Mika ei osaa lukea eikä kirjoittaa, mutta Sallan hän hurmasi puhelahjoillaan. Salla lukee aviomiehelleen Mikalle tiliotteet, tekstiviestit, kunnanvaltuuston paperit, laskut ja sanomalehdet. Kaiken.

T ä, l, t, ä, m, i, k, a, s, i, i, r, i, l, ä, s, t, ä, t, u, n, t, u, u, k, u, n, h, ä, n, y, r, i, t, t, ä, ä, l, u, k, e, a.

Siltä varalta ettet saanut selvää: Tältä Mika Siirilästä tuntuu, kun hän yrittää lukea.

Hänen silmissään vilisee kirjainpötköjä. Loputtomasti kirjaimia epämääräisessä jonossa. Hän tunnistaa yksittäiset kirjaimet, mutta ei pysty yhdistämään niitä sanoiksi.

Mikalla on vakava lukihäiriö. Hän ei ole koskaan osannut lukea eikä kirjoittaa. Mutta puhua Mika osaa. Kun sovin puhelimessa haastattelua hänen kanssaan, suunvuorosta saa taistella tosissaan.

Jo ensimmäinen puhelinkeskustelu paljastaa, että katsomme maailmaa eri silmin.

Minä olen tottunut luottamaan koneisiin. Navigaattoreihin, joiden kuvaruudulta taksikuskit voivat lukea reitin. En pelkää eksymistä, koska maailmaani kuuluvat kirjaimet, kartat ja internet.

Mika luottaa vain ihmisiin. Mieluiten tuttuihin. Hän on varma, että jos hyppään Kokkolan lentokentällä satunnaisen taksikuskin kyytiin, en löydä ikinä hänen kotiinsa. Siksi sovimme, että Mikan luottokuski, taksinkuljettaja Erkki Myllykangas, 68, huristelee Kälviältä kentälle minua vastaan.

Erkillä on jotain arvokkaampaa kuin navigaattori. Hänellä on hallussaan koko Mikan elämänhistoria. Erkin kyydissä Mika kulki Kälviältä Kokkolan erityiskouluun 8-vuotiaasta asti, hänen kyydissään en minäkään voi eksyä.

Ajomatkalla Erkki pohjustaa minua haastatteluun. Mika oli jo poikasena villi mutta hyväluontoinen. Nykyään hänet tunnistaa mursunviiksistä. Lopuksi Erkki painottaa, että Kälviä lausutaan Käläviä. Ja jos ei ole romuihmisiä, Mikan kotipihan romuvuoret voivat yllättää.

Bisnes pyörii näkömuistilla

Molemmat yllättävät – sekä viikset että romut. Viikset ovat muhkeat. Romuja on paljon, enemmän kuin osaisi kuvitella.

Mika Siirilä seisoo hymyillen vastassa. Hänen takanaan avautuu pihamaa, joka peittyy hylättyyn tavaraan: yksi linja-auto, pari asuntovaunua, autonrämiä, ruosteisia pikkuhärpäkkeitä.

Mika on romukauppias. Tässä on hänen työmaansa. Hän saa leipänsä siitä, että lajittelee romut ja myy osat eteenpäin.

Kaaos on harhaa. Mika muistaa sentin tarkkuudella, missä mikin pyöränpuolikas sijaitsee. Hänen on pakko, sillä hän ei pysty kirjoittamaan mitään muistiin.

– Minulla on erinomainen näkömuisti. Pystyn kelaamaan romujen sijaintipaikat päässäni läpi kuin videokuvana. Jos tapaisin armeijakaverini, muistaisin joka äijän naamalta. Mutta nimiä en muistaisi.

Mika haluaa esitellä linja-autonsa. Se on hänelle romuista rakkain. Ennen kuin Mika osti auton, se oli seissyt 18 vuotta käyttämättömänä.

– Siinä se jäpitti tien varressa lynkällään. Ostin sen ja aloin värkätä tosissani. Jo puolen tunnin päästä moottori pärisi. Että se tuntui hyvältä.

Romut ovat kiehtoneet Mikaa aina. Ostivatpa äiti ja isä miten hienon kauko-ohjattavan leluauton tahansa, pikku-Mika purki sen osiin. Hän halusi tietää, mitä sisällä on. Jo nuorena hän oppi korjaamaan kaiken särkyneen, parhaiten autot.

Työmaan vieressä kohoaa Mika ja Salla Siirilän kotitalo. Kun astuu hirsitupaan, jalkoihin pelmahtaa kymmenen kissaa.

– Meidän nelijalkaiset lapset, Salla esittelee.

Mika kutsuu vaimoaan mammaksi. Jopa Mikan kaverit kutsuvat 38-vuotiasta Sallaa mammaksi. Kun Mika iskee tarinaa, mamma hymyilee ujosti.

– Alussa mamma patisti, että piha pitäisi siivota. Mutta nyt kun tulee uusi kuorma, se hipsii taskulamppu kädessä ja tutkii, olisiko mukana mitään naistavaraa. Vaikka tuollaisia kristallilamppuja, jotka löysimme kuormasta kerran aiemmin, Mika sanoo.

Lukisitko tekstiviestini, kulta?

Salla ja Mika ovat olleet yhdessä 15 vuotta. He ovat tottuneet tekemään yhdessä kaiken, olleet erottamattomia 24 tuntia vuorokaudessa. Vasta tänä vuonna, kun Salla on hoitanut määräaikaista pestiään terveyskeskuksen laitosapulaisena, he ovat viettäneet iltapäivät ilman toisiaan.

Alusta asti Salla on lukenut Mikalle ääneen kaiken: tv-ohjelmien tekstitykset, tiliotteet, tekstiviestit, kunnanvaltuuston paperit, Ilta-Sanomien sotaliitteet, laskut, mainoskyltit, sanomalehdet, juna-aikataulut. Nykyään Salla tulkkaa englanninkielisiä elokuvia sujuvasti jopa silmät kiinni, nojatuolissa torkkuessaan.

Facebookissa Mikalla on yli 400 kaveria. Tai oikeastaan Mikalla ja Sallalla on. Ystävät tietävät, että Mikan Facebook-päivitykset kirjoittaa vaimo. Mika sanoo mielipiteensä, ja Salla naputtaa ne tietokoneruudulle.

– Minä voin ilmaista kantani karkiastikin, mutta mamma silottelee sanomiseni, Mika väittää.

Ei ihme, että Sallasta on alkanut tuntua, kuin hän ja Mika olisivat yksi ja sama ihminen. Mikan ystävistä on tullut hänenkin ystäviään, omat ystävättäret ovat jääneet. Salla ja Mika käyttävät kieltä niin tiiviisti yhdessä, että heidän ajatuksensakin ovat alkaneet sulautua yhteen.

– Olemme nykyään kaikesta samaa mieltä. Vai olenkohan vain itse muuttunut? Tiedän, mitä Mika miettii, vaikkei hän sanoisi sanaakaan, Salla sanoo.

On synkkiäkin päiviä. Sellaisia, jolloin Salla kömpii väsyneenä töistä ja Mika pyyhältää ovelle pyyntöineen:

Mitäs tässä laskussa karhutaan? Kävisitkö läpi sähköpostini? Lukisitko tekstiviestini, kulta? Niinä päivinä mamma vastaa: ”Lue ihte”.

Aina ei jaksa olla supernainen, jonka on muistettava paitsi omat menonsa, myös miehensä menot.

Silloin käy mielessä, kuinka kätevää olisi olla naimisissa miehen kanssa, joka pystyisi kirjaamaan omat palaverinsa. Jolle voisi kirjoittaa ostoslistan, eikä tarvitsisi aina heilutella tuotetta ensin nenän edessä, jotta mies osaa valita kaupasta samanlaisen. Salla joustaa ja hoivaa ja usein unohtaa itsensä.

– Ennen tykkäsin esimerkiksi lukea romaaneja, mutta nyt en muista, koska olisin viimeksi lukenut kirjan. Mutta kertaakaan en ole katunut, että lähdin Mikan matkaan. Niin paljon olen häneltä saanut. En rahaa, mutta suurta
ymmärrystä.

Salla on kotoisin Kälviältä kuten Mikakin. Pari tutustui aikoinaan Sallan siskon syntymäpäivillä. Puolitoista kuukautta ensitapaamisen jälkeen Mika raahasi sohvansa Sallan asuntoon.

– Mika soitti ovikelloa ja ilmoitti kyselemättä, että muuttaa luokseni. Puhelahjoillaan hän minut hurmasi, Salla sanoo.

Lukutaidoton poliitikko

Kälviäläinen kunnallispolitiikka. Mikään maailmankaikkeudessa ei olisi voinut kiinnostaa Sallaa sen vähempää. Tai niin hän kuvitteli.

– Mikan ansiosta olen joutunut perehtymään myös politiikkaan. Nyt olen jopa kiinnostunut siitä, Salla ihmettelee.

Mika Siirilä on lukutaidoton poliitikko. Hän kuuluu Kokkolan rakennus- ja ympäristölautakuntaan ja toimii varavaltuutettuna. Salla lukee ääneen kapulakieliset raportit, joita Mika kiikuttaa kokouksista kotiin. Jos Mika saa palaverissa eteensä paperin, hän pyytää reippaasti, että vieressä istuva kokouskaveri lukisi sen ääneen.

Ennen kuin Kälviä liitettiin Kokkolaan, Mika ehti istua neljä vuotta Kälviän kunnanvaltuustossa.

Pääsy valtuustoon vaati taistelua. Aluksi yksikään puolue ei huolinut Mikaa listoilleen. Mies sisuuntui ja perusti oman Kälviän uudet tuulet -ryhmänsä. Hän marssi ilmoittautumaan ehdokkaaksi tuntia ennen määräajan umpeutumista ja pääsi läpi komealla 115 äänellä. Sittemmin Mika liittyi perussuomalaisiin.

– Tuntui mahtavalta päästä pukkaamaan niitä, jotka ovat pitäneet minua puolipöhelönä. Tärkeintä politiikassa on kyky ajatella. Vaikka en osaa lukea, ajatella osaan. Maailmantapahtumia seuraan tarkasti televisiosta. Ja kun mamma lukee minulle paperit, meitä on kaksi päätä pohtimassa.

Jos keskustelua hivuttaa hiukankaan politiikkaan, Mika syttyy heti. Rakennus- ja ympäristölautakunnassa häntä jurppii se, että talotkin yritetään tasapäistää.

– Miksi tietyn asuinalueen talojen pitää näyttää keskenään samanlaisilta? Jopa peltikattojen pitää olla samanvärisiä! Seuraavaksi varmasti määrätään, että kaikkien suomalaisten on pukeuduttava kotonaan punaisiin alushousuihin. Suutun, kun ihmiset pakotetaan samaan tötteröön. Itse en ole koskaan mahtunut mihinkään muottiin.

Mika näyttää, millaisen allekirjoituksen hän on oppinut kirjoittamaan. Se on söherö. Kuten allekirjoituksen pitääkin.

– On tämä kelvannut pankissakin. Samanlainen raapaisu oli Kälviän vanhalla kunnanlääkärilläkin.

Kipusi, kapusi, melkein putosi

On vuosi 1973. Mika Siirilä on kaksivuotias. Hän on juuri saanut loistoidean: katolle! Kun Paavo-isä huomaa karkurin, poika heiluttelee jo katonharjalla.

Isä pyytää Mikaa odottamaan. Pysy paikallasi, niin iskäkin kiipeää katsomaan, kuinka korkealle katolta näkyy, hän huikkaa. Poika ei putoa. Isä saa hänet alas.

Alhaalla äiti kysyy Mikalta, miksi ihmeessä tämä kapusi katolle.
– Sieltä näkyi niin konkialle, niin konkialle, melkein taivaaseen asti, vaippahousu vastaa.

Sen jälkeen Mikan vanhemmat sahaavat jokaisen naapuritalonsa tikapuista kolme alinta porrasta pois. Enää koskaan poika ei kiipeäisi.

Ennen koulua Siru-äiti vie Mikan tutkimuksiin. Mika diagnosoidaan ylivilkkaaksi. Samalla todetaan lukihäiriö.

– Älyllisistä testeistä Mika suoriutui hyvin, mutta nimeään hän ei oppinut kirjoittamaan oikein, vaikka opetin sitä hänelle vuosia. Aina hän kirjoitti ’Sirilä’, yhdellä i:llä, äiti muistaa.

Toisella luokalla Mika siirtyy erityiskouluun Kokkolaan. Häntä aletaan kiusata. Lukutaidottomaksi häntä ei haukuta, vaan lehmänläjänlemuiseksi maalaiseksi. Muut ovat kaupunkilaisia, suoraan Kokkolasta.

– Ensin tein kuten kilpikonnat, piilouduin kuoreeni. Myöhemmin tuli käytettyä nyrkkiäkin. Ehkä lukutaidottomuus on suojannut minua. Olen niin levoton luonne, että jos osaisin lukea, olisin voinut sotkeentua nuorempana ties mihin rötöksiin, Mika sanoo.

Numerot Mika hallitsee kirjaimia paremmin. Jostain syystä hän laskee matematiikan laskut oikein vain silloin, kun numerot viittaavat kolikoiden tai setelien arvoon. Luvut, jotka eivät liity käsin kosketeltavaan rahaan, on hankalampi hahmottaa.

Bisnekset Mika aloittaa 7-vuotiaana. Hän ostaa naapurilta neljä kanaa. Mikroautollaan poika surruuttaa ympäri Kälviän sivukyliä ja myy munia ja lannoitetta. Pian kanoja on 18. Palkkarahoillaan Mika järjestää pirskeet pikkusiskolleen, pikkuveljelleen ja muille kylän lapsille.

Kotikylässään Mikalla on tiivis ystäväjoukko. Kaverit suorastaan kilpailevat siitä, kuka saa lukea tv-tekstityksiä ääneen. Samat miehet tulevat mukaan nytkin, kun Mika hieroo isoja kauppoja. Lukutaidotonta olisi helppo huijata.

Vielä kukaan ei ole tohtinut valehdella Mikalle, että paperissa lukisi jotain muuta kuin siinä oikeasti lukee. Mutta numeroissa häntä on huijattu.

Koulusta Mika pääsee läpi rämpien, suullisten tenttien avulla. Hän selvittää ammattikoulun maalarilinjan, autokoulun ja armeijan. Lopulta sydämen vie ala, josta tasapäisyys on kaukana: romut.

Unelma vauvasta

Mutta miksi kymmenen kissaa? Koska Salla rakastaa eläimiä. Ja koska yksi suuri unelma on vielä toteutumatta.

Siirilät haluaisivat vauvan. He ovat käyneet lapsettomuushoidoissa, mutta juuri nyt he pitävät hoidoista taukoa. Yksi hoitokerta on vielä jäljellä.

– Joskus mietin, miksi elämän pitää olla yhtä saakutin vänkäämistä. Lukuhommieni kanssa on kovaa, ja emäntää väsytetään lapsiasialla. Mihin kummaan meitä kovetetaan? Se kun selviää, me mamman kanssa pärjäämme, vaikka puukkoja sataisi, Mika sanoo.

Joskus helpottaa se, kun saa päästää kunnon naurut. Räkättää voi vaikkapa tälle: Kun Mika yritti etsiä Youtube-sivustoilta suosikkilaulajansa Irwin Goodmanin esitystä, hän kirjoitti hakukohtaan ”irvin kunana”.

Tietokonetta Mika pystyy käyttämään vain, jos Salla naputtaa hakusanan valmiiksi tai avaa oikean sivuston.

Mikan isä on eläkkeellä rakennusalan yrityksestään, ja äidillä on Kälviän keskustassa kahvila-baari. Joka päivä Salla ja Mika käyvät baarissa kahvilla. Useimmiten sekä aamuisin että iltaisin.

Äiti on huojentunut, että poika on löytänyt mammansa.

– Mika on saanut maailman parhaan vaimon. En uskalla edes kuvitella, mitä hänen elämänsä olisi ilman Sallaa.

Mika sen sijaan uskaltaa. Jos mamma yhtäkkiä katoaisi, ja Mika yrittäisi selvitä arjestaan lukutaidottomana yksin, suurin piirtein tältä se tuntuisi:

– Kuvittele, että sinut heitetään keskelle Kiinaa. Et tiedä kaupungin nimeä. Et osaa sanaakaan kieltä etkä tunne ketään. Juuri siltä minusta tuntuisi.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä tammikuussa 2012. Salla kertoi perheen kuulumisista Kodin Kuvalehdessä 07/2013, jolloin Salla oli aloittanut opinnot ja Mika jäänyt työttömäksi.

Maailmalla on havaittu uusi ammattitauti, blogger burnout eli bloggaajauupumus. Mikä niin kivassa työssä voi väsyttää? Suosittua Pupulandia-blogia pitävä Jenni Rotonen kertoo.

Hajutonta ja mautonta höttöä, josta ei saa mitään irti.

Suunnilleen näin Jenni Rotosen suosittua Pupulandia-blogia kommentoitiin loppuvuodesta 2015.

Jennin elämä oli tuolloin suuressa myllerryksessä. Hän kävi läpi psykoterapiaprosessin raskainta vaihetta, eroa ja muutoksia työelämässä.

Jenni oli pitänyt suosittua muoti- ja lifestyleblogiaan jo kymmenen vuotta. Nyt blogin pitäminen ei ensimmäistä kertaa huvittanut. Elämänmuutokset veivät voimia. Oli vaikea kirjoittaa itsestään ja erittäin vaikea asettua alttiiksi kritiikille.

Jenni tunsi olonsa apaattiseksi ja alakuloiseksi. Motivaatio puuttui. Väsytti.

”Tässä työssä pitäisi olla koko ajan inspiroitunut olo. Silloin ei ollut”, Jenni kertoo.

Negatiivista palautetta tuli enemmän kuin koskaan.

”Sain tosi paljon kritiikkiä siitä, että blogistani ei saa enää mitään irti. Että tämä on vain tällaista höttöä. Se oli minun tapani suojella itseäni. En pystynyt antamaan itsestäni enempää.”

”Sain tosi paljon kritiikkiä siitä, että blogistani ei saa enää mitään irti.”

Lukijat eivät sitä tienneet. Jennistä tuntui, että osa heistä tuli paikalle vain provosoituakseen ja luki tekstejä virheitä etsien. Nälvimistä oli vaikea kestää.

”Silloin oli välillä sellainen olo, että tämä on ihan kohtuutonta.”

Kivakin työ voi väsyttää

The New York Times kirjoitti syksyllä ilmiöstä nimeltä blogger burnout, bloggaajauupumus. Se on väsymystä, joka voi iskeä, kun harrastuksesta tulee elinkeino.

Bloggaajan työssä henkilökohtainen elämä ja työ sekoittuvat. Menestyvän bloggaajan päivät ovat pitkiä, ja työaikaa on vaikea rajata, koska oma elämä on samalla materiaalia blogiin.

Työtä tehdään julkisesti, ja siitä saa paljon palautetta, huonoakin. Koska bloggaajan ammatti on uusi, siihen ei ole olemassa koulutusta tai ammatillista tukiverkostoa.

Lisäksi blogi on aina vain pala kirjoittajansa elämästä. Sen halutaan näyttävän hyvältä silloinkin, kun ei mene niin hyvin.

Jenni tunnistaa bloggaajauupumuksen ilmiönä hyvin. Harrastuksena ja intohimona alkaneesta blogista on tullut yhä useammalle elinkeino, joka voi uuvuttaa siinä missä mikä tahansa muukin työ.

”Harrastaessa voi itse päättää, milloin tekee ja huvittaako tehdä. Kun blogi on elinkeino, se ei olekaan enää niin vapaaehtoista. Pitäisi löytää aikaa ja energiaa tehdä sitä silloinkin, kun ei ole niin hyvä fiilis.”

Elämä alttiina arvostelulle

Blogin lukijat odottavat uutta sisältöä jatkuvasti. Bloggaajan pitää antaa jotain itsestään joka päivä, olla luova ja pysyä kiinnostavana.

”Samaan aikaan on hyvin altis julkiselle arvostelulle. Palaute tulee suoraan kirjoittajalle, eikä se aina ole positiivista tai kovin rakentavaa”, Jenni sanoo.

Hän uskoo, että ilkeä kommentointi on monelle oman pahan olon purkamista.

”Negatiivisen palautteen hyväksyy, mutta ei keskustelupalstojen anonyymiin paskanjauhantaan koskaan totu”, Jenni sanoo.

”On välillä aika raadollista, millaisia juttuja joutuu itsestään lukemaan.”

”Ei ehkä osata nähdä, että bloggaajallakin voi olla huonoja päiviä tai vaikeita aikoja.”

Joskus Jennistä tuntuu, että bloggaaja ymmärretään tahallaan väärin. Jos naama ärsyttää, tekstejä luetaan jo valmiiksi tietyllä asenteella. Bloggaajilta vaaditaan mielipidettä silloinkin, kun keskustelu ei pysy kovin asiallisena.

”Moni lukija kokee, että bloggaaja on heille tilivelvollinen. Ei ehkä osata nähdä, että bloggaajallakin voi olla huonoja päiviä tai vaikeita aikoja. Aina pitäisi kyetä antamaan huippusuoritus”, Jenni sanoo.

”Palaute tulee eri tavalla iholle, koska ihmiset olettavat, että minun kuuluu käydä keskustelua myös niiden kommentoijien kanssa, jotka ovat itse asiattomia.”

Negatiiviset kommentoijat ovat onneksi pieni vähemmistö. Jenni kokee itsensä onnekkaaksi, kun saa blogata työkseen.

”En valita, koska bloggaaminen on minusta tosi kivaa. Suurin osa lukijoista ja kommentoijista on aivan ihania.”

Tällä hetkellä blogin pitäminen tuntuu Jennistä helpolta. ”Teen paljon töitä, koska tykkään siitä. Kun nauttii työstään, on vaikea sanoa kivoille jutuille ei.”
Tällä hetkellä blogin pitäminen tuntuu Jennistä helpolta. ”Teen paljon töitä, koska tykkään siitä. Kun nauttii työstään, on vaikea sanoa kivoille jutuille ei.”

Esikuva vai yli-ihminen?

Lukija saattaa vaatia bloggaajalta huomaamattaan paljon. Hänen on paljastettava kiinnostavia asioita itsestään, mutta ei liikaa tai väärällä tavalla.

Hänen on oltava esimerkillinen suunnannäyttäjä, esikuva, omissa elämänvalinnoissaan täydellinen. Mielipideautomaatti, jolla on näkemys asiaan kuin asiaan.

Ei ihme, jos se joskus uuvuttaa.

”Bloggaajan oletetaan helposti olevan yli-ihminen, mutta samaan aikaan kritisoidaan sitä, että blogit ovat liian siloteltuja. Se on tosi ristiriitaista. Mitä ikinä tekeekään, ei voi miellyttää kaikkia”, Jenni sanoo.

”Tiedostan itse, että vaikka en haluaisi olla esikuva, olen sitä siitä huolimatta. Minun täytyy muistaa oma vastuuni.”

”Bloggaajan oletetaan helposti olevan yli-ihminen, mutta samaan aikaan kritisoidaan sitä, että blogit ovat liian siloteltuja.”

Julkisesta työstä huolimatta Jenni on ihan tavallinen tyyppi, jolla samat murheet kuin kaikilla muillakin, yksityishenkilö, joka ei ole tilivelvollinen elämästään. Sitä voi olla vaikea ymmärtää.

”Moni ajattelee, että heillä on oikeus tietää. Jos bloggaaja on jakanut esimerkiksi jotakin seurustelusuhteestaan, lukijat ajattelevat, heillä on oikeus tietää, mitä suhteelle kuuluu ja miksi seurustelukumppania ei ole näkynyt hetkeen.”

Jennille vaikeinta on ollut kertoa blogissa esiintyneen parisuhteen kariutumisesta. Silloin puntarissa on ollut muidenkin kuin hänen yksityisyytensä.

”Ihmissuhteet ovat mutkikkaita, ja aina ei välttämättä ole itsekään tiennyt, mitä on tapahtumassa. Miten sitä voisi silloin avata tuntemattomillekaan?”

Tavoitettavissa aina

Jenni on tehnyt blogiaan täyspäiväisenä työnä syksystä 2012 lähtien. Pupulandia on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suosituimmista blogeista. Tällä hetkellä sillä on noin 60 000 lukijaa kuussa.

”Moni lukija ei todellakaan tajua, kuinka paljon käytän blogiini aikaa”, Jenni sanoo.

”Se varmasti näyttäytyy monelle lukijalle tosi helppona. Sen kun sutaisee jotain kasaan ja ottaa pari kuvaa. Tuohonhan pystyisi kuka vain.”

Oikeasti aikaa menee esimerkiksi postausten valmisteluun, valokuvaukseen, editointiin, kirjoittamiseen, verkostoitumiseen, palavereihin, sähköpostien vaihtoon ja kirjanpitoon.

Jos blogilla haluaa elää, on tehtävä myös kaupallista sisältöä. Sen tekemiseen menee usein enemmän aikaa kuin muun sisällön, eikä kaupallisuus aina miellytä lukijoita.

”Mitä enemmän on kaupallista sisältöä, sitä enemmän pitää olla myös muuta sisältöä, jotta blogi ei ole pelkkää kaupallista sisältöä. Se tarkoittaa sitä, että jos blogilla menee hyvin, työmäärä on moninkertaisesti suurempi.”

Jenni tekee välillä jopa 12-tuntisia työpäiviä. Kiireisimpinä hetkinä hän saattaa aloittaa työt klo 7–9 välillä aamulla ja lopettaa klo 23–02 välillä illalla.

”Viikot ennen joulua ovat vuoden kiireisintä aikaa”, Jenni sanoo.

”Tuntimäärä on vaikeasti mitattavissa, koska osa tekemisestä ei suoranaisesti tunnu työltä. Saatan myös käydä välillä urheilemassa ja istua pari tuntia kaverin kanssa kahvilla.”

”Tuntimäärä on vaikeasti mitattavissa, koska osa tekemisestä ei suoranaisesti tunnu työltä.”

Yhden postauksen tekemiseen voi mennä yhteensä kahdeksan tuntia, kokonainen työpäivä. Viikossa Jenni tekee kuudesta kahdeksaan postausta.

”Se saattaa näyttää siltä, että vain olen sängyssä kotona enkä ole pukenut päälleni puoleenpäivään mennessä. Oikeasti olen saattanut aloittaa työt koneella jo seiskalta. Kotitoimistolta käsin työskennellessä ei vain tarvitse laittautua heti aamusta.”

Jenni on oppinut suunnittelemaan ja priorisoimaan työtään. ”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään.”
Jenni on oppinut suunnittelemaan ja priorisoimaan työtään. ”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään.”

Kritisoijat saivat selityksen

Loppiaisena 2016 Jenni kirjoitti postauksen, jonka julkaiseminen pelotti:

”Kun on tottunut vaatimaan itseltään valtavasti, on loppujen lopuksi aika vaikeaa myöntää tai hyväksyä tarvitsevansa tai ennen kaikkea ansaitsevansa apua. Terapiaan hakeutuessani minulla ei ollut minkäänlaista akuuttia hätätilannetta elämässäni ja kyseenalaistin kovasti, mahtaisiko koko hommasta olla mitään hyötyäkään. Ennen kaikkea kyseenalaistin kuitenkin oman oikeuteni pyytää apua. Minähän pärjäsin.”

Blogipostaus syntyi hetken mielijohteesta. Jenni kertoi siinä aloittaneensa terapian ja avasi, miksi blogin pitäminen oli tuntunut edellisenä vuonna niin vaikealta.

Hajuttomaksi ja mauttomaksi kritisoineet lukijat saivat selityksen.

”Jotakuta harmitti oma pisteliäs kritiikkinsä, kun avasin tilanteeni taustoja. Sain myös paljon myötätuntoa”, Jenni sanoo.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun avasin blogissa jotakin todella henkilökohtaista. Oli koskettavaa, miten ihmiset suhtautuivat, miten myötätuntoisia he olivat ja miten paljon voimaa minun avautumiseni selvästi antoi monelle muulle.”

Siksi postaus kannatti kirjoittaa, Jenni ajattelee nyt. Sittemmin hän on kirjoittanut muistakin hyvin henkilökohtaisista aiheista, esimerkiksi nuorena sairastamastaan masennuksesta.

”Kyllä se on myös pelottanut. On eri asia puhua ystäville kuin kymmenien tuhansien ihmisten yleisölle. Siellä voi olla myös ihmisiä, jotka eivät välttämättä halua minulle hyvää.”

”On eri asia puhua ystäville kuin kymmenien tuhansien ihmisten yleisölle.”

Pelko on osoittautunut turhaksi. Palaute on ollut lähes kokonaan positiivista, ilahtunutta. Vihdoinkin joku puhuu.

Kirjoittamalla omista kokemuksistaan Jenni on antanut mielenterveysongelmille kasvot, normalisoinut niitä ja rikkonut tabua.

”Samalla se on tapa näyttää ihmisille, että vaikka elämäni näyttäisi päällepäin täydelliseltä, loppujen lopuksi minusta tiedetään tosi vähän.”

Unelmahommissa

Jenni ei ole koskaan harkinnut bloginsa lopettamista. Se on harvinaista. Moni menestyneistä bloggaajista on pitänyt taukoa, aloittanut puhtaalta pöydältä uudella bloginimellä tai lopettanut kokonaan.

Jenni uskoo jaksavansa, koska on opetellut priorisoimaan, suunnittelemaan ja tekemään työtä niin, ettei se kuormita tai stressaa liikaa.

Viime kesänä Jenni piti ensimmäisen lomansa kuuteen vuoteen.

”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään”, Jenni sanoo.

”Vaikka teen tosi paljon töitä, voin paremmin kuin koskaan. Psykoterapia on auttanut elämänhallintaprosessissa tosi paljon.”

Välillä blogin pitäminen tietenkin väsyttää. Joka päivä on keksittävä jotain, mistä kirjoittaa.

”Eihän missään muussakaan työssä voi vain sanoa, että nyt ei huvita, en tule töihin.”

”Eihän missään muussakaan työssä voi vain sanoa, että nyt ei huvita, en tule töihin.”

Kun Jenni aloitti blogin pitämisen reilut kymmenen vuotta sitten, muotiblogit olivat hyvin pienen piirin harrastus. Kukaan ei kuvitellut, että niillä voisi joskus tienata elantonsa.

Vaikka nyt voi, suosio ei välttämättä kestä ikuisesti.

”Vaikka minulla on suht vankka asema, koko ajan tulee uusia lahjakkaita tyyppejä. Voi olla, että jossain vaiheessa minun tekemiseni eivät kiinnosta ihmisiä enää, ja se on minulle ihan ok”, Jenni sanoo.

”Nautin tästä niin kauan kuin voin. Koen edelleen, että olen tosi onnekas, unelmatyössäni.”

Pastori Sami Mustakallio, 59, asuu palvelutalossa Helsingissä. Hän on kiertänyt Suomea freelance-pappina siitä lähtien, kun hänen virkansa lakkautettiin tuotannollis-taloudellisista syistä.

CP-vammaisena syntynyt pastori Sami Mustakallio odotti pappisvihkimystä yhdeksän vuotta. Sitä ennen hän oli odottanut lähes 20 vuotta, että sai ensimmäisen pyörätuolinsa.

"Tuonen lehto, öinen lehto, sinnepä äitini saatan. Niin minä äidin siunauspuheen aloitin. Äitini, näyttelijä Marita Nordberg kuoli lokakuussa 2009.

Vuosi sitten oli isäni Kimmo Mustakallion vuoro. Isä oli ammatiltaan lääkäri. Hänen siunaustilaisuuteensa olin valinnut musiikiksi Bachia: Air ja Jesu, meine Freude.

Periaatteessa tuntuu kauhealta siunata hautaan omat vanhempansa. Käytännössä papin ammatti toi tilanteeseen etäisyyttä. Pappi ei saa romahtaa.

Olinkohan minä enemmän äidin vai isän poika? En tiedä yhtään.

Nyt olen meidän perheen viimeinen. Sisaruksia tai omaa perhettä minulla ei ole.

"1. kesäkuuta 2000 oli päivä, jolloin minut vihittiin papiksi."

Asun vaikeavammaisten palvelutalossa Helsingin Arabianrannassa.

Kun haluan sähköpyörätuoliin, kutsun hoitajan, ja hän auttaa minut siihen nosturilla. Kun lähden ystävieni kanssa teatteriin tai vaikka blineille, tilaan taksin. Kännykkä on aina käteni ulottuvilla ja kaiuttimella. Korvalle en saa sitä nostettua.

Kaikki tärkeät asiat ovat sänkyni ympärillä. Seinällä oikealla puolellani on valokuvia äidistä, isästä ja minusta. Kuva minusta papinpuvussa on otettu 1. kesäkuuta 2000. Se oli päivä, jolloin minut vihittiin papiksi.

"Yhdeksän vuoden odotuksen jälkeen sain pukeutua papin asuun."
"Yhdeksän vuoden odotuksen jälkeen sain pukeutua papin asuun."

Hyllyllä kuvien vieressä on ikoneita, joita ystävät tuovat minulle matkoiltaan, ja pokaaleja, joita sain, kun pelasin maalivahtina sähköpyörätuolisalibandyjoukkueessa.

Tärkein kuvista on sängyn vieressä vasemmalla. Se on muotokuva isoisästäni, lääketieteen professori Martti Mustakalliosta. Hän oli persoona. Kesällä hän kulki tuohivirsuissa ja poltti sikaria, ja aina joskus hän antoi minulle vihreän marmeladikuulan. Puhuin hänen kanssaan elämästä ja kaikesta. Olin 10-vuotias, kun hän kuoli.

Sänkyni jalkopäässä on aina pumpputeline ja siinä ravintovalmistepussi. Koska minulla on palleatyrä, ravinto kulkee vatsaani letkun ja mahalaukkuavanteen kautta. Hoitaja asentaa letkun heti aamulla, mutta ennen sitä minun on pakko saada kahvia. Juominen sujuu pillillä, ja voin syödäkin suun kautta, mutta vain pieniä määriä. Filet de boeuf a la provencale jää lautaselle.

Sitten on tietenkin tietokone. Se on sängyn oikealla puolella. Minulla ei ole erillistä näppäimistöä, vaan kirjaimet näkyvät koneen isolla näyttöruudulla. Klikkaan hiirellä kirjaimen kerrallaan, kun kirjoitan saarnoja ja hartaushetkien puheita.

Tietokoneen ruutu on edessäni myös viimeiseksi illalla, mutta silloin katson siltä televisiota. Wallander-elokuvista tykkään, vaikka ne verisiä ovatkin.

"1950-luvulla ei kai oikein osattu seurata sikiön vointia, koska meitä CP-vammaisia syntyi niin paljon."

Kun synnyin, en saanut yhtään pistettä. Vastasyntyneet pisteytetään nollasta kymmeneen, mutta minun pisteytykseni olisi varmaan ollut miinus kymmenen.

Äiti kertoi jossain lehtihaastattelussa, että hän oli vahingoittanut häntäluunsa hurjassa nuoruudessaan, ja sen takia minä jäin kiinni synnytyskanavaan. En tiedä, pitääkö se paikkansa. En koskaan kysynyt. 1950-luvulla ei kai oikein osattu seurata sikiön vointia, koska meitä CP-vammaisia syntyi niin paljon.

Ensimmäinen oma muistoni on Marjaniemen siirtolapuutarhasta. Olimme siellä paljon, koska äiti tykkäsi kasvattaa kukkia ja omenoita. Minä ajoin käytäviä pitkin punaisella polkuautolla ja kaivoin hiekkalaatikossa tunnelia Kiinaan.

Vietimme kesiä myös näyttelijöiden kesäkodissa Savonlinnassa. Kirjoitin näytelmiä vanhalla IBM:n sähkökirjoituskoneella, ja toiset näyttelijöiden lapset näyttelivät. Myimme vanhemmille käpyjä pääsylipuiksi esityksiin.

