Kuvat
ANNA HUOVINEN
Suvi Kantoluoto purkaa Hollannista tulevaa kukkakuormaa. Kuorma tuo mukanaan yllätyksiä. ”Kukkien sävyjä ei voi tarkistaa samalla tavalla kuin maalisävyjä värikartasta. Se on niiden hienous ja haaste.”
Suvi Kantoluoto purkaa Hollannista tulevaa kukkakuormaa. Kuorma tuo mukanaan yllätyksiä. ”Kukkien sävyjä ei voi tarkistaa samalla tavalla kuin maalisävyjä värikartasta. Se on niiden hienous ja haaste.”

Suvi Kantoluoto törmää usein harhaluuloon, että kukkakauppiaan työ olisi etupäässä luovaa taiteilua. Viikon kohokohta Suville on Hollannista tulevan kukkakuorman purkaminen.

Suvi Kantoluoto, 40, on toinen helsinkiläisen Kukkatehtaan perustajista. Suvi työskenteli aiemmin hotelli- ja ravintola-alalla, mutta kaipasi liikkuvampaa ja luovempaa tekemistä ja toteutti parisen vuotta sitten unelmansa yhdessä opiskelukaverinsa kanssa.

Kodin Kuvalehden Tässä työssä -nettisarjassa Suvi kertoo, mitkä ovat hänen työnsä parhaita hetkiä ja mitä lausetta hän toistaa työssään usein. Lisää Suvin työstä kukkakauppiaana voit lukea Kodin Kuvalehdestä 23/2021. Löydät jutun myös digilehdestä.

Millaisiin työhösi liittyviin harhaluuloihin törmäät?

Kuulen todella usein, että kukkakaupan pitäminen on ihmisen haaveammatti. Monella on tästä työstä aika ruusuinen kuva. Tämä ei ole vain luovaa taiteilua ja kukkien hiplaamista, vaan suurimmaksi osaksi rankkaa käsityötä, maljakoiden tiskausta, siivousta ja kaikenlaista roudaamista. Sidonta on vain noin yksi kolmasosa työstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Monella on tästä työstä aika ruusuinen kuva.”

Mitä lausetta toistat työssäsi usein?

Me tsemppaamme työtovereiden kesken toisiamme hokemalla: ”onnistuu, onnistuu, kaikki onnistuu!” Eli ensin päätämme ottaa työn vastaan ja vasta sitten mietimme, miten sen teemme. Asiakkaille taas tulee toistettua aina sama hoito-ohje: ”Kädenlämpöinen vesi kimpulle, veden vaihto muutaman päivän välein ja samalla maljakon tiskaus harjalla.” Usein juuri maljakon tiskaus tulee vähän uutena asiana, jota asiakas ei ole tullut ajatelleeksi. Se on kuitenkin helppo vinkki, jolla pidentää leikkokukkien ikää.

Mitkä ovat työsi parhaita hetkiä?

Tuntuu todella hyvältä, kun onnistuu täyttämään tai ylittämään asiakkaan toiveet, kun vaikkapa morsiuskukat ovat juuri sellaiset, jollaisista morsian on haaveillut.

”Kukkakuorma kertoo, missä vaiheessa sesonkia mennään.”

Yksi viikon kohokohta on kukkarekan saapuminen. Kukkakuorman purku antaa joka kerta valtavasti iloa. Se on yhtä ihastelua, kun puramme Hollannista saapuneita kukkapaketteja. Huudahtelemme, että katsokaa, täällä on jo jaloleinikkejä, anemoneja ja magnoliaa. Kukkakuorma kertoo, missä vaiheessa sesonkia mennään. Kukat laittavat mielikuvituksen liikkeelle, ja heti syntyy ideoita, miten niitä voisi yhdistellä.

"Tässä työssä näkee elämän ilot ja surut", Suvi sanoo.
"Tässä työssä näkee elämän ilot ja surut", Suvi sanoo.

Millaisina hetkinä ajattelet, että olisi työnsä voinut paremminkin valita?

Sen, mitä olemme asiakkaalle luvanneet, sen myös toimitamme, vaikka siinä sitten menisi yhdet yöunet. Mutta kyllähän sitä välillä miettii, että mitä ihmettä olen tekemässä, kun alan kasata hääkaarta kello kolme yöllä. Joskus vain aikataulut eivät pidä. Usein taustalla on sarja meistä riippumattomia sattumuksia. Remonttifirma voi jättää urakan kesken ja vain ilmoittaa, että homma jatkuu kahden viikon päästä. Me emme voi tehdä hääkaarta vasta häiden jälkeen.

Mitä muut kysyvät eniten työstäsi?

Viherkasvien hoitovinkkejä kyselevät kaikki tutut. 

Mitä muuttaisit työssäsi, jos voisit?

Olisi mahtavaa, jos asiakkaat tekisivät tilaukset hyvissä ajoin. Monesti tilaus tulee niin viime tipassa, että emme pysty välttämättä täyttämään kaikkia toiveita. Kukat kun eivät saavu meille Hollannista kahdessa tunnissa.

”Olisi mahtavaa, jos asiakkaat tekisivät tilaukset hyvissä ajoin.”

Totta kai kuitenkin hoidamme aina tilaukset ja teemme sen hetken valikoimasta asiakkaalle toiveiden mukaisen tuotteen.

Mitä muuta kukkakauppiaan työhön kuuluu? Mitä kukkapajoissa tehdään? Miten Suvi tukee asiakasta ilossa ja surussa? Millaisia kukkakaupan asiakkaita suomalaiset ovat? Koko jutun voit lukea Kodin Kuvalehdestä 23/2021 tai tilaajana digilehdestä

Sisältö jatkuu mainoksen alla