Ethän tee etenkään flunssakaudella klassista mokaa: peset kyllä kädet, mutta tartut sitten ihan likaiseen kännykkään?
Ethän tee etenkään flunssakaudella klassista mokaa: peset kyllä kädet, mutta tartut sitten ihan likaiseen kännykkään?

Kännykkä kulkee aina mukana ja kerää bakteereja joka paikasta – mutta sen puhdistaminen unohtuu. ”On hölmöä, että pestyihin käsiin napataan aivan likainