Ammattijärjestäjä Eveliina Lindell, 35, asuu perheineen 76-neliöisessä kerrostalokodissa Helsingissä.
Ammattijärjestäjä Eveliina Lindell, 35, asuu perheineen 76-neliöisessä kerrostalokodissa Helsingissä.

Eveliina Lindell on ammattijärjestäjä, jonka oma koti on harvoin täydellisen siisti.

Ammattijärjestäjän koti Helsingin Meri-Rastilassa ei olekaan tiptop.

Keittiön saarekkeella lojuu lasten piirustuksia, avaimet ja muovipurkki. Makuuhuoneen sängyllä odottaa vaatepino. Ne saavat olla siinä siitä huolimatta, että ammattijärjestäjä Eveliina Lindell on aina ollut järjestelmällinen.

Vaikka hänen teki tänään mieli raivata saarekkeen pikkutavarat, hän jätti sen tekemättä, sillä hän ei halua lisätä kyläilyharhaa. Se tarkoittaa, että luulemme toisten kotien olevan siistimpiä kuin ne ovatkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eveliinan kotia ei ole imuroitu eikä vessoja pesty kahteen viikkoon. Hänen kotinsa on herkemmin likainen kuin sekainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Inhoan esimerkiksi pölyjen pyyhkimistä, joten yritän välttää kaikenlaisia pölynkerääjiä”, Eveliina kertoo.

Hän ei ole erityisen kiinnostunut sisustamisesta vaan enemmän siitä, miltä koti tuntuu.

”Olen käytännöllinen ihminen esteettisyyden kustannuksella.”

Eveliina uskoo, että sotkuinenkin ihminen saa kotinsa järjestykseen, jos onnistuu muuttamaan ajattelutapaansa.

Ihmisen pitää uskoa, että kykenee elämään järjestyksessä, vaikkei ennen olisikaan tehnyt niin. Pitää ymmärtää, että juuri epäjärjestyksessä eläminen vie aikaa ja energiaa, ei järjestyksen ylläpitäminen.

Ammattina järjestäminen

Ammatikseen Eveliina auttaa ihmisiä korvaamaan haitalliset uskomukset uusilla, paremmilla. On esimerkiksi turha kerätä ja säilöä käsityötavaroita, jos ei oikeasti aio tehdä käsitöitä.

Eveliinan kaltaisia koulutettuja ammattijärjestäjiä on Suomessa satakunta. He ovat opiskelleet Kaaoksen kesyttäjä -kirjan kirjoittajan, hollanninsuomalaisen Anne te Velde-Luoman ohjauksessa. Kurssin käyneillä on mahdollisuus liittyä Suomen ammattijärjestäjät ry:n jäseneksi.

Ammattijärjestäjä ei ensisijaisesti työskentele tavaroiden vaan ihmisten kanssa. Hän ei myöskään järjestä kotia asiakkaan puolesta. Kun asiakkaat tekevät sen itse, he oppivat kohtaamaan elämänsä ja tekemään päätöksiä.

Sotku häiritsee herkkää

Kun Eveliina luki japanilaisen Marie Kondon järjestelykirjan, hänkin innostui. Tuttu asia oli kerrottu uudella tavalla. Kirjassa vedottiin tunteisiin, ei järkeen: ei puhuttu tavaroista luopumisesta vaan siitä, mitkä tavarat halutaan säilyttää.

Vaikka Eveliina innostui, hän ei osannut aavistaa, kuinka iso ilmiö marittamisesta tulisi.

Heinäkuussa Facebookin Konmari Suomi -ryhmässä oli jo yli 12 000 jäsentä, jotka janosivat vertaistukea ja keskustelua kodin järjestämisestä.

Eveliinasta tavaroilla on oltava omistajalleen tarkoitus.

”Hamstraaminen ei ole ekologista. Ekologista on, että tavaraa käytetään mahdollisimman paljon. Järkevää on viedä unohdettu tavara myyntiin, jolloin joku sitä oikeasti tarvitseva ei joudu ostamaan sitä uutena.”

Enää en pidä leikkokukkien ostamista rahan haaskauksena. Olen alkanut harjoitella kauneuden arvostamista.

Luopuessaan voi Marie Kondon oppien mukaan kiittää tavaraa opetuksesta, jonka se on antanut: oranssi paita tai koristelintu ei siis sopinutkaan minulle. Sen jälkeen on helpompi päästää irti. Sillä jos kaikki on esillä, mikään ei ole esillä.

Viime aikoina Eveliina on alkanut ajatella, että tavaran tarkoitus voi olla myös esteettinen.

”Heikkouteni on ollut, että mietin asiat aina käytännöllisyyden kautta. En esimerkiksi ostaisi leikkokukkia, ellei mieheni pitäisi niistä niin kovasti. Mutta nyt olen alkanut harjoitella kauneuden arvostamista. En pidä sitä enää rahan haaskauksena.”

Hän kertoo olevansa erityisherkkä ja hiukan levoton. Häntä häiritsevät ympäriinsä pyörivät tavarat. Visuaalinen häly ahdistaa.

Jos avaimet tulee aina heitettyä keittiön pöydälle, siihen voi asettaa kulhon.

Siksi hän kiinnostui ihmisistä, jotka kärsivät neuropsykiatrisista häiriöistä, esimerkiksi jumittuvat yhteen asiaan eivätkä pääse eteenpäin. Nykyisin Eveliina on paitsi ammattijärjestäjä myös neuropsykiatrinen valmentaja.

”Valmentaja tukee asiakkaan elämänhallintaa hyödyntämällä tämän vahvuuksia.”

Sotku häiritsee herkkää

Älä siivoa, Eveliina sanoo asiakkaille ennen kuin menee näiden luokse. Aluksi heitä saattaa hävettää, sitten he innostuvat.

Eveliina pohtii mieluummin ratkaisuja kuin ongelmia. Hän ei yritä muuttaa ihmistä vaan kotia niin, että sen siistinä pitäminen helpottuisi. Missä ovat luonnolliset paikat tavaroille?

Jos tapana on aina kasata laskut ikkunalaudalle, ehkä siihen voisi rakentaa arkistohyllyn. Tai jos avaimet tulee aina heitettyä keittiön pöydälle, siihen voi asettaa kulhon.

Hän opettaa asiakkailleen, että huonot tavat täytyy korvata hyvillä. Jääkaapissa herkut kannattaa työntää takaosaan ja vanhaksi menevät ruuat nostaa etuosaan.

Ilman sohvaa olohuoneessa mahtuu leikkimään paremmin.

Lindellien keittiösaarekkeen ylin vetolaatikko on matala mutta metrin levyinen. Eveliina vetää sen auki ja kauhaisee kädellään saarekkeen päällä olevat tavarat laatikkoon. Sitä ei suunniteltu romulaatikoksi mutta käytännössä siitä tuli mainio sellainen. Laatikko perataan kaksi kertaa vuodessa.

Lindellien keittiön tasot ovat lähes tyhjät. Siihen on syynsä. Eveliinan lapsuudenkodissa uunissa oli aina kattiloita eikä ruuanlaittoa siksi huvittanut edes aloittaa. Nyt, kun tasoilla tai uunissa ei säilytetä juuri mitään, on helppo ryhtyä toimeen.

Asukkaiden tarpeiden huomioon ottaminen näkyy myös siinä, että sohvapöytä on saanut lähteä. Ilman sitä olohuoneessa mahtuu leikkimään paremmin. Lapsetkin osaavat jo kerätä leluja paikoilleen ja viedä ruokapöydästä astiat pesukoneeseen.

Jos ääni pään sisällä toistaa, että pitäisi vain siivota, on aika miettiä, kenen elämää elää.

Kyse ei ole siivoamisesta.

Kyse on siitä, että koko perhe osallistuu kodin järjestyksessä pitämiseen. On tärkeää, että lapset oppivat ottamaan vastuun kodista ikänsä mukaan. Vanhempi tekisi karhunpalveluksen lapsille tekemällä heidän puolestaan kaiken.

Mutta järjestelemällä ei pidä tavoitella täydellisyyttä. Silloin Eveliina kysyy, onko puuhastelu tärkeämpien asioiden pakoilua.

Järjestelemisen kautta tuleva turvallisuuden tunne on tärkeä, mutta jos ääni pään sisällä toistaa, että pitäisi vain järjestellä ja siivota, on aika miettiä, kenen elämää elää.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla