattele häntä erityislapsena.”

Rakastaminen vaatii uskallusta

Mika ja hänen entinen vaimonsa Kirsi, Matiaksen äiti, hoitavat Matiasta vuoroviikoin. Toisinaan Matias käy lyhyillä hoitojaksoilla sairaalassa, mutta muuten vanhemmista tuntuu tärkeältä ja oikealta hoitaa lapsensa itse.

”Meillä on kuitenkin paras tuntemus ja parhaat tiedot.”

Joskus väsyttää. Aika usein väsyttää.

Musiikki lohduttaa ja rauhoittaa. Jenni Vartiainen, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Juha Tapio.

”Kun Matias on huonossa kunnossa ja esimerkiksi oikein limainen, tuntuu, etten pääse metriä kauemmaksi pojasta, kun hän jo tarvitsee huomiotani. Välillä huomaan, että saatan tiuskaista Matiakselle, että yritäs nyt hetken olla rauhallisesti.”

Silloin musiikki lohduttaa ja rauhoittaa, Mika sanoo. Jenni Vartiainen, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Juha Tapio.

”Matiaksen myötä olen löytänyt koskettavia ja toisaalta kivuliaita sanoituksia.”

Juha Tapion Ohikiitävää-kappaleen lopussa lauletaan: kaikki aikanaan, kun turha riisutaan, saitko rakastaa?

Sen kuullessaan Mikaa usein itkettää. Hän ajattelee, että rakastaminen vaatii uskallusta. 

Aika usein Mika sanoo Matiakselle: "Joskus me vielä leikimme kaikki ne leikit, joita nyt et pysty leikkimään."
Aika usein Mika sanoo Matiakselle: "Joskus me vielä leikimme kaikki ne leikit, joita nyt et pysty leikkimään."

Olisipa jäljellä paljon päiviä ja kuukausia

Olisipa Matiaksella jäljellä vielä paljon päiviä ja kuukausia, vuosiakin. Niin Mika toivoo.

Se toive on erilainen kuin terveiden lasten vanhemmilla.

”Minulla on kuolemansairas poika, enkä pelkää sanoa sitä ääneen.”

”En mieti kuolemaa joka päivä, mutta ajatukset ovat koko ajan ihon alla. Välillä käy niin, että kun Matias menee äidilleen ja jään yksin, tunteet saavat vallan. Silloin saatan hetken vain itkeä voimattomana.”

Olen rakastanut Matiasta ensimmäisestä päivästä lähtien, en ole luovuttanut, enkä aio ikinä luovuttaa.

Mikalla on muutama toive.

Hän haluaisi pitää Matiasta sylissä viimeisillä hetkillä.

Hän ei halua, että Matias kärsii tai että hänet kytketään hengityskoneeseen.

Hän haluaisi saattaa Matiaksen hautaan itse.

”Kun olen kantanut häntä tähänkin asti, haluaisin kantaa loppuun asti.”

Mika ei ole koskaan toivonut, ettei Matias olisi syntynyt.

”Olen rakastanut Matiasta ensimmäisestä päivästä lähtien, en ole luovuttanut, enkä aio ikinä luovuttaa.”

Meidän Matias -blogi löytyy täältä.

Kun Marko Kilpi pukee ylleen virkapuvun, hänelle tulee varma ja rauhallinen olo. "Poliisin virkapuku on taikaviitta. Se päällä tuntuu, ettei voi tapahtua mitään pahaa."
Kun Marko Kilpi pukee ylleen virkapuvun, hänelle tulee varma ja rauhallinen olo. "Poliisin virkapuku on taikaviitta. Se päällä tuntuu, ettei voi tapahtua mitään pahaa."

Marko Kilpi luuli tietävänsä kuolemasta kaiken. Sitten kuoli äiti. ”Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään.”

Jo vuosia Marko Kilpi oli pitänyt itseään kuoleman ammattilaisena.

Poliisin työssään hän oli tottunut välittämään omaisille kuolinviestejä, pyörimään ruumishuoneella ja käsittelemään vainajia.

Toisessa ammatissaan, dekkarikirjailijana, hän pohti kuolemaa, tappamista ja murhaajan mielensyövereitä.

”Kuvittelin, että jos jotain tässä elämässä hallitsen, niin kuoleman.”

"Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään."

Sitten, viime joulukuussa, Markon äiti kuoli.

”Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään. Tunsin itseni pohjattoman avuttomaksi. Ammatistani ei ollut mitään hyötyä”, Marko sanoo.

”Pikkupoika sisälläni huusi äidille: miten sinä pystyt minulle näin tekemään? Sinä, jonka piti suojella minua? Hädän hetkellä ensimmäisenä mielessä on äiti. Aikuisellakin. Kun ollaan sodassa tai poliisin hommissa ja henki on vaarassa, on ihan tavallista, että isotkin miehet huutavat äitiä.”

"Minulla on jatkuva hallinnan tarve."

Avuttomuus on tunne, jota Markon on pitänyt harjoitella hyväksymään.

”Olen tyypillinen poliisi, sillä minulla on jatkuva hallinnan tarve. Siksi on ollut vaikea kestää sekin, etten pystynyt aikoinaan suojelemaan omaa lastani koulukiusaamiselta. Vaikka tein kaikkeni, kiusaaminen kesti vuosia.”

Lue uudesta Kodin Kuvalehdestä 6/2018, mitä Marko Kilpi kertoo kuoleman hyväksymisestä, poliisin kuudennesta vaistosta ja avuttomuuden tunteesta, joka valtaa, kun ei pystykään suojelemaan omaa lastaan.