Laulaja ja lauluntekijä Astrid Swan, 35, asuu Helsingissä tuottajapuolisonsa ja viisivuotiaan lapsensa kanssa. Muusikon työn lisäksi Swan työstää väitöskirjaa sekä ensi keväänä julkaistavaa teoskokonaisuutta syöpäkroonikon elämästä.
Laulaja ja lauluntekijä Astrid Swan, 35, asuu Helsingissä tuottajapuolisonsa ja viisivuotiaan lapsensa kanssa. Muusikon työn lisäksi Swan työstää väitöskirjaa sekä ensi keväänä julkaistavaa teoskokonaisuutta syöpäkroonikon elämästä.

Kun muusikko Astrid Swan sai kuulla rintasyöpänsä levinneen, hän suunnitteli hautajaisensa. Sitten hän päätti keskittyä elämään.

Pitäisikö minun kirjoittaa lapselleni kirje hänen jokaiseksi syntymäpäiväkseen? mietti laulaja ja lauluntekijä Astrid Swan, 35, viime keväänä.

Astrid oli saanut kuulla, että hänen rintasyöpänsä on levinnyt. Nyt on tosi kiire aloittaa hoidot, muotoilivat lääkärit sanansa.

Hän suunnitteli hautajaisensa ja tallensi toiveensa tiedostoksi tietokoneen työpöydälle. Siitä puoliso ne löytäisi, kun tarve tulisi.

Ajatus oli vapauttava: maapallo pyörii myös ilman minua.

"Sitten aloin ajatella, että vielä on ihan toisenlaisten asioiden aika. Eihän elämä lopu siihen, että tietää joskus kuolevansa.”

Jo muutaman päivän kuluttua Astrid ymmärsi lasta ja puolisoa katsoessaan: Vitsit, nuo pärjäävät tosi hyvin. Maapallo pyörii myös ilman minua. Oikeat kengät löydetään ja elämänohjeet annetaan. Sängyt pedataan tai ollaan petaamatta.

Se oli vapauttava ajatus. Vaikka vähän surullinen.

”Nyt saan nauttia, että olen täällä. Ei tarvitse ajatella, että olen vastuussa kaikesta. Saan olla väsynytkin.”

On paljon ihmeellistä, josta saada iloa

Kun Astrid Swan, silloin vielä Astrid Joutseno, ryhtyi lapsena puhumaan, hän alkoi kertoa tarinoita ja keksiä omia lauluja. 13-vuotiaana Astrid päätti tehdä töitä, jotta hänestä tulisi muusikko.

”Kasvoin ajatukseen, että se, mitä kuvittelen ja luon, on tärkeää. Sillä on samalla lailla merkitys kuin aikuisten tekemisillä.”

Kun Astrid on lavalla, hän on hyvin onnellinen. Yhtä onnellinen hän on avatessaan kotioven. Lukko rapsahtaa, joku on jo sytyttänyt valot.

"Vakavasta sairaudesta huolimatta elämässä on paljon ihmeellistä ja hienoa, josta voi saada iloa ja johon voi osallistua.”

Tämän ajatuksen Astrid toivoo voivansa välittää ihmisille.

Elämä jää aina keskeneräiseksi

Rintasyöpä ei ole kevytsyöpä, josta kaikki paranevat. Mutta arjen ei tarvitse olla dramaattista.

Astrid ei ajattele, että juoksisi kilpaa ajan kanssa. Paitsi että lapsi pitää hakea päiväkodista viimeistään kello 16.30.

”Syöpä ei koskaan ole mikään taistelu, niin kuin ei ole kenenkään elämä. Se on enemmänkin summa erilaisia toiveita, jotka toteutuvat ja eivät toteudu.”

Kaikkien elämä jää keskeneräiseksi.

Tällä hetkellä tilanne on hyvä. Astridin syöpä on saatu remissioon eli tauti on rauhallisessa tilassa, eikä syöpää näy TT-kuvissa.

Astrid ei ajattele, että juoksisi kilpaa ajan kanssa.

Paitsi sen verran, että rahoitusta hänen väitöskirjalleen on vuoteen 2020 ja lapsi pitää hakea päiväkodista viimeistään kello 16.30.

Millainen maailma on, kun on kulunut 50 vuotta?

Joskus Astrid ja lapsi kuvittelevat sellaista tulevaisuutta, että vanha Astrid istuu keinutuolissa ja katselee lapsenlapsiaan.

Silloin maailma on jo aivan erilainen. Minkähänlainen?

”Me toivomme yhdessä, että saan olla mukana.”

Torstaina 30.11. ilmestyvässä Kodin Kuvalehdessä 23/2017 Astrid Swan kertoo, miltä tuntui saada rintasyöpädiagnoosi 32-vuotiaana – ja tieto syövän leviämisestä kolme vuotta myöhemmin. Artikkelin voi lukea myös digilehdestä.

"Kun uusi ihminen tulee kotiini, kaikki alkaa tarinasta. Minä kerron omani, ja tulija kertoo itsestään sen mitä haluaa."
"Kun uusi ihminen tulee kotiini, kaikki alkaa tarinasta. Minä kerron omani, ja tulija kertoo itsestään sen mitä haluaa."

Katja Lemberg olisi kaivannut avoimien ovien taloa silloin, kun oli itse oli masentunut. Nyt hän on avannut oman kotinsa ovet kaikille apua tarvitseville. ”Kun joku on ovellani, en kysy nimeä, lähetteitä enkä selityksiä.”

”Aamupalapöydässäni istuu tutuksi tulleita ja vielä vieraita ihmisiä. Jonkun keittämä kahvi tuoksuu eriparikupeissa.

Juttelu kääntyy kouluvuosiin, ja huomaan yhden kahvia juovan katseessa surua. Laitan soimaan Syvälle sydämeen sattuu -biisin. Kahvia juonut nainen itkee ja kertoo...

Maija Mattila tietää, että hänellä on Downin syndrooma. Hän tietää myös, että moni unelma voi toteutua, kun on oikein sitkeä. ”Tämä mallin työ on unelmani.”

Maija Mattilalla, 20, on monta erityistä asiaa. Häntä vähän harmittaa, että niin usein puhutaan siitä yhdestä erityisestä, Downin syndroomasta.

”Vaikka on se vamma, on muita, tärkeämpiä asioita.”

Niitä tärkeämpiä asioita ovat esimerkiksi nämä:

Perhe.

”Asun äidin ja meidän koiran kanssa. Koiran nimi on Bella, se tarkoittaa kaunista. Isoveli ja isosisko asuvat omissa kodeissa.

”Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon.”

Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon. Vain minä olen meidän perheessä tummaihoinen. En pala, mutta tulee rusketusraidat.

En ole käynyt Afrikassa, isä asuu siellä. Haluaisin mennä Afrikkaan.”

Itsenäistyminen.

”Opiskelen koulussa äidinkieltä, tanssia, kellon tuntemista ja itsenäistymistä. Opiskelussa on kaupungilla käymistä ja bussimatkailua ja sitä, että pitää itsenäisesti maksaa oikeat summat.

”Koulussa opetellaan kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa.”

Koulussa opetellaan myös kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa ja imurointi on helppoa, mutta käsipapereiden laitto telineeseen on vähän haastavaa.

Haluan asua omassa kämpässä poikaystävän kanssa, mutta en vielä.”

Musiikki.

”Kuuntelen paljon musiikkia. Vanhassa kodissa ja uudessa kodissa olen laittanut musiikin soimaan ja kävellyt olohuoneessa sinne ja tänne, kun olen harjoitellut mallikävelyä. Tykkään Diandrasta, Robinista, Ari Koivusesta, Pete Parkkosesta ja Yemi Aladesta. Yemi Alade on nigerialainen laulaja.

Joululauluja kuuntelen kesälläkin. Joululaulut, joissa lauletaan englanniksi, ovat ihania.”

Unelmat.

”Minulle sanottiin, että voisin mennä keittiöhommiin tai lastenhoitohommiin. Sanoin, että haluan olla malli.

”Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta.”

Jos on unelma, pitää vain harjoitella ja harjoitella. Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta. Harjoittelen vielä lisää käännöksiä.

Nyt olen jo tullut malliksi, on ollut näytöksiä ja kuvauksia. Kameran edessä on kivaa, ja pystyn tulemaan ihmisten kanssa toimeen. Seuraavaksi on lisää unelmia. Haluaisin päästä kävelemään catwalkille Amerikkaan ja perustaa bändin.”

Sisukkuus.

”Karkit on tosi hyviä, ja sipsit! Mutta en enää syö niitä. Syön terveellisiä herkkuja: kasviksia ja ruissipsejä ja smoothieta, siinä on luonnonjugurttia ja marjoja ja jotain hedelmää.

”Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Mallin homma on mun juttu ja siksi olen laihduttanut. Olen tosi ylpeä, että olen liikkunut enemmän ja syönyt vähemmän. Olen aika sisukas.

Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Henkilöllä, jolla on Downin syndrooma, on yksi ylimääräinen kromosomi. Kromosomia 21 on kahden sijasta kolme. Tämän vuoksi kansainvälistä Downin syndrooma -päivää vietetään 21.3.