Oikeassakin teatterissa kävin. Olin varmaan kolmevuotias, kun kummisetäni Pentti Siimes sanoi, että nyt tulette Kansallisteatteriin katsomaan Tiitus Tulitukkaa. Hän esitti siinä pääosaa, ja näytelmä oli yleisömenestys. Minulta näytös meni ihan pieleen. Olin niin arka koville äänille, että kyhjötin koko illan hoitajani kainalossa.

"Päätin jäädä poikamieheksi."

Meillä kotona Helsingin Kruununhaassa oli korkeat huoneet ja kristallikruunu. Isäni otti kruunun mukaansa, kun hän muutti vähän ennen kuolemaansa senioritaloon. Ajattelin, että siellä se varmaan osuu lattiaan saakka, mutta ei sentään.

Kävin liikuntavammaisten koulua Ruskeasuolla. Koska äiti oli näyttelijä, olin itsekin vähän julkkis.

Kerran pyysimme kylään ivalolaisen kaverini, joka asui lukukaudet Ruskeasuolla. Hän katseli äitiäni ja kysyi yhtäkkiä, että miten sinun äidillä nyt on hampaat, kun telkkarissa sillä ei ole. Äiti esitti Hanski-nimisessä tv-sarjassa talonmiehen muijaa, ja hänen hampaansa oli mustattu roolia varten.

Lukion kävin Mannerheimintien yhteiskoulussa. Välitunnilla kävimme usein kahvilassa kaverini letukalla. Se oli sellainen trimmattu jenkkiauto, kiihdytysauto. Kaverit tiesivät, ettei opettaja jäkättänyt heille tunnilta myöhästymisestä, jos he myöhästyivät yhdessä minun kanssani. Penkkaripäivänä en pystynyt nousemaan rekan lavalle, mutta rekan koppiin pääsin.

Lukioaikoina seurustelin ensimmäisen kerran, myöhemmin opiskeluvuosina toisen. Molemmat kerrat menivät pieleen. Toinen tytöistä sairastui ja hänen elämäntilanteensa tuli vaikeaksi, toinen kuoli sairauteen.

Olihan se vähän ihmeellistä, että kävi kaksi sellaista sattumaa. Päätin jäädä poikamieheksi.

"Tämä kuva on seinälläni. Se otettiin lehtijuttuun, jossa haastateltiin äitiäni ja minua."
"Tämä kuva on seinälläni. Se otettiin lehtijuttuun, jossa haastateltiin äitiäni ja minua."

Vanhempani toimivat aktiivisesti CP-vammaisten etujärjestössä, mutta kotimme ei ollut liikuntaesteetön eikä minulle hankittu pyörätuolia. En tiedä miksi.

Kaikki yrittivät saada minua kävelemään. Minut pantiin ottamaan askelia siten, että takana ja edessä oli ihminen ottamassa kiinni. Muut kutsuivat sitä kävelemiseksi. Minusta se tuntui pyrähdykseltä ja kaatumiselta jonkun syliin.

Onneksi oli Foordi. Se oli pyörällinen kävelyteline, johon nojasin kainaloilla. Siihen piti teettää jatkoa aina, kun kasvoin pituutta. Kävelin ja kävelin, kunnes lopulta raahustin nilkkojen ulkosyrjillä.

Myöhemmin minua alettiin taluttaa. Siihen tarvittiin kaksi ihmistä, yksi molemmille puolille. Ystäväpiirini väheni, kun kavereiden olisi pitänyt talutella minua joka paikkaan, isoa miestä.

"Minulle ei hankittu pyörätuolia. En tiedä miksi."

Silti koti oli ja pysyi liikuntaesteisenä, eivätkä vanhempani antaneet periksi. Lopulta kyllästyin ja heitin itseni ulos. Asuin vähän aikaa Folkhälsanin vastaanottokodissa, koska olen både och, puhun ruotsia ja suomea. Vähän myöhemmin sain opiskelija-asunnon.

Jokainen lähtee kotoa jossakin vaiheessa, mutta ei näin kovalla tempauksella. Lehdet kirjoittivat puoli vuotta juttuja äitini suuresta surusta. Kävimme perheterapiassakin, kun vanhemmat yrittivät saada minua läheisemmäksi.

Se oli aikaa, jolloin luin lehdistä, mitä vanhemmilleni kuuluu.

Mutta pyörätuolin sain.

"Ei liikuntavammaisuus tarkoita sitä, että pitää päästä rippikoulusta ilmaiseksi."

Uskoni on luterilaisuutta. Uskon siihen, että olemme samalla kertaa vanhurskaita ja syntisiä.

Jumalani ei ole ankara vaan isällinen ja rakastava. Kun ajattelen nyky-yhteiskuntaa ja perheitä, jotka paiskivat toisiaan, Jumala on vastakohta kaikelle sille.

Kun olin lapsi, kävimme joulukirkossa, ei muuta. Usko ei tullut minulle kodin perintönä, mutta myöhemmin olen saanut selville, että minulla on vankat pappisjuuret. Mustakallioissa on paljon lääkäreitä, mutta ennen heitä suvussa oli pappeja.

Lukion psykologian opettaja kannusti minua pyrkimään teologian opintoihin. Ihmistieteet kiinnostivat, vaikka en ole erityisen hyvä ihmisten kanssa. Olen ihan tavallinen. Välillä mörrimöykky.

Sami Mustakallion koti on palvelutalossa. "Ystävät tuovat minulle ikoneita matkoiltaan."
Sami Mustakallion koti on palvelutalossa. "Ystävät tuovat minulle ikoneita matkoiltaan."

Opintojen käytännöllisiin harjoituksiin kuului esimerkiksi saarnaoppia ja laulua. Kävin lapsena puheterapiassa ja olen puhunut aina, vaikka hitaasti. Silti yksi opettajista sanoi, ettei minun kannata osallistua käytännöllisiin harjoituksiin, en minä pärjäisi. Se tuntui kauhealta, mutta menin silti ja sain hyvät lausunnot. Tuli ähäkutti-olo.

Nykyisinkin monet yllättyvät, kun jumalanpalveluksissani synnintunnustus pitää laulaa. Olen siitä tunnettu pappi, että laulatan sen aina: virsi 288, Silmäisi eteen, Jeesus.

Olen myös ankara opettaja. Tässä samassa palvelutalossa asuu kaksi entistä rippilastani, joita en päästänyt ensimmäisellä yrityksellä läpi rippikoulusta. Molemmat muistuttavat siitä vieläkin. Olen vastannut heille, että ettehän te osanneet mitään. Ei liikuntavammaisuus tarkoita sitä, että pitää päästä rippikoulusta ilmaiseksi.

"Käsittääkseni piispa epäili, ettei puheestani saisi selvää."

Minä en päässyt ilmaiseksi papin virkaan. Odotin pappisvihkimystä yhdeksän vuotta.

Teologin on saatava kutsu seurakunnalta, ennen kuin hänet voidaan vihkiä papiksi. Minulla oli kutsu Lahden seurakuntayhtymästä. Olin mennyt Lahteen sosiaaliterapeutiksi ihmisille, jotka olivat juuri menettäneet liikuntakykynsä, ja pidin ohessa rippikoululeirejä liikuntavammaisille nuorille.

Silloinen Tampereen piispa ei vain ottanut minua vastaan. Pyysin audienssia itse ja sitä pyydettiin työpaikkani kautta, mutta ei. Käsittääkseni piispa epäili, ettei puheestani saisi selvää. En vain päässyt antamaan näyttöä puhetaidostani.

Miten sen kauniisti sanoisi? Kyllähän minulla oli niiden yhdeksän vuoden aikana erilaisia tuntemuksia. Leikin ajatuksella, että siellä noudatetaan nyt vanhaa kirkkolakia vuodelta 1869. Sillä vuosisadalla ei varmasti kukaan minun tyyppiseni yrittänyt mitään tällaista.

Kun Tampereen piispaksi tuli Juha Pihkala, ääni muuttui kellossa heti. Hän otti minut vastaan, ja piispainkokous päätti, että vammainen pappi voi hyvin käyttää apunaan avustajan käsiä. Minä tarvitsen niitä esimerkiksi ehtoollisen jakamisessa ja hiekkaristin sirottelemisessa vainajan arkulle.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2000 Juha Pihkala vihki minut papiksi Tampereen tuomiokirkossa, mutta täpärälle se meni.
Tilaisuus lähestyi ja tv-kuvaajat olivat jo asemissa, kun suntio vielä yritti saada messukasukkaa ylleni. Koska soljet olivat unohtuneet kiinni, pääni ei meinannut millään mahtua kasukan läpi.

Se oli kuin toinen syntymä. Jumissa oltiin taas.

"Siunasin äitini hautaan syksyllä 2009. Papin rooli auttoi tuomaan tilanteeseen etäisyyttä."
"Siunasin äitini hautaan syksyllä 2009. Papin rooli auttoi tuomaan tilanteeseen etäisyyttä."

Olen käynyt puhumassa hoitajaopiskelijoille vammaisuudesta ja erilaisuuden kohtaamisesta. Toisinaan olen näyttänyt heille dokumenttielokuvan Markon kaksi kuolemaa. Se kertoo kaverista, joka vammautuu liikuntakyvyttömäksi ja tekee itsemurhan.

Myös minulla on ollut pari selkäydinvammaista kaveria, jotka ovat ajaneet sähköpyörätuolilla mereen. Sitten on kysytty, että miten niin voi tapahtua, kun heillä oli apuvälineitä ja oli hyvä työpaikka.

"Liikuntakyvyn menettäminen yhtäkkiä on niin suuri muutos, että siitä joko selviää tai ei selviä."

Yritän sanoa tämän kauniisti. En ole itsemurhan enkä eutanasian kannalla. Silti ymmärrän, että liikuntakyvyn menettäminen yhtäkkiä on niin suuri muutos, että siitä joko selviää tai ei selviä.

Pitää miettiä sitäkin, mitä liikuntakyvyn tilalle voisi saada. Hirveän hyvä esimerkki on fyysikko ja ihmemies Stephen Hawking, joka istuu pyörätuolissa lihassairauden takia. Hän kuolee kun kuolee, mutta on liikuntakyvyttömänäkin ehtinyt keksiä kaiken.

Minullakin on ollut kapinaa kohtaloa vastaan, mutta ei niin pitkää aikaa, että siitä olisi jäänyt jälkiä. Liikuntavamma on ollut syntymästä saakka osa minua. En edes muista, että olisin keskustellut kenenkään kanssa siitä, miksi minulle kävi näin.

Ainakin elämäni on ollut vaihtelevaa.

Ja ainakin yksi pirun hyvä ominaisuus minulla on. Se on peräänantamattomuus."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2017.

Moi Sami!

Jos minun pitäisi sinua luonnehtia, ensimmäisenä sanoisin, että olet erittäin älykäs ihminen. Toiseksi sanon, että olet erittäin omapäinen. Uskon, että se on ollut sinulle keino selviytyä. Omapäisyyden ansiosta olet tullut monesta kehästä voittajana.

Hyvä esimerkki on pappeutesi. Aika monta vuotta tahkosit, ennen kuin kirkko antoi periksi ja sait papin viran. Ja muistatko sen kerran, kun sinulle tuli kärhämää viranomaisten kanssa ja poliisi puhui sinulle vähättelevään sävyyn puhelimessa? Kun kerroit siitä, totesin, että sitä puhelua Helsingin poliisilaitos katuu pitkään. Tiedän, että tulet lankaa pitkin niin kauan, kunnes vähättelijä pyytää anteeksi.

Tutustuimme toisiimme lapsina, koska molempien äidit olivat näyttelijöitä ja kavereita keskenään. Nykyisin en tunne ketään, joka kävisi enemmän teatterissa, oopperassa ja klassisen musiikin konserteissa kuin sinä. Olisikin kiintoisaa lukea sinulta kulttuuripoliittinen näkemys esittävästä taiteesta Suomessa.

Meillä oli aikuisena pitkä tauko tapaamisissa, mutta sitten aloit soitella minulle. Kiitos siitä. Nyt käyn moikkaamassa sinua aina silloin tällöin. Lupaan, että järkkään sinulle jatkossakin lippuja Kansallisteatteriin.

Ystäväsi Jukka-Pekka Palo