Kysyimme lastenpsykiatri Jari Sinkkoselta, mitä aikuiset eivät lapsista tajua. Näin hän vastasi.

Mikä on aikuisten yleisin väärinkäsitys lapsista, Jari Sinkkonen?

"Aikuiset kuvittelevat, että lapsi on pienikokoinen aikuinen.

Ei ole.

Lapsi on höperö. Lapsen pitää saada olla lyhytjännitteinen ja höperö ja leikkiä höperöitä leikkejä, joista ei ole mitään hyötyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Höperyys johtuu siitä, että keskushermosto ei ole vielä kehittynyt. Aivojen etuotsalohko eli orbitofrontaalinen aivokuori, joka ohjaa impulssien hallintaa, on vielä täysin kesken. Lapsi ei ole lyhyt aikuinen. Hänen aivonsa ovat täysin erilaiset kuin aikuisella ja hänen kuuluu olla lyhytjännitteinen. Tätä vanhempien on vaikea tajuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasta pitää suojella. Hän kestää paljon vähemmän kuin aikuinen. Esimerkiksi kymmenvuotias on vielä kamalan pieni. Koska aivot ovat kesken, lapsi koukkuuntuu nettiin ja pelaamiseen herkemmin kuin aikuinen. Aikuisen on toimittava suodattimena, varoiteltava ja selitettävä. Kannatan positiivista kyttäämistä. Oma mukulansa on tunnettava, häntä ei saa jättää netin armoille. Hän näyttää pärjäävän yksin, mutta ei pärjää.

Lapsen höperyyttä pitää vaalia. Vihoviimeinen sana on 'omatoimisuus'. Jos lapsi itse haluaa olla omatoiminen, mikäs siinä. Mutta hölmöin tavoite on se, että lapsen olisi opittava omatoimiseksi mahdollisimman varhain.

Keskushermosto on valmis vasta reilusti yli parikymppisenä. Kehotankin, että jos 14-vuotias pyytää lupaa festareille, vanhemmat vastaavat:

- Niin kauan kuin orbitofrontaalinen aivokuoresi on kesken, älä unta nää.

Murrosikäistä pitää suojella. Kun nuori kokeilee viinaa ja harrastaa randomseksiä, vanhemmat voivat tsempata itseään ajattelemalla näin: Kyllä minä tuosta huolehdin, kun sen aivotkaan eivät ole vielä kehittyneet."

Mitä mieltä sinä olet: mitä me aikuiset emme vieläkään lapsesta ymmärrä? Vastaa Kommentti-kenttään!

Sisältö jatkuu mainoksen alla