Valokuvaaja ja itse oppinut kahvinpaahtaja perusti pienpaahtimon ja kahvilan Caffe Obscuran kotiinsa Helsingin Pikku-Huopalahdessa. Kotipaahtimo sijaitsee Wuoren studion takaseinällä. ”Harvassa paahtimossa on näin paljon taidetta”, Wuori toteaa.
Valokuvaaja ja itse oppinut kahvinpaahtaja perusti pienpaahtimon ja kahvilan Caffe Obscuran kotiinsa Helsingin Pikku-Huopalahdessa. Kotipaahtimo sijaitsee Wuoren studion takaseinällä. ”Harvassa paahtimossa on näin paljon taidetta”, Wuori toteaa.

Valokuvaaja Lasse Wuoren kotona leijailee ihana tuoksu. Kahviin hurahtanut Lasse saa mieleistään kahvia paahtamalla pavut itse.

Milloin huomasit, ettei kahvi ole kuin muut elintarvikkeet? 

Pienenä poikana hain kahvia vanhemmilleni pienestä Eklundin kaupasta Helsingin keskustassa. Jauhatuksen jälkeen kaupassa leijaili aromikas kahvin tuoksu. Muistan tuoksun vieläkin.

Mikä sai sinut koukkuun? 

Opiskelijana ajauduin assistentiksi valokuvausstudioon, missä kahvia juotiin paljon ja se oli pahaa. Hylkäsin akateemiset opintoni, minusta tuli kuvaaja ja kahvin orja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kofeiiniriippuvuuteni jatkui, kunnes kuvasin kahviin liittyviä töitä ja hankin kunnollisen espressokoneen. Ymmärsin, että tuore, oikein paahdettu kahvi voi olla jopa hyvää.

Paahdettu kahvi on jopa 200-asteista. Papu on parhaimmillaan noin kahden viikon kuluttua paahdosta.
Paahdettu kahvi on jopa 200-asteista. Papu on parhaimmillaan noin kahden viikon kuluttua paahdosta.

Onko elämää ilman kahvia?

Päiväni ei käynnisty ilman cappuccinoa. Puolenpäivän jälkeen siirryn italialaiseen tapaan espressoihin. Vaihtelen sekoituksia. Paluu tutun maun pariin tuntuu samalta kuin rakastetun kohtaaminen eron jälkeen.

Miksei pelkkä kahvin juominen riittänyt? 

Ostin ensimmäisen kahvipaahtimeni viisi vuotta sitten. Kokemus itse paahdetusta kahvista oli sanoin kuvaamaton. Paahtamisen lopputulos jännittää minua joka kerta.

 Paahdon aikana on odotettava tarkkana ”kräkkiä”. Napsahdus kuuluu pavun haljetessa kuumuudesta.
Paahdon aikana on odotettava tarkkana ”kräkkiä”. Napsahdus kuuluu pavun haljetessa kuumuudesta.

Miksi paahdatuksella on väliä?

Kahvin makuun vaikuttavat monet asiat kahvitilalta kodin komeroihin asti. Kaikki vaiheet vaikuttavat lopputulokseen. Minua kiehtoo seurata kahvin polkua.

Mitä perheesi sanoo intohimostasi? 

Perheeni on aina suhtautunut touhuihini hyväntahtoisesti vitsaillen, mutta toki kaikki rakastavat hyvää kahvia. Aluksi vaimoni yritti jarrutella, mutta nykyään hänkin on innostunut ja kahvista on tulossa yhteinen juttumme.

”Kahvi maistuu parhaalta maalla, omalla terassillamme. Hyvä maku syntyy puhtaista raaka-aineista ja onnellisuuden tunteesta.”
”Kahvi maistuu parhaalta maalla, omalla terassillamme. Hyvä maku syntyy puhtaista raaka-aineista ja onnellisuuden tunteesta.”

Eikö kodin ja työn yhdistäminen ole liioittelua? 

Olen jo vuosia työskennellyt kotistudiossani, joten aloitin kahvinpaahtopuuhastelunkin siellä. Jos käyttäisin tuntitolkulla aikaa työmatkoihin, en koskaan voisi viettää niin paljon aikaa kahvin parissa.

Wuori pitelee käsissään Keniasta, ystäväperheen sukutilalta lähtöisin olevia kahvipapuja.
Wuori pitelee käsissään Keniasta, ystäväperheen sukutilalta lähtöisin olevia kahvipapuja.

Mikä saa sinut jaksamaan? 

Haluan saada ihmiset tuntemaan samaa riemua, jota hyvä kahvi on minulle tuottanut. Perimmäinen unelmani on kuolla onnellisena hyvä kuppi kahvia kädessäni.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2015.

 

Lassen vinkit aloittelijalle

1. Älä osta valmiiksi jauhettuja papuja vaan hanki laadukas kahvimylly. Juo vastajauhettua kahvia. Tutustu eri jauhatuksiin. Pienellä paahtokoneella on helppo aloittaa kotipaahtaminen.

2. Panosta määrän sijaan laatuun. Hyvä kahvi ei ole kallista. Säilytä kahvi kuivassa ja viileässä paikassa.

3. Maistele rauhassa. Kiireessä hörpätty kahvi ei ole hyvää. Kahvi on parhaimmillaan hyvässä seurassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla