Yksi Juha Sulinin oppi on tämä: Kun pelottaa, kannattaa keskittyä hetki hengittämiseen. Maailma ei mene sillä välin sijoiltaan.
Yksi Juha Sulinin oppi on tämä: Kun pelottaa, kannattaa keskittyä hetki hengittämiseen. Maailma ei mene sillä välin sijoiltaan.

Juha Sulin on ollut jääkiekkomaajoukkue Leijonissa pidempään kuin kukaan muu, 18 vuotta. Hän on kokenut, miltä maistuu voitto ja miltä tuntuu tappio. ”Elämästä puuttuisi tarina, jos kaikki menisi aina hyvin”, Juha sanoo.

Tästä miehestä harva tietää.

Hieroja Juha Sulin, 59, on ollut jääkiekkomaajoukkue Leijonissa pidempään kuin kukaan muu, 18 vuotta.

Juhan nimi vilahtelee välillä haastatteluissa. Pelaajat ja valmentajat ovat kuvailleet häntä esimerkiksi näin: Maajoukkuehistorian parhaita hengenluojia. Liima, joka sitoo joukkueen yhteen. Luottomies, jonka luona on itkettykin. Pirun tärkee lenkki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Juha sanoo itse näin:

”Ei tehdä numeroa minusta. Olen huomannut, että kaikki ihmiset tarvitsevat elämässä oikeastaan samoja asioita. Jos jutellaan niistä?”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juhan mielestä jokainen ihminen tarvitsee ainakin nämä neljä asiaa:

1. Jokainen tarvitsee jonkun, joka koskettaa

Kun Leijonien maajoukkue pelaa maailmalla, Juha Sulin on mukana. Hänen hotellihuonettaan kutsutaan joukkueen kesken Jullin luolaksi. Ottelun jälkeen pelaajat tulevat Jullin luolaan juttelemaan.

Jullin luolan jääkaapissa on palauttavia urheilujuomia, pähkinäpatukoita ja kilokaupalla kylmähoitoihin käytettäviä jäitä. Jullin luolassa on myös hierontapöytä. Joka ilta joku pyytää Juhalta ”Otatko vähän pohjetta?” tai ”Rentoutatko yläselkää?”

Jääkiekkokaukalossa kosketus on usein kovakouraisia taklauksia, tönimistä ja tuuppimista. Sen jälkeen Juhan kädet rauhoittavat ja hoitavat.

”Kosketus on ihmejuttu. Se avaa ketä tahansa ihmistä. Hieroessa on hyvä kuunnella, mitä toisella on mielessä.”

2.  Jokainen tarvitsee jonkun, joka kuuntelee huolia ja iloja

”Mitäs kuuluu?” Juha kysyy, kun hieroo jotakuta. Millainen päivä on ollut? Ehditkö syödä kunnolla?

”On tärkeää jutella ihan tavallisista asioista. Se tuo tunteen, että ei ole yksin. Kun on puhuttu kevyesti, juttua on helppo jatkaa syvempään suuntaan, jos on tarvis”, Juha sanoo.

”Isäksi ja paremmaksi mieheksi opettelu on ollut minulle puhumisen opettelua. Opettelu on ollut ihan sellaista, että sanon itselleni, että avaa suu. Sitten en anna periksi siinä.”

3. Jokainen tarvitsee jonkun, jolle on tärkeä

Juha uskoo, että jos kaikilla ei ole hyvä olla, kenelläkään ei ole täysin hyvä olla. Vaikka jollain olisi pienempi rooli, myös hänen pitää kokea olevansa tärkeä.

”Pätee muuten työyhteisöönkin. Ja ystäviin. Ja perheeseen tietysti.”

4. Jokainen tarvitsee jonkun, jota voi pitää kädestä kiinni, kun kädet vapisevat

Kun Leijonat pelaa, Juha istuu aitiossa vaihtopelaajien takana. Joskus unelma on valunut käsistä koko maailman edessä, yhdessä hetkessä. Maailmanmestaruus tai olympiakulta, vuosien treenaamisen jälkeen.

”Silloin raavaat miehet näyttävät tunteita, joita he eivät välttämättä ole edes tienneet itsessään olevan. Ei lohduta, vaikka presidentti tulisi ovelle sanomaan, että hyvin vedetty, pojat. Niin on tullutkin.”

Nämä asiat Juha usein sanoo pelaajille pettymyksen jälkimainingeissa, sillä niistä tuntuu olevan apua:

Elämästä puuttuisi tarina, jos kaikki menisi aina hyvin.

Et voi aina tuulettaa, mutta joskus voit. Muista niitä hetkiä, jolloin olet päässyt maaliin asti.

Aina ei tunnu peeltä. Vielä valkenee.

Lue Juhan koko tarina Kodin Kuvalehdestä 21/2021. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.

 

”Ihminen selkenee iän myötä eikä enää hamuile kuuta taivaalta. Pieni on tärkeää.”
”Ihminen selkenee iän myötä eikä enää hamuile kuuta taivaalta. Pieni on tärkeää.”

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla