Pyykkikone pesee pyykkejä mutta auts, taas on unohtunut se koneen puhdistaminen.
Pyykkikone pesee pyykkejä mutta auts, taas on unohtunut se koneen puhdistaminen.

Milloin viimeksi puhdistit jääkaapin tiivisteet tai pesukoneen nukkasihdin? Älä välitä, muiltakin unohtuu! Marttojen neuvoilla kohtelet kodinkoneitasi pienellä vaivalla paljon paremmin.

Ei mene putkeen jääkaapin kanssa, ei pakastimen eikä pesukoneiden. Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto tietää, minkä kodinkoneiden huoltamista laiminlyömme.

”Kodinkoneiden puhtaana pitämisessä tulee yllätyksiä siisteillekin ihmisille. Moni sanoo, ettei ole ikinä tullut ajatelleeksi, että pesukonetta pitäisi vielä erikseen pestä tai että jääkaapissa on tiivisteet, joita pitäisi pyyhkiä”, Mehto sanoo.

”Edes silloin tällöin siistiminenkin on jo tosi hyvä.”

”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Edes silloin tällöin siistiminenkin on jo tosi hyvä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos muistat aina välillä tämän seitsemän kohdan muistilistan, kodinkoneet kiittävät ja kestävät:

1. Pyyhi jääkaapin tiivisteet

Moni muistaa pyyhkiä jääkaapin sisältä ja oven ulkoa, mutta tiivisteet siinä välissä usein unohtuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tiivisteiden pyyhkiminen unohtuu useimmilta. Likaiset tiivisteet voivat alkaa haista, eikä jääkaapin ovi pysy kiinni yhtä tiivisti.”

Tiivisteitä kannattaa pyyhkiä mikrokuituliinalla, joka on kostutettu mietoon astianpesuaineveteen. Muista myös pakastimen tiivisteet.

2. Leipä ei kaipaa kylmää – karsi turha jääkaapista

Jääkaapin perussiivousta pitäisi tehdä jatkuvasti, ja roiskeet sekä valumat pitäisi pyyhkiä pois saman tien. Kotitalousneuvoja suosittelee käymään noin kerran viikossa läpi, mitä kaikkea jääkaapin hyllyillä onkaan, ja karsimaan turhat tavarat.

”Laite joutuu pinnistelemään turhaan, jos jääkaapissa on ylimääräistä tavaraa. Ei ole järkevää käyttää sähköä vaikkapa leivän kylmänä pitämiseen: jääkaapissa säilyttäminen vain vanhentaa leipää nopeammin.”

3. Tyhjennä pari kertaa vuodessa kaikki hyllyt

Pari kertaa vuodessa jääkaappi kannattaa siivota kokonaan. Kostealla, astianpesuaineveteen kastetulla mikrokuituliinalla pyyhitään silloin jääkaapin kaikki seinät, tasot irrotetaan ja pestään, samoin lokerot ja laatikot. Muista ovi sisäpuoleltakin, sekä oven tiivisteet.

Vaikka pakastin sulattaisi itse itsensä, sekin on hyvä silloin tällöin pestä. Pakkaspäivinä se käy helpoiten. Jos ulkona on pakkasta yli 18 astetta, pakastimen sisällön voi viedä suoraan pihalle tai parvekkeelle.

4. Kurkkaa kerran vuodessa kylmälaitteiden taakse

Myös pakastimen ja jääkaapin takaa pitäisi imuroida noin kerran vuodessa. Pöly kertyy laitteiden takana olevaan viilennyslaitteistoon ja haittaa ilmankiertoa. Siten se laittaa laitteen koville ja käyttämään energiaa enemmän. Kertynyt pöly on myös paloturvallisuusriski.

5. Älä unohda jätesihtiä ja suihkuvartta

Vaikka pesukoneet pesisivät päivät pitkät astioita ja pyykkejä, itse koneita pitää silti välillä pestä vielä erikseen.

”Astianpesukoneen jätesihti ja suihkuvarsi unohdetaan usein kokonaan.”

Suihkuvarsien koloista tulee ulos vettä, mutta samoista koloista voivat mennä sisään vaikkapa siemenet, pippurit ja kalanruodot, jotka jäävät suihkuvarsien sisään estämään veden kulkua. Likainen jätesihti taas voi alkaa haista ja tukkii konetta.

Jätesihdin ja suihkuvarren pesuun riittää lämmin vesi ja astiaharja. Tiskiainetta ei tarvita.

Astioita ei tarvitse esihuuhtoa ennen koneeseen laittamista. Ruuantähteiden kaapiminen lautasilta biojätteisiin on parempi tapa.

”Astianpesukoneeseen päätyessään käsitiskiaine alkaa vaahdota valtoimenaan. Käsitiskiainetta voi kyllä käyttää osien puhdistukseen, mutta silloinkin tippa riittää.”

Astioita ei kannata esihuuhtoa ennen koneeseen laittamista, mutta kun ruuantähteet kaapii lautasilta biojätteisiin, jätesihti pysyy puhtaampana.

6. Pesukone pyörimään ilman pyykkiä

Yksinkertainen pyykinpesukoneen puhdistuskeino on pestä 90 asteen pesuohjelma läpi ilman pyykkiä. Tavallisilla pesukoneen käyttömäärillä muutama kerta vuodessa on hyvä. Jos kone alkaa tuntua tunkkaiselta, kannattaa pesu useamminkin.

”Tähän voisi keksiä muistisäännön itselleen niin, ettei konetta puhdistava tyhjänä peseminen unohdu. Vaikkapa aina pyykinpesuainepullon tai -paketin loppuessa voisi olla tyhjäpesun aika.”

Lisätehoa antamaan voi välillä käyttää apteekissa myytävää sitruunahappoa.

7. Jos vielä nukkasihdin ja pesuainekotelon puhdistaisi

Vaatteista irtoavaa nukkaa kertyy pesukoneen nukkasihtiin, ja pesuainekoteloon taas kertyy pesuainejäämiä.

”Nukkasihti ja pesuainekotelo ovat pyykinpesukoneen usein unohdetut. Nukkasihtiä saa puhdistettua helposti käsin, pesuainekoteloa mikrokuituliinalla tai vaikka astianpesuharjalla.”

Neuvot antoi kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista.

Vierailija

Jutussa sanotaan ettei leipä kaipaa kylmää. Olen eri mieltä. Vaalea leipä varsinkin homehtuu pian kesähelteelä leipälaatikossa.

  • ylös 35
  • alas 119
Vierailija

Leipää kannattaa sulattaa sitä mukaan kuin sitä kuluu. En koskaan jätä minkäänlaista (en vaaleaa enkä tummaa) leipää koko pakettia odottamaan kuulumistaan huoneen lämpöön. Pakistan aina osan jolloin ei koskaan tarvitse syödä kuivaa leipää...?

  • ylös 34
  • alas 116
Sisältö jatkuu mainoksen alla