Ethän tee etenkään flunssakaudella klassista mokaa: peset kyllä kädet, mutta tartut sitten ihan likaiseen kännykkään?
Ethän tee etenkään flunssakaudella klassista mokaa: peset kyllä kädet, mutta tartut sitten ihan likaiseen kännykkään?

Kännykkä kulkee aina mukana ja kerää bakteereja joka paikasta – mutta sen puhdistaminen unohtuu. ”On hölmöä, että pestyihin käsiin napataan aivan likainen kännykkä”, Marttojen kotitalousneuvoja sanoo. On aika opetella puhdistamaan puhelin!

Siinä on bakteereja jopa yli kymmenen kertaa enemmän kuin vessanpöntössä, ja ovenkahvakin on puhtoinen siihen nähden. Silti kosket sitä jatkuvasti ja pidät mukanasi kaikkialla, vessassakin. Kyllä: kännykkä se on.

”Suhteessa käyttömäärään kännykkä on ehdottomasti kotien laiminlyödyin laite. Se on aina käytössä, mutta harva tulee puhdistaneeksi kännykkää lainkaan”, sanoo Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto.

”Puhelimen pyyhkäisy paidanhelmaan ei puhdista puhelinta, vaikka tuntuu siltä.”

”Puhdistus saatetaan myös kuitata sillä, että puhelimen kosketusnäyttöä pyyhkäistään vaikka paidanhelmaan, jotta sameutena näkyvä ja käyttöä haittaava rasvaisuus vähenisi. Se pyyhkäisy ei puhdista puhelinta, vaikka tuntuu siltä. Osa rasvasta kyllä poistuu – ja siirtyy bakteerien kanssa paitaan. Kyse on siis puhdistumisfiiliksestä, ei todellisesta puhdistumisesta.”

Likainen puhelin voi levittää flunssaa

Yksi likaisen kännykän haitallisuutta lisäävä asia on, että puhelin koskee usein kasvoja. Puhelimen bakteerit ovat silloin oikein tyrkyllä – lähellä suuta, nenää ja kasvojen ihoa.

Flunssakauden aikanakin kännykkää pidetään puhdistamatta ja bakteereja täynnä lähellä kasvoja tämän tästä.

Flunssakauden aikana moni muistaa pestä käsiään paremmin tai välttelee koskemasta julkisten tilojen ovenkahvoihin, mutta silti kännykkää pidetään puhdistamatta ja bakteereja täynnä lähellä kasvoja tämän tästä.

”Kasvojen ihoa koskeva kännykkä voi lisätä ihon epäpuhtauksia ja olla levittämässä tauteja kuten flunssaa.”

Kännykän lisäksi erittäin paljon bakteereja on myös tableteissa ja kaukosäätimissä, mutta likaisin kaikista on yleensä kännykkä. Perinpohjaiseen puhdistukseen ei kotona kovin herkästi kannata ryhtyä, ja jos vaikka hammastikulla puhdistaa liittimiä, on oltava erittäin varovainen.

Jo helppo, kotikonstein tehtävä puhdistus on kuitenkin oikein hyvä apu. Kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista antaa ohjeet:

  1. Pyyhi kännykkää, tablettia, kaukosäädintä tai tietokoneen näppäimistöä nihkeallä mikrokuitusäämiskällä tai mikrokuituliinalla, jossa on hiven pesuainetta. Astianpesuaine toimii hyvin.
  2. Vältä pyyhkimistä tai kuivaamista paperilla. Joskus laitteiden näytöt voivat naarmuuntua jo talouspaperilla pyyhkimisestä. Vältä myös vettä – mikrokuituliinan kannattaa olla nimenomaan nihkeä, ei kostea.
  3. Kapeita saumoja sekä näppäimien välejä ja muita koloja saa hyvin puhdistettua pumpulipuikolla. Pumpulipuikkoa ei kannata kostuttaa, vaikka ehkä mieli tekisi, muuten laitteeseen voi päästä kosteutta.
  4. Älä unohda puhdistaa laukkujen pohjilla ja takkien taskuissa lojuvia puhelimen nappikuulokkeita. Niidenkin puhdistamiseen astianpesuaineella ja vedellä hiukan nahkeaksi kostutettu mikrokuituliina on hyvä.
  5. Puhelinten irrotettavat kuoret ja suojakalvot ovat suositeltavia paitsi puhelimen suojaamiseksi myös puhtauden vuoksi. Irrotettavat muovikuoret on helppo pestä huoletta saippualla, ja suojakalvoja voi vaihtaa.
  6. Kännykänvalmistajilla on omia ohjeita, joista kannattaa ottaa selvää. Kännykkäliikkeistä ja isoimmista elintarvikeliikkeistä saa nimenomaan elektroniikan puhdistukseen tarkoitettuja mikrosäämisköjä.
  7. Yksi hyvä totuteltava tapa olisi olla ottamatta puhelinta vessaan. Vessoissa on muuta kotia enemmän bakteereja. On hölmöä, että vessakäynnin päätteeksi kädet kyllä pestään, mutta pestyihin käsiin napataan vessan tasolta kännykkä ja siirrytään vaikkapa keittiöaskareisiin.
  8. Paras keino huolehtia kännykän puhtaudesta on aina tämä: pese omia käsiä usein.

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.

TÄTÄ MIETIN. Opiskelukaverini lähetti 20 vuotta sitten kirjoittamansa lehtijutun, jossa olin ollut kuvamallina ja haastateltavana. Jutussa kiittelin sähköpostia nopeaksi yhteydenpitokeinoksi ja moitin aikasyöpöksi. Yhtä asiaa en vielä silloin tajunnut harmitella.

Sain ensimmäisen sähköpostiosoitteeni parikymmentä vuotta sitten. Viestin lähetys onnistui vain yliopiston atk-luokassa ja tietokoneelle joutui jonottamaan. Koneella sai olla rajoitetun ajan, joten kirjoitin kirjeet kotona käsin ja kun pääsin tietokoneelle, naputtelin ne sähköpostiin. Paperista kirjettä en kehdannut lähettää ystävilleni vuosiin.

Sähköposti syrjäytti nopeasti soittamisen ja tekstiviestit.

Yhtäkkiä kaikki bilekutsut ja hampaankoloon jääneet asiat tulivat tekstinä tietokoneelle. Alkuun oli jännittävää saada uusia viestejä.

Nopeasti siitä tuli myös stressiä, kun sähköpostia piti olla tarkistamassa harva se hetki, jotta mikään tärkeä asia ei menisi ohi. Puhelimella soittaminen jäi unholaan, ja tekstiviestejäkin lähetin niukasti, koska ne maksoivat.

Kahdeksan vuotta sitten sain älypuhelimen ja sähköposti siirtyi puhelimeen. Sähköpostin käyttö lopahti ja tekstiviestit muuttuivat minikirjeiksi. Soittaminen pysyi paitsiossa.

Viime syksynä liityin viimein Whatsappiin ja tekstiviesteily loppui kuin seinään. Sitä en uskonut, että soittaminen voisi vähentyä entisestään, mutta niin tapahtui.

Lyhytkin asia vaati kymmenen viestin ketjun – ei mitään järkeä!

Nopeasti alkoi ärsyttää. Soittamalla asia olisi selvinnyt parissa minuutissa, nyt tuli naputeltua kymmenen pikaviestiä kerralla ja aikaa meni puolikin tuntia. Ärsytti lisää.

Ehkä siksi tapahtui ihme: aloin käyttää puhelinta jälleen soittamiseen – vihdoin, 20 vuoden tauon jälkeen!

Saman oivalluksen tekivät myös ystäväni, lapsen kavereiden vanhemmat ja äitini. Ja kas, nyt puhelin ei piippaa jatkuvasti vaikka pieniä suloisia sydän-viestejä ja pikakuulumisia onkin ihana saada. Melkein vielä ihanampaa on taas kuulla läheisten ääniä ja vaihtaa huomaamattaan myös muita kuulumisia kuin selvittää vain se asia, jota pelkkä pikaviesti – tai sähköposti – olisi käsitellyt.