Raila Kujala ei ole ihan tavallinen nainen. Hän haaveilee benjihypystä. Hän ei siedä romanttisia elokuvia. Eikä hän ole koskaan yksin.

Makuuhuoneessa surisee. Raila Kujalan sänky nousee.

On toinenkin ääni, kovempi: Railan avomies Miika Riikonen kuorsaa omassa sängyssään.

Sänkyjen vieressä on pyörätuolit, ja avustaja nostaa Railan niistä pienempään. Ensin hän pyyhkii Railan pesu­lapuilla ja kantaa vessaan. Kumpikaan ei puhu, ettei Miika herää.

38 vuoden aikana Railalla on ollut 500 avustajaa.

Näin Railan aamut alkavat. 38 vuoden aikana hänellä on ollut 500 avustajaa. Siinä on tottunut monenlaisiin ihmisiin ja kosketuksiin.

Keittiössä voi jo jutella herättämättä. Avustaja avaa jääkaapin oven, Raila katsoo hyllyjä ja päättää.

”Ota pakkasesta sitä leipää, missä on porkkanaa. Päälle ruohosipulilevitettä ja kurkkua.”'

Raila miettii, mitä haluaisi aamupalaksi. Sofia näyttää jääkaappia.

 

Kahvikone tekee cappuccinon nopeasti, ja pillillä Raila saa juotua sen itse. Avustaja syöttää hänelle leipää. Helsingin Herttoniemessä on perjantaiaamu ja kiire töihin.

”Tämä on tavallinen päivä ja taval­lista elämää”, Raila sanoo.

Railan tavalliseen päivään vain kuuluu sellaisia asioita kuin ympäri vuorokauden vierellä olevat avustajat, avomiehen halaaminen sanoilla ja puolikkaat pillit viinilaseissa.

Nainen vinksin vonksin

Kun Raila syntyi, hän oli kymmenen pisteen vauva. Hän oli myös veltto, mutta sitä ei huomattu vielä.

Lihastauti SMA2 todettiin, kun Raila oli yksivuotias. Vaikka hän kuinka ajattelisi, että jalka potkaisee tai käsi nousee, se ei potkaise tai nouse.

”Kun aivoista lähtee käsky jaloille, se menee ensin selkäytimeen ja taviksilla jatkaa siitä jalkaan. Minulla liikehermosolut pysähtyvät melkein kokonaan selkä­ytimeen.”

Railan perhe asui Tampereella. Äiti oli sihteeri, isä automekaanikko.

”Minusta tuli yksivuotiaana työnjohtaja."

Kun Railan sairaus selvisi, hän ei voinut mennä päiväkotiin. Niinpä vanhemmat palkkasivat Railan hoitajiksi nuoria tyttöjä. Tytöt hoitivat Railaa yhden talven ja pyrkivät sitten opiskelemaan. Syksyllä tuli aina uusi tyttö.

”Minusta tuli yksivuotiaana työnjohtaja. Osasin kertoa avustajille, mistä löytyy purkinavaaja, kuinka paljon ruokaa haluan lusikkaan ja millä kyljellä huvittaa nukkua päiväunia.”

Kuusivuotiaana Raila sai ensimmäisen sähköpyörätuolinsa. Sen jälkeen rivi­talon muiden lapsien ei tarvinnut littaa leikkiessä työntää häntä rattaissa.

Omilla jaloillaan Raila ei ole seissyt koskaan. Hän ei ole ikinä päässyt sängystä ylös eikä istunut ilman tukea. Aluksi selkäranka oli suora, mutta vähitellen se on vääntynyt kierommaksi ja kierommaksi.

”Lihakseni ovat niin heikot, että menen vinksin vonksin. Hassua, ettei luuranko pysy pystyssä itsekseen vaan tarvitsee lihakset kannattelemaan.”

Raila muistaa joskus lapsena saaneensa itse pipon päähänsä. 15 vuotta sitten hän sai nostettua vesilasin tiskipöydältä pyörätuolin pöytälevylle. Vielä muutama vuosi sitten hän pystyi laittamaan  levyn cd-soittimeen.

Turha hermostua

Invataksien aikataulut on vedetty tiukoille eivätkä taksit odota. Siksi Raila ja avustaja ovat alhaalla pihalla tasan varttia vaille yhdeksän.

”Kuinkahan monta tuntia elämästäni olen käyttänyt taksien odottamiseen? Mutta on turha hermostua sellaisesta, mihin ei pysty vaikuttamaan”, Raila ­sanoo.

Kuljettaja kiinnittää Railan pyörä­tuolin remmeillä taksin lattiaan, jotta tuoli ei heiluisi. Silti Railan selkä tuntee jokaisen töyssyn matkalla Herttoniemestä Pasilaan.

Työpaikalla Sofia laittaa luurit Railan päähän. Kun Raila tekee töitä, Sofia lukee netti­lehtiä.

 

Raila tekee osa-aikatyötä: hänen tehtävänään on etsiä tukiviittoma- ja kuvakommunikaatio-opettajia niitä tarvitseville perheille. Työpaikalla avustaja leimaa Railan kellokortin, laittaa puhelinkuulokkeet päähän ja antaa vasempaan käteen apukynän, jolla Raila saa paineltua tietokoneen näppäimistöä.

”Tuuppaatko vähän olkapäästä”, Raila pyytää.

Raila ei puhu avustajista avustajina vaan nimellä. Nyt aamuvuorossa on Sofia Sillanpää. Sofia muutti Helsinkiin puoli­toista vuotta sitten, kun kotoa Kokko­lasta ei löytynyt ammattikoulun jälkeen pukuompelijan töitä eikä muitakaan hommia.

Samaan aikaan Raila otti asunto­lainan ja muutti yhteen Miikan kanssa. Aiemmin hän asui kolmessa palvelu­asumisryhmässä, jotka olivat kuin pieniä palvelutaloja. Niissä hän jakoi kymmeniä avustajia muiden asukkaiden kanssa.

Omassa kodissaan Raila ja Miika päättivät etsiä henkilökohtaiset avustajat. He ovat työnantajia, vaikka avustajien palkan maksaa Helsingin kaupungin sosiaalitoimi. Työvoimatoimiston ilmoituksen kautta pariskunnalle löytyi seitsemän avustajaa.

”Kaikki avustajani olivat keltanokkia. On kiva, kun edessä on tyhjä taulu. Saan opettaa, miten minua autetaan.”

"Suuri haaveeni olisi hypätä benjihyppy, tuntea vapaus."

Kaikkein tärkeintä on se, että avus­taja kuuntelee. Toiseksi tärkeintä on se, että hän vaikenee. Seuraneitiä Raila ei tarvitse, eikä sairaanhoitajaa. Vain terve­järkisen ihmisen, jonka tehtävänä on olla Railalle kädet ja jalat.

”Avustajan ei tarvitse elää minun puolestani. Suuri haaveeni olisi hypätä benjihyppy, tuntea pudotus ja vapaus. Sofia saa silti rauhassa pelätä korkeita paikkoja.”

Vartti ilman varjoa

Jotakin Railakin pelkää: vettä. Vuosiin hän ei suostunut uimaan. Kun ei itse pysty kannattelemaan päätään veden pinnalla, olo on avuton.

Nyt Raila kuitenkin on uimahallissa. Hän tulee uimaan kerran viikossa tak­silla suoraan töistä. Sofia on nostanut hänet pukuhuoneen ainoalle seinänvierus­penkille ja riisuu Railan vaatteet, pukee uimapuvun, taistelee uimalakin kanssa.

Raila pystyy heiluttamaan vähän jalkojaan, kun Jonna vie hänet veteen.

 

Vedessä Raila pystyy heiluttamaan jalkoja polvesta alaspäin. Se tuntuu hienolta ja kummalliselta. Välillä fysioterapeutti Jonna Huuhka-Jalonen kääntää Railan vatsalleen ja tekee sukellusharjoituksia. Se tuntuu Railasta pelotta­valta ja raskaalta. Vesi on ainoa paikka, missä hän hengästyy.

Sofia istuu altaan laidalla, ojentaa uimalasit ja kelluntakypärän. 

Sofia näkee katseet.

”Välillä hävettää Railaa tuijottavien ihmisten puolesta. Raila ei huomaa tuijotusta, hän on varmaan niin tottunut.” 

Henkilökohtaisen avustajan työ ei tunnu Sofiasta työltä. Hän pitää ihmisten auttamisesta. Joskus tutut kysyvät, pitääkö Sofian pyyhkiä pyllyä tai pestä Railaa suihkussa.

”Miten ne kysyjät ovat niin tyhmiä?”

Uinnin jälkeen Raila odottaa taas taksia. Sofia katsoo, että Raila pääsee kyytiin. Sitten hän lähtee kotiin. Ilta-avustaja odottaa Railaa Herttoniemessä.

Taksimatkan 15 minuuttia ovat Railan päivän ainoat hetket ilman avustajaa. Hän katsoo ikkunasta ulos ja miettii, ­mitä illalla syötäisiin.

Puusilmiä jäällä

Pitkään kaikki oli Railalle mahdollista. Äiti ja isä ajattelivat niin, ja Raila kasvoi ajattelemaan niin. Oli vain keksittävä keinot.

Oli myös nieltävä se, että kaikki eivät ajatelleet samoin. Kun Railan kaverit menivät kolmikerroksiseen lähikouluun, Raila joutui erityiskouluun. Hän olisi kyllä selvinnyt avustajan kanssa, mutta luokanopettaja sanoi ei.

”Opettaja ilmoitti, ettei tiedä, miten minun kanssani kuuluu olla.”

Erityiskoulussa oli Railasta helppoa ja kivaa, vaikka ei hänelle sopivaa. Help­pouskin kostautui, kun Raila siirtyi ­tavalliseen lukioon. Vain kaksi kertaa viikossa hän pystyi unohtamaan ruotsin verbit ja englannin sanajärjestykset ja rentoutumaan täysin: kun hän istui isän kanssa Hakametsän hallissa ja kannusti Tap­paraa.

”Lätkäkatsomossa tulee huudeltua kaikki puusilmät ja nuijat ja kirosanat. Tänä keväänä oli ostettava maksukanava, että näin Tapparan finaalipelit.”

Lukion jälkeen Raila olisi halunnut ydinfyysikoksi, tutkimaan pienenpieniä ioneita tai suurensuuria planeettojen magneettikenttiä. Sen sijaan hän meni kauppaopistoon.

Se oli ensimmäinen kerta, kun Raila kuunteli muita eikä uskonut itseensä.

”Koko yläasteen minulle oli hoettu, että liikuntavammaiset tekevät töitä tietokoneiden kanssa. Menin sitten kauppikseen, koska siellä tehtiin töitä tieto­koneilla ja valmistuttiin datanomeiksi.”

Ei se lopulta huono juttu ollut. Nykyisessä työssään Raila tuskin olisi ilman kaupallista koulutusta. Kirjanpidon osaaminen on suureksi eduksi niin Lihastautiyhdistyksen talousvastaavana kuin henkilökohtaisten avustajien yksityi­senä työnantajanakin.

Saksilla pilkotut pastat

Kerrostalon ulko-ovi aukeaa kännykän nappia painamalla. Kännykän avulla Raila saa myös painettua hissin kolmanteen kerrokseen ja aukaistua kotioven. Kotona häntä odottaa kolme miestä: ­Miika, Miikan avustaja Kimmo Virkkilä ja Railan avustaja Janne Salmijärvi.

Railan avomiehellä Miikalla, 32, on Beckerin lihastauti. Lapsena Miika ­käveli, pyöräili ja soitti kitaraa, mutta enää jalat eivät kanna eivätkä kädet ­taivu. Miika pystyy tekemään töitä mobiili­viankorjaajana, pelaamaan pyörä­tuolisalibändyä ja soittamaan bändissä kitaraa iPadilla. Ruuanlaittoa hän rakasti niin kauan kuin pystyi siihen. Nyt Miika etsii avustajille reseptejä.

Tällä kertaa Kimmo on hakenut Miikalle sushia. Janne lämmittää Railalle kanaa ja leikkaa pastaa saksilla lyhyemmäksi. Vääntyneen selkärangan vuoksi Raila ei pysty nielemään kuin pieniä paloja.

”Miika haluaisi lapsia ja olisi varmasti hyvä isä."

Raila ja Miika ovat seurustelleet kolme vuotta. Ne ovat olleet hyviä vuosia. Kun Railalla on kovia kipuja ja huono päivä, Miika osaa luovia.

”Riitelemme kotitöistä. Minua ei haittaa, vaikka avustajat jättävät astiat tiski­pöydälle. Ehtiihän ne. Miika haluaisi, ­että he siivoaisivat jäljet saman tien.”

Miika on oppinut Railalta iloa. ”Tavallisetkin asiat tapahtuvat hänelle vähän jännemmin kuin muille.”

 

On muutama suurempikin asia, josta Raila ja Miika puhuvat.

”Miika haluaisi lapsia ja olisi varmasti hyvä isä. Minä taas olen päättänyt jo teininä, etten tee lapsia”, Raila sanoo.

”Raskaus voisi vaarantaa henkeni. En myöskään pystyisi ottamaan vastuuta pienestä kääröstä. Miika ymmärtää, mutta haikeaa se on.”

Ruuan jälkeen Railan on päästävä sänkyyn, koska selkä ei kestä tuntien istu­mista. Janne viikkaa makuuhuoneessa Railan vaatteita. Suuri osa niistä on äidin ostamia: Raila inhoaa shoppailua ja vaatekauppojen ahtaita hyllyvälejä.

Tunti lepoa riittää. Raila, Miika ja avustajat lähtevät metrolla Itäkeskukseen. Miika menee Kimmon kanssa Alkoon viinikaupoille, Raila Jannen kanssa ostamaan puhdistusmaitoa ja kasvovoidetta.

”Anna kun haistan”, Raila sanoo kasvo­voiderivin luona.

”Ostetaan myös talouspaperia”, Janne muistuttaa.

Kassalla Janne näpyttelee Railan pankkikortin tunnusluvun ja työntää ­aurinkokuivatulla tomaatilla maustetut juustokeksit äkkiä kassiin. Raila haluaa yllättää Miikan.

Metrolla kauppaan. Raila ja Miika sekä iltavuoron avustajat Kimmo ja Janne.

 

Käpertyisin syliisi

Kotiin palatessa illalla ei oikeastaan enää ole ruoka-aika, mutta Itäkeskuksessa oli pihvikarjan ulkofileetä tarjouksena eikä Miika malta odottaa huomiseen. Sillä aikaa kun Kimmo paistaa keittiössä pihviä, Janne tiskaa.

Olohuoneessa Raila ja Miika siirtävät pyörätuolinsa television eteen. Kimmo laittaa Gravity-elokuvan pyörimään.

”Olen erikoinen nainen. En tykkää romanttisista elokuvista, vaan tarvitsen elokuvalta toimintaa. Meillä on tilaäänipalkki, ja kun leffassa jytisee tai räjähtää, äänet kuuluvat hienosti”, Raila sanoo.

Kun pyörätuolit ovat kiinni toisissaan, Raila pystyy tiputtamaan kätensä Miikan reidelle. Ruudulla avaruussukkulat jylisevät. Raila silittää Miikan jalkaa. Hän jaksaa silittää monta tuntia.

Niin on hyvä, mutta paremminkin voisi olla. Usein Raila kertoo Miikalle, mitä tekisi, jos voisi. Nyt hän käpertyisi sohvalle Miikan syliin kuin apinanpoikanen.

”Olisi kiva joskus voida halata Miikaa takaapäin, sipaista poskesta tai vetää poninhännästä. Sellaista pientä.”

Ja muutakin.

”Vammaisten seksuaalisuudesta pitäisi puhua. Vaikeneminen on väärin vammaisia kohtaan.”

Raila tietää sen, koska puhumattomuus sai aikoinaan hänet solmuun. Kun Raila ja Miika seurustelivat ensimmäisen kerran vuosituhannen vaihteessa, juttu päättyi lyhyeen, koska Raila kuvitteli, ettei voi riittää Miikalle.

”Nuorena luulin, etten pysty tyydyttämään miestä, koska en pysty yhdyntään. Siksi vaihdoin naisiin. Elinkin naisen kanssa”, hän sanoo.

”Vasta viime vuosina olen oppinut seksuaalisuudesta paljon. Apulaitteita on myös näihin juttuihin. Joskus joku avustaja antaa välineitä.”

Tämän perjantai-illan kruunaa punaviinilasillinen. Janne leikkaa pillit puolikkaiksi. Kun pilli on lyhyt, Raila ja Miika tuntevat juodessaan viinin tuoksun.

Seuraavaan elämään

Välillä Raila miettii, miten helppoa elämä olisi, jos voisi vain vetäistä tennarit jalkaan ja piipahtaa ostamassa maitoa.

Miksi juuri minä -kysymyksiä hän ei mieti.

”Ne kävin läpi aikoja sitten. Teininä surin lapsettomuutta ja ajattelin, ettei kukaan voi koskaan rakastaa minua, kun olen tämännäköinen ja plääplää.”

Enää liikuntarajoitteet eivät tunnu Railasta raskailta. Päivittäiset hermo­kivut tuntuvat. 

Mutta parantua Raila ei haluaisi.

”Minä en olisi minä toisenlaisena. En varmasti olisi taviksena yhtä pitkäpinnainen. Uskon jälleensyntymiseen ja siihen, että jos nyt elän hyvin, seuraa­vassa elämässä ehkä kävelen. Tämän elämäni tarkoitus on elää näin.”

Mutta jos Raila saisi yhden päivän liikkua normaalisti, hän ei hukkaisi hetkeä­kään. Hän tekisi benjihypyn ja hyppäisi laskuvarjolla. Laittaisi päälleen lyhyen hameen ja korkeat korot ja tanssisi kilpaa.

”Haluaisin tuntea, miten mies tarraa lantiolta ja vie tanssilattialle.”

Elokuva loppuu.

Työhaastatteluissa Raila pyytää hakijoita nostamaan hänet pyörätuolista sänkyyn ja takaisin. Janne osasi heti.

 

Janne nostaa Railan syliin, kantaa hammaspesulle ja vaihtaa yöpuvun. Vie sänkyyn, panee hengitysmaskin kas­voille ja korvatulpat korviin. 

Yöavustaja Sebastian Höysniemi käy kolmen tunnin välein kääntämässä Railan kyljeltä selälle ja sitten toiselle kyljelle. Raila hädin tuskin havahtuu.

Unissaan Raila kävelee aina.

”Herääminen tuntuu silti hienolta.” 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.

Maailmalla on havaittu uusi ammattitauti, blogger burnout eli bloggaajauupumus. Mikä niin kivassa työssä voi väsyttää? Suosittua Pupulandia-blogia pitävä Jenni Rotonen kertoo.

Hajutonta ja mautonta höttöä, josta ei saa mitään irti.

Suunnilleen näin Jenni Rotosen suosittua Pupulandia-blogia kommentoitiin loppuvuodesta 2015.

Jennin elämä oli tuolloin suuressa myllerryksessä. Hän kävi läpi psykoterapiaprosessin raskainta vaihetta, eroa ja muutoksia työelämässä.

Jenni oli pitänyt suosittua muoti- ja lifestyleblogiaan jo kymmenen vuotta. Nyt blogin pitäminen ei ensimmäistä kertaa huvittanut. Elämänmuutokset veivät voimia. Oli vaikea kirjoittaa itsestään ja erittäin vaikea asettua alttiiksi kritiikille.

Jenni tunsi olonsa apaattiseksi ja alakuloiseksi. Motivaatio puuttui. Väsytti.

”Tässä työssä pitäisi olla koko ajan inspiroitunut olo. Silloin ei ollut”, Jenni kertoo.

Negatiivista palautetta tuli enemmän kuin koskaan.

”Sain tosi paljon kritiikkiä siitä, että blogistani ei saa enää mitään irti. Että tämä on vain tällaista höttöä. Se oli minun tapani suojella itseäni. En pystynyt antamaan itsestäni enempää.”

”Sain tosi paljon kritiikkiä siitä, että blogistani ei saa enää mitään irti.”

Lukijat eivät sitä tienneet. Jennistä tuntui, että osa heistä tuli paikalle vain provosoituakseen ja luki tekstejä virheitä etsien. Nälvimistä oli vaikea kestää.

”Silloin oli välillä sellainen olo, että tämä on ihan kohtuutonta.”

Kivakin työ voi väsyttää

The New York Times kirjoitti syksyllä ilmiöstä nimeltä blogger burnout, bloggaajauupumus. Se on väsymystä, joka voi iskeä, kun harrastuksesta tulee elinkeino.

Bloggaajan työssä henkilökohtainen elämä ja työ sekoittuvat. Menestyvän bloggaajan päivät ovat pitkiä, ja työaikaa on vaikea rajata, koska oma elämä on samalla materiaalia blogiin.

Työtä tehdään julkisesti, ja siitä saa paljon palautetta, huonoakin. Koska bloggaajan ammatti on uusi, siihen ei ole olemassa koulutusta tai ammatillista tukiverkostoa.

Lisäksi blogi on aina vain pala kirjoittajansa elämästä. Sen halutaan näyttävän hyvältä silloinkin, kun ei mene niin hyvin.

Jenni tunnistaa bloggaajauupumuksen ilmiönä hyvin. Harrastuksena ja intohimona alkaneesta blogista on tullut yhä useammalle elinkeino, joka voi uuvuttaa siinä missä mikä tahansa muukin työ.

”Harrastaessa voi itse päättää, milloin tekee ja huvittaako tehdä. Kun blogi on elinkeino, se ei olekaan enää niin vapaaehtoista. Pitäisi löytää aikaa ja energiaa tehdä sitä silloinkin, kun ei ole niin hyvä fiilis.”

Elämä alttiina arvostelulle

Blogin lukijat odottavat uutta sisältöä jatkuvasti. Bloggaajan pitää antaa jotain itsestään joka päivä, olla luova ja pysyä kiinnostavana.

”Samaan aikaan on hyvin altis julkiselle arvostelulle. Palaute tulee suoraan kirjoittajalle, eikä se aina ole positiivista tai kovin rakentavaa”, Jenni sanoo.

Hän uskoo, että ilkeä kommentointi on monelle oman pahan olon purkamista.

”Negatiivisen palautteen hyväksyy, mutta ei keskustelupalstojen anonyymiin paskanjauhantaan koskaan totu”, Jenni sanoo.

”On välillä aika raadollista, millaisia juttuja joutuu itsestään lukemaan.”

”Ei ehkä osata nähdä, että bloggaajallakin voi olla huonoja päiviä tai vaikeita aikoja.”

Joskus Jennistä tuntuu, että bloggaaja ymmärretään tahallaan väärin. Jos naama ärsyttää, tekstejä luetaan jo valmiiksi tietyllä asenteella. Bloggaajilta vaaditaan mielipidettä silloinkin, kun keskustelu ei pysy kovin asiallisena.

”Moni lukija kokee, että bloggaaja on heille tilivelvollinen. Ei ehkä osata nähdä, että bloggaajallakin voi olla huonoja päiviä tai vaikeita aikoja. Aina pitäisi kyetä antamaan huippusuoritus”, Jenni sanoo.

”Palaute tulee eri tavalla iholle, koska ihmiset olettavat, että minun kuuluu käydä keskustelua myös niiden kommentoijien kanssa, jotka ovat itse asiattomia.”

Negatiiviset kommentoijat ovat onneksi pieni vähemmistö. Jenni kokee itsensä onnekkaaksi, kun saa blogata työkseen.

”En valita, koska bloggaaminen on minusta tosi kivaa. Suurin osa lukijoista ja kommentoijista on aivan ihania.”

Tällä hetkellä blogin pitäminen tuntuu Jennistä helpolta. ”Teen paljon töitä, koska tykkään siitä. Kun nauttii työstään, on vaikea sanoa kivoille jutuille ei.”
Tällä hetkellä blogin pitäminen tuntuu Jennistä helpolta. ”Teen paljon töitä, koska tykkään siitä. Kun nauttii työstään, on vaikea sanoa kivoille jutuille ei.”

Esikuva vai yli-ihminen?

Lukija saattaa vaatia bloggaajalta huomaamattaan paljon. Hänen on paljastettava kiinnostavia asioita itsestään, mutta ei liikaa tai väärällä tavalla.

Hänen on oltava esimerkillinen suunnannäyttäjä, esikuva, omissa elämänvalinnoissaan täydellinen. Mielipideautomaatti, jolla on näkemys asiaan kuin asiaan.

Ei ihme, jos se joskus uuvuttaa.

”Bloggaajan oletetaan helposti olevan yli-ihminen, mutta samaan aikaan kritisoidaan sitä, että blogit ovat liian siloteltuja. Se on tosi ristiriitaista. Mitä ikinä tekeekään, ei voi miellyttää kaikkia”, Jenni sanoo.

”Tiedostan itse, että vaikka en haluaisi olla esikuva, olen sitä siitä huolimatta. Minun täytyy muistaa oma vastuuni.”

”Bloggaajan oletetaan helposti olevan yli-ihminen, mutta samaan aikaan kritisoidaan sitä, että blogit ovat liian siloteltuja.”

Julkisesta työstä huolimatta Jenni on ihan tavallinen tyyppi, jolla samat murheet kuin kaikilla muillakin, yksityishenkilö, joka ei ole tilivelvollinen elämästään. Sitä voi olla vaikea ymmärtää.

”Moni ajattelee, että heillä on oikeus tietää. Jos bloggaaja on jakanut esimerkiksi jotakin seurustelusuhteestaan, lukijat ajattelevat, heillä on oikeus tietää, mitä suhteelle kuuluu ja miksi seurustelukumppania ei ole näkynyt hetkeen.”

Jennille vaikeinta on ollut kertoa blogissa esiintyneen parisuhteen kariutumisesta. Silloin puntarissa on ollut muidenkin kuin hänen yksityisyytensä.

”Ihmissuhteet ovat mutkikkaita, ja aina ei välttämättä ole itsekään tiennyt, mitä on tapahtumassa. Miten sitä voisi silloin avata tuntemattomillekaan?”

Tavoitettavissa aina

Jenni on tehnyt blogiaan täyspäiväisenä työnä syksystä 2012 lähtien. Pupulandia on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suosituimmista blogeista. Tällä hetkellä sillä on noin 60 000 lukijaa kuussa.

”Moni lukija ei todellakaan tajua, kuinka paljon käytän blogiini aikaa”, Jenni sanoo.

”Se varmasti näyttäytyy monelle lukijalle tosi helppona. Sen kun sutaisee jotain kasaan ja ottaa pari kuvaa. Tuohonhan pystyisi kuka vain.”

Oikeasti aikaa menee esimerkiksi postausten valmisteluun, valokuvaukseen, editointiin, kirjoittamiseen, verkostoitumiseen, palavereihin, sähköpostien vaihtoon ja kirjanpitoon.

Jos blogilla haluaa elää, on tehtävä myös kaupallista sisältöä. Sen tekemiseen menee usein enemmän aikaa kuin muun sisällön, eikä kaupallisuus aina miellytä lukijoita.

”Mitä enemmän on kaupallista sisältöä, sitä enemmän pitää olla myös muuta sisältöä, jotta blogi ei ole pelkkää kaupallista sisältöä. Se tarkoittaa sitä, että jos blogilla menee hyvin, työmäärä on moninkertaisesti suurempi.”

Jenni tekee välillä jopa 12-tuntisia työpäiviä. Kiireisimpinä hetkinä hän saattaa aloittaa työt klo 7–9 välillä aamulla ja lopettaa klo 23–02 välillä illalla.

”Viikot ennen joulua ovat vuoden kiireisintä aikaa”, Jenni sanoo.

”Tuntimäärä on vaikeasti mitattavissa, koska osa tekemisestä ei suoranaisesti tunnu työltä. Saatan myös käydä välillä urheilemassa ja istua pari tuntia kaverin kanssa kahvilla.”

”Tuntimäärä on vaikeasti mitattavissa, koska osa tekemisestä ei suoranaisesti tunnu työltä.”

Yhden postauksen tekemiseen voi mennä yhteensä kahdeksan tuntia, kokonainen työpäivä. Viikossa Jenni tekee kuudesta kahdeksaan postausta.

”Se saattaa näyttää siltä, että vain olen sängyssä kotona enkä ole pukenut päälleni puoleenpäivään mennessä. Oikeasti olen saattanut aloittaa työt koneella jo seiskalta. Kotitoimistolta käsin työskennellessä ei vain tarvitse laittautua heti aamusta.”

Jenni on oppinut suunnittelemaan ja priorisoimaan työtään. ”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään.”
Jenni on oppinut suunnittelemaan ja priorisoimaan työtään. ”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään.”

Kritisoijat saivat selityksen

Loppiaisena 2016 Jenni kirjoitti postauksen, jonka julkaiseminen pelotti:

”Kun on tottunut vaatimaan itseltään valtavasti, on loppujen lopuksi aika vaikeaa myöntää tai hyväksyä tarvitsevansa tai ennen kaikkea ansaitsevansa apua. Terapiaan hakeutuessani minulla ei ollut minkäänlaista akuuttia hätätilannetta elämässäni ja kyseenalaistin kovasti, mahtaisiko koko hommasta olla mitään hyötyäkään. Ennen kaikkea kyseenalaistin kuitenkin oman oikeuteni pyytää apua. Minähän pärjäsin.”

Blogipostaus syntyi hetken mielijohteesta. Jenni kertoi siinä aloittaneensa terapian ja avasi, miksi blogin pitäminen oli tuntunut edellisenä vuonna niin vaikealta.

Hajuttomaksi ja mauttomaksi kritisoineet lukijat saivat selityksen.

”Jotakuta harmitti oma pisteliäs kritiikkinsä, kun avasin tilanteeni taustoja. Sain myös paljon myötätuntoa”, Jenni sanoo.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun avasin blogissa jotakin todella henkilökohtaista. Oli koskettavaa, miten ihmiset suhtautuivat, miten myötätuntoisia he olivat ja miten paljon voimaa minun avautumiseni selvästi antoi monelle muulle.”

Siksi postaus kannatti kirjoittaa, Jenni ajattelee nyt. Sittemmin hän on kirjoittanut muistakin hyvin henkilökohtaisista aiheista, esimerkiksi nuorena sairastamastaan masennuksesta.

”Kyllä se on myös pelottanut. On eri asia puhua ystäville kuin kymmenien tuhansien ihmisten yleisölle. Siellä voi olla myös ihmisiä, jotka eivät välttämättä halua minulle hyvää.”

”On eri asia puhua ystäville kuin kymmenien tuhansien ihmisten yleisölle.”

Pelko on osoittautunut turhaksi. Palaute on ollut lähes kokonaan positiivista, ilahtunutta. Vihdoinkin joku puhuu.

Kirjoittamalla omista kokemuksistaan Jenni on antanut mielenterveysongelmille kasvot, normalisoinut niitä ja rikkonut tabua.

”Samalla se on tapa näyttää ihmisille, että vaikka elämäni näyttäisi päällepäin täydelliseltä, loppujen lopuksi minusta tiedetään tosi vähän.”

Unelmahommissa

Jenni ei ole koskaan harkinnut bloginsa lopettamista. Se on harvinaista. Moni menestyneistä bloggaajista on pitänyt taukoa, aloittanut puhtaalta pöydältä uudella bloginimellä tai lopettanut kokonaan.

Jenni uskoo jaksavansa, koska on opetellut priorisoimaan, suunnittelemaan ja tekemään työtä niin, ettei se kuormita tai stressaa liikaa.

Viime kesänä Jenni piti ensimmäisen lomansa kuuteen vuoteen.

”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään”, Jenni sanoo.

”Vaikka teen tosi paljon töitä, voin paremmin kuin koskaan. Psykoterapia on auttanut elämänhallintaprosessissa tosi paljon.”

Välillä blogin pitäminen tietenkin väsyttää. Joka päivä on keksittävä jotain, mistä kirjoittaa.

”Eihän missään muussakaan työssä voi vain sanoa, että nyt ei huvita, en tule töihin.”

”Eihän missään muussakaan työssä voi vain sanoa, että nyt ei huvita, en tule töihin.”

Kun Jenni aloitti blogin pitämisen reilut kymmenen vuotta sitten, muotiblogit olivat hyvin pienen piirin harrastus. Kukaan ei kuvitellut, että niillä voisi joskus tienata elantonsa.

Vaikka nyt voi, suosio ei välttämättä kestä ikuisesti.

”Vaikka minulla on suht vankka asema, koko ajan tulee uusia lahjakkaita tyyppejä. Voi olla, että jossain vaiheessa minun tekemiseni eivät kiinnosta ihmisiä enää, ja se on minulle ihan ok”, Jenni sanoo.

”Nautin tästä niin kauan kuin voin. Koen edelleen, että olen tosi onnekas, unelmatyössäni.”

Pastori Sami Mustakallio, 59, asuu palvelutalossa Helsingissä. Hän on kiertänyt Suomea freelance-pappina siitä lähtien, kun hänen virkansa lakkautettiin tuotannollis-taloudellisista syistä.

CP-vammaisena syntynyt pastori Sami Mustakallio odotti pappisvihkimystä yhdeksän vuotta. Sitä ennen hän oli odottanut lähes 20 vuotta, että sai ensimmäisen pyörätuolinsa.

"Tuonen lehto, öinen lehto, sinnepä äitini saatan. Niin minä äidin siunauspuheen aloitin. Äitini, näyttelijä Marita Nordberg kuoli lokakuussa 2009.

Vuosi sitten oli isäni Kimmo Mustakallion vuoro. Isä oli ammatiltaan lääkäri. Hänen siunaustilaisuuteensa olin valinnut musiikiksi Bachia: Air ja Jesu, meine Freude.

Periaatteessa tuntuu kauhealta siunata hautaan omat vanhempansa. Käytännössä papin ammatti toi tilanteeseen etäisyyttä. Pappi ei saa romahtaa.

Olinkohan minä enemmän äidin vai isän poika? En tiedä yhtään.

Nyt olen meidän perheen viimeinen. Sisaruksia tai omaa perhettä minulla ei ole.

"1. kesäkuuta 2000 oli päivä, jolloin minut vihittiin papiksi."

Asun vaikeavammaisten palvelutalossa Helsingin Arabianrannassa.

Kun haluan sähköpyörätuoliin, kutsun hoitajan, ja hän auttaa minut siihen nosturilla. Kun lähden ystävieni kanssa teatteriin tai vaikka blineille, tilaan taksin. Kännykkä on aina käteni ulottuvilla ja kaiuttimella. Korvalle en saa sitä nostettua.

Kaikki tärkeät asiat ovat sänkyni ympärillä. Seinällä oikealla puolellani on valokuvia äidistä, isästä ja minusta. Kuva minusta papinpuvussa on otettu 1. kesäkuuta 2000. Se oli päivä, jolloin minut vihittiin papiksi.

"Yhdeksän vuoden odotuksen jälkeen sain pukeutua papin asuun."
"Yhdeksän vuoden odotuksen jälkeen sain pukeutua papin asuun."

Hyllyllä kuvien vieressä on ikoneita, joita ystävät tuovat minulle matkoiltaan, ja pokaaleja, joita sain, kun pelasin maalivahtina sähköpyörätuolisalibandyjoukkueessa.

Tärkein kuvista on sängyn vieressä vasemmalla. Se on muotokuva isoisästäni, lääketieteen professori Martti Mustakalliosta. Hän oli persoona. Kesällä hän kulki tuohivirsuissa ja poltti sikaria, ja aina joskus hän antoi minulle vihreän marmeladikuulan. Puhuin hänen kanssaan elämästä ja kaikesta. Olin 10-vuotias, kun hän kuoli.

Sänkyni jalkopäässä on aina pumpputeline ja siinä ravintovalmistepussi. Koska minulla on palleatyrä, ravinto kulkee vatsaani letkun ja mahalaukkuavanteen kautta. Hoitaja asentaa letkun heti aamulla, mutta ennen sitä minun on pakko saada kahvia. Juominen sujuu pillillä, ja voin syödäkin suun kautta, mutta vain pieniä määriä. Filet de boeuf a la provencale jää lautaselle.

Sitten on tietenkin tietokone. Se on sängyn oikealla puolella. Minulla ei ole erillistä näppäimistöä, vaan kirjaimet näkyvät koneen isolla näyttöruudulla. Klikkaan hiirellä kirjaimen kerrallaan, kun kirjoitan saarnoja ja hartaushetkien puheita.

Tietokoneen ruutu on edessäni myös viimeiseksi illalla, mutta silloin katson siltä televisiota. Wallander-elokuvista tykkään, vaikka ne verisiä ovatkin.

"1950-luvulla ei kai oikein osattu seurata sikiön vointia, koska meitä CP-vammaisia syntyi niin paljon."

Kun synnyin, en saanut yhtään pistettä. Vastasyntyneet pisteytetään nollasta kymmeneen, mutta minun pisteytykseni olisi varmaan ollut miinus kymmenen.

Äiti kertoi jossain lehtihaastattelussa, että hän oli vahingoittanut häntäluunsa hurjassa nuoruudessaan, ja sen takia minä jäin kiinni synnytyskanavaan. En tiedä, pitääkö se paikkansa. En koskaan kysynyt. 1950-luvulla ei kai oikein osattu seurata sikiön vointia, koska meitä CP-vammaisia syntyi niin paljon.

Ensimmäinen oma muistoni on Marjaniemen siirtolapuutarhasta. Olimme siellä paljon, koska äiti tykkäsi kasvattaa kukkia ja omenoita. Minä ajoin käytäviä pitkin punaisella polkuautolla ja kaivoin hiekkalaatikossa tunnelia Kiinaan.

Vietimme kesiä myös näyttelijöiden kesäkodissa Savonlinnassa. Kirjoitin näytelmiä vanhalla IBM:n sähkökirjoituskoneella, ja toiset näyttelijöiden lapset näyttelivät. Myimme vanhemmille käpyjä pääsylipuiksi esityksiin.

Oikeassakin teatterissa kävin. Olin varmaan kolmevuotias, kun kummisetäni Pentti Siimes sanoi, että nyt tulette Kansallisteatteriin katsomaan Tiitus Tulitukkaa. Hän esitti siinä pääosaa, ja näytelmä oli yleisömenestys. Minulta näytös meni ihan pieleen. Olin niin arka koville äänille, että kyhjötin koko illan hoitajani kainalossa.

"Päätin jäädä poikamieheksi."

Meillä kotona Helsingin Kruununhaassa oli korkeat huoneet ja kristallikruunu. Isäni otti kruunun mukaansa, kun hän muutti vähän ennen kuolemaansa senioritaloon. Ajattelin, että siellä se varmaan osuu lattiaan saakka, mutta ei sentään.

Kävin liikuntavammaisten koulua Ruskeasuolla. Koska äiti oli näyttelijä, olin itsekin vähän julkkis.

Kerran pyysimme kylään ivalolaisen kaverini, joka asui lukukaudet Ruskeasuolla. Hän katseli äitiäni ja kysyi yhtäkkiä, että miten sinun äidillä nyt on hampaat, kun telkkarissa sillä ei ole. Äiti esitti Hanski-nimisessä tv-sarjassa talonmiehen muijaa, ja hänen hampaansa oli mustattu roolia varten.

Lukion kävin Mannerheimintien yhteiskoulussa. Välitunnilla kävimme usein kahvilassa kaverini letukalla. Se oli sellainen trimmattu jenkkiauto, kiihdytysauto. Kaverit tiesivät, ettei opettaja jäkättänyt heille tunnilta myöhästymisestä, jos he myöhästyivät yhdessä minun kanssani. Penkkaripäivänä en pystynyt nousemaan rekan lavalle, mutta rekan koppiin pääsin.

Lukioaikoina seurustelin ensimmäisen kerran, myöhemmin opiskeluvuosina toisen. Molemmat kerrat menivät pieleen. Toinen tytöistä sairastui ja hänen elämäntilanteensa tuli vaikeaksi, toinen kuoli sairauteen.

Olihan se vähän ihmeellistä, että kävi kaksi sellaista sattumaa. Päätin jäädä poikamieheksi.

"Tämä kuva on seinälläni. Se otettiin lehtijuttuun, jossa haastateltiin äitiäni ja minua."
"Tämä kuva on seinälläni. Se otettiin lehtijuttuun, jossa haastateltiin äitiäni ja minua."

Vanhempani toimivat aktiivisesti CP-vammaisten etujärjestössä, mutta kotimme ei ollut liikuntaesteetön eikä minulle hankittu pyörätuolia. En tiedä miksi.

Kaikki yrittivät saada minua kävelemään. Minut pantiin ottamaan askelia siten, että takana ja edessä oli ihminen ottamassa kiinni. Muut kutsuivat sitä kävelemiseksi. Minusta se tuntui pyrähdykseltä ja kaatumiselta jonkun syliin.

Onneksi oli Foordi. Se oli pyörällinen kävelyteline, johon nojasin kainaloilla. Siihen piti teettää jatkoa aina, kun kasvoin pituutta. Kävelin ja kävelin, kunnes lopulta raahustin nilkkojen ulkosyrjillä.

Myöhemmin minua alettiin taluttaa. Siihen tarvittiin kaksi ihmistä, yksi molemmille puolille. Ystäväpiirini väheni, kun kavereiden olisi pitänyt talutella minua joka paikkaan, isoa miestä.

"Minulle ei hankittu pyörätuolia. En tiedä miksi."

Silti koti oli ja pysyi liikuntaesteisenä, eivätkä vanhempani antaneet periksi. Lopulta kyllästyin ja heitin itseni ulos. Asuin vähän aikaa Folkhälsanin vastaanottokodissa, koska olen både och, puhun ruotsia ja suomea. Vähän myöhemmin sain opiskelija-asunnon.

Jokainen lähtee kotoa jossakin vaiheessa, mutta ei näin kovalla tempauksella. Lehdet kirjoittivat puoli vuotta juttuja äitini suuresta surusta. Kävimme perheterapiassakin, kun vanhemmat yrittivät saada minua läheisemmäksi.

Se oli aikaa, jolloin luin lehdistä, mitä vanhemmilleni kuuluu.

Mutta pyörätuolin sain.

"Ei liikuntavammaisuus tarkoita sitä, että pitää päästä rippikoulusta ilmaiseksi."

Uskoni on luterilaisuutta. Uskon siihen, että olemme samalla kertaa vanhurskaita ja syntisiä.

Jumalani ei ole ankara vaan isällinen ja rakastava. Kun ajattelen nyky-yhteiskuntaa ja perheitä, jotka paiskivat toisiaan, Jumala on vastakohta kaikelle sille.

Kun olin lapsi, kävimme joulukirkossa, ei muuta. Usko ei tullut minulle kodin perintönä, mutta myöhemmin olen saanut selville, että minulla on vankat pappisjuuret. Mustakallioissa on paljon lääkäreitä, mutta ennen heitä suvussa oli pappeja.

Lukion psykologian opettaja kannusti minua pyrkimään teologian opintoihin. Ihmistieteet kiinnostivat, vaikka en ole erityisen hyvä ihmisten kanssa. Olen ihan tavallinen. Välillä mörrimöykky.

Sami Mustakallion koti on palvelutalossa. "Ystävät tuovat minulle ikoneita matkoiltaan."
Sami Mustakallion koti on palvelutalossa. "Ystävät tuovat minulle ikoneita matkoiltaan."

Opintojen käytännöllisiin harjoituksiin kuului esimerkiksi saarnaoppia ja laulua. Kävin lapsena puheterapiassa ja olen puhunut aina, vaikka hitaasti. Silti yksi opettajista sanoi, ettei minun kannata osallistua käytännöllisiin harjoituksiin, en minä pärjäisi. Se tuntui kauhealta, mutta menin silti ja sain hyvät lausunnot. Tuli ähäkutti-olo.

Nykyisinkin monet yllättyvät, kun jumalanpalveluksissani synnintunnustus pitää laulaa. Olen siitä tunnettu pappi, että laulatan sen aina: virsi 288, Silmäisi eteen, Jeesus.

Olen myös ankara opettaja. Tässä samassa palvelutalossa asuu kaksi entistä rippilastani, joita en päästänyt ensimmäisellä yrityksellä läpi rippikoulusta. Molemmat muistuttavat siitä vieläkin. Olen vastannut heille, että ettehän te osanneet mitään. Ei liikuntavammaisuus tarkoita sitä, että pitää päästä rippikoulusta ilmaiseksi.

"Käsittääkseni piispa epäili, ettei puheestani saisi selvää."

Minä en päässyt ilmaiseksi papin virkaan. Odotin pappisvihkimystä yhdeksän vuotta.

Teologin on saatava kutsu seurakunnalta, ennen kuin hänet voidaan vihkiä papiksi. Minulla oli kutsu Lahden seurakuntayhtymästä. Olin mennyt Lahteen sosiaaliterapeutiksi ihmisille, jotka olivat juuri menettäneet liikuntakykynsä, ja pidin ohessa rippikoululeirejä liikuntavammaisille nuorille.

Silloinen Tampereen piispa ei vain ottanut minua vastaan. Pyysin audienssia itse ja sitä pyydettiin työpaikkani kautta, mutta ei. Käsittääkseni piispa epäili, ettei puheestani saisi selvää. En vain päässyt antamaan näyttöä puhetaidostani.

Miten sen kauniisti sanoisi? Kyllähän minulla oli niiden yhdeksän vuoden aikana erilaisia tuntemuksia. Leikin ajatuksella, että siellä noudatetaan nyt vanhaa kirkkolakia vuodelta 1869. Sillä vuosisadalla ei varmasti kukaan minun tyyppiseni yrittänyt mitään tällaista.

Kun Tampereen piispaksi tuli Juha Pihkala, ääni muuttui kellossa heti. Hän otti minut vastaan, ja piispainkokous päätti, että vammainen pappi voi hyvin käyttää apunaan avustajan käsiä. Minä tarvitsen niitä esimerkiksi ehtoollisen jakamisessa ja hiekkaristin sirottelemisessa vainajan arkulle.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2000 Juha Pihkala vihki minut papiksi Tampereen tuomiokirkossa, mutta täpärälle se meni.
Tilaisuus lähestyi ja tv-kuvaajat olivat jo asemissa, kun suntio vielä yritti saada messukasukkaa ylleni. Koska soljet olivat unohtuneet kiinni, pääni ei meinannut millään mahtua kasukan läpi.

Se oli kuin toinen syntymä. Jumissa oltiin taas.

"Siunasin äitini hautaan syksyllä 2009. Papin rooli auttoi tuomaan tilanteeseen etäisyyttä."
"Siunasin äitini hautaan syksyllä 2009. Papin rooli auttoi tuomaan tilanteeseen etäisyyttä."

Olen käynyt puhumassa hoitajaopiskelijoille vammaisuudesta ja erilaisuuden kohtaamisesta. Toisinaan olen näyttänyt heille dokumenttielokuvan Markon kaksi kuolemaa. Se kertoo kaverista, joka vammautuu liikuntakyvyttömäksi ja tekee itsemurhan.

Myös minulla on ollut pari selkäydinvammaista kaveria, jotka ovat ajaneet sähköpyörätuolilla mereen. Sitten on kysytty, että miten niin voi tapahtua, kun heillä oli apuvälineitä ja oli hyvä työpaikka.

"Liikuntakyvyn menettäminen yhtäkkiä on niin suuri muutos, että siitä joko selviää tai ei selviä."

Yritän sanoa tämän kauniisti. En ole itsemurhan enkä eutanasian kannalla. Silti ymmärrän, että liikuntakyvyn menettäminen yhtäkkiä on niin suuri muutos, että siitä joko selviää tai ei selviä.

Pitää miettiä sitäkin, mitä liikuntakyvyn tilalle voisi saada. Hirveän hyvä esimerkki on fyysikko ja ihmemies Stephen Hawking, joka istuu pyörätuolissa lihassairauden takia. Hän kuolee kun kuolee, mutta on liikuntakyvyttömänäkin ehtinyt keksiä kaiken.

Minullakin on ollut kapinaa kohtaloa vastaan, mutta ei niin pitkää aikaa, että siitä olisi jäänyt jälkiä. Liikuntavamma on ollut syntymästä saakka osa minua. En edes muista, että olisin keskustellut kenenkään kanssa siitä, miksi minulle kävi näin.

Ainakin elämäni on ollut vaihtelevaa.

Ja ainakin yksi pirun hyvä ominaisuus minulla on. Se on peräänantamattomuus."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2017.

Moi Sami!

Jos minun pitäisi sinua luonnehtia, ensimmäisenä sanoisin, että olet erittäin älykäs ihminen. Toiseksi sanon, että olet erittäin omapäinen. Uskon, että se on ollut sinulle keino selviytyä. Omapäisyyden ansiosta olet tullut monesta kehästä voittajana.

Hyvä esimerkki on pappeutesi. Aika monta vuotta tahkosit, ennen kuin kirkko antoi periksi ja sait papin viran. Ja muistatko sen kerran, kun sinulle tuli kärhämää viranomaisten kanssa ja poliisi puhui sinulle vähättelevään sävyyn puhelimessa? Kun kerroit siitä, totesin, että sitä puhelua Helsingin poliisilaitos katuu pitkään. Tiedän, että tulet lankaa pitkin niin kauan, kunnes vähättelijä pyytää anteeksi.

Tutustuimme toisiimme lapsina, koska molempien äidit olivat näyttelijöitä ja kavereita keskenään. Nykyisin en tunne ketään, joka kävisi enemmän teatterissa, oopperassa ja klassisen musiikin konserteissa kuin sinä. Olisikin kiintoisaa lukea sinulta kulttuuripoliittinen näkemys esittävästä taiteesta Suomessa.

Meillä oli aikuisena pitkä tauko tapaamisissa, mutta sitten aloit soitella minulle. Kiitos siitä. Nyt käyn moikkaamassa sinua aina silloin tällöin. Lupaan, että järkkään sinulle jatkossakin lippuja Kansallisteatteriin.

Ystäväsi Jukka-Pekka Palo