Mårten ja Kjell Westö ovat nykyään toistensa kirjojen ensimmäisiä lukijoita. Heidän ensimmäinen yhteinen kirjansa, muistelmateos Vuodet, ilmestyy elokuussa.
Mårten ja Kjell Westö ovat nykyään toistensa kirjojen ensimmäisiä lukijoita. Heidän ensimmäinen yhteinen kirjansa, muistelmateos Vuodet, ilmestyy elokuussa.

Kjell Westö tutustui pikkuveljeensä Mårteniin kunnolla vasta aikuisiällä. Kirjailijaveljekset ovat halunneet katkaista perheensä puhumattomuuden perinnön.

Mårten on minua kuusi vuotta nuorempi. Tutustuin häneen kunnolla vasta, kun olin asunut jo useamman vuoden omillani. Asuin Pihlajatiellä Helsingin Meilahdessa, ja Mårten kävi lukiota siinä lähellä. Annoin hänelle vuokrayksiöni avaimen, jotta hän pääsi kuuntelemaan LP-levyjäni.

Oli kiva huomata, että velihän oli aikuistumassa ja tosi hyvä tyyppi. Lähentymiseen liittyi myös vähän huonoa omaatuntoa, sillä Mårten oli joutunut kokemaan pari vuotta aiemmin vanhempiemme eron paljon lähempää kuin minä, koska hän asui vielä kotona.

Koin myös syyllisyyttä siitä, että Mårten jäi kroonista masennusta sairastaneen äitimme kanssa kaksin. Mutta olin biletysiässä, pyörin klubeilla ja yritin ummistaa silmäni siltä, että lapsuudenperheeni hajosi lopullisesti. Siksikin tuntui hyvältä, kun löysimme Mårtenin kanssa musiikin ja aloimme soittaa samassa bändissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Äiti halusi rikkoa tabun”

Äidin masennuksen taustalla oli trauma. Äidin isä oli kuollut tarkka-ampujan laukaukseen heti jatkosodan alussa. Äiti oli silloin vain kolmevuotias ja oli saanut pikkuveljen samana kesänä. Jotkut piuhat siinä menivät sekaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvinä aikoina äiti oli hyvin eläväinen ja kiinnostunut kaikesta. Hän oli korkeasti koulutettu, älykäs ja kielellisesti taitava, keskustelut hänen kanssaan olivat antoisia. Sairaus teki hänestä kuitenkin ajoittain hyvin apaattisen, mikä oli traagista.

Huonoina aikoina koti oli hiljainen. Äiti makasi vanhempien makuuhuoneessa, jonka ikkunaverhot oli vedetty kiinni. Eihän sellaista halunnut näyttää kavereille.

Muutenkin meillä kävi harvoin vieraita. Me lapset keksimme tekemistä jossain muualla. Varhaisteininä pyörin kahviloissa ja kartsoilla, ja kyllä me aika paljon dokattiinkin kavereiden kanssa. Mårten satsasi jalkapalloon.

”Meillä ei lapsuudessa puhuttu äidin sairaudesta eikä sodan traumoista. Ehkä siksi en oikein koskaan oppinut puhumaan vaikeista asioita.”

Pian ilmestyy yhteinen muistelmateoksemme Vuodet, jossa kerromme äidin masennuksesta hyvin avoimesti. Uskalsimme tehdä niin, sillä äiti kertoi masennuksestaan itsekin julkisesti tv-haastatteluissa.

Jos äiti katsoo meitä pilven päältä, hän varmasti hyväksyy ratkaisumme. Äiti halusi rikkoa masennukseen liitetyn tabun.

Puhumattomuuden perintö

Vahva mutta hauras, sellainen ihminen on. Jos sitä haurautta ei hyväksy, siitä ei seuraa hyvää. Meillä ei lapsuudessa puhuttu äidin sairaudesta eikä sodan traumoista. Ehkä siksi en oikein koskaan oppinut puhumaan vaikeista asioita. Mokasin siinä 25 vuoden avioliittonikin. Kun olisi pitänyt puhua ja mennä pariterapiaan, vetäydyin ja sulkeuduin. Olin 54, kun vihdoin menin terapiaan ja uskalsin puhua.

Miehen rooli, johon 1970-luvulla kasvoin, oli kapea. Jos kaverilla meni huonosti, sait laittaa käden kaverin olkapäälle kahdeksi sekunniksi ja todeta ’koeta pärjätä’. Jos pidit kättä siinä yhtään kauemmin, sait kuulla olevasi homo. Onneksi pojat saavat ja osaavat nyt näyttää tunteitaan. Huomaan sen omista pojistani.

Minun oli pitkään vaikea näyttää tunteitani kenellekään, Mårtenillekaan. Mutta kun aloimme kirjoittaa yhdessä, olin jo oppinut avoimemmaksi.

Ihailen Mårtenin rauhallisuutta ja kykyä ottaa muut ihmiset aina huomioon. En osaa edes kuvitella, millaista elämä olisi ollut, jos minulla ei olisi ollut veljeä, jonka kanssa sain jakaa kaiken.”

Kodin Kuvalehden 16/2022 Perhekuvioita-jutussa Kjell ja Mårten Westö kertovat perheensä vaikenemisen perinnöstä. Miten Mårten koki vanhempien eron ja äidin sairauden? Miksi Kjellille oli hankala paikka, kun Mårten suuntasi hänen kanssaan samalle uralle? Entä millaista Mårtenista oli kasvaa kirjailijaksi menestyneen isoveljen jäljissä? Tilaajana voit lukea jutun myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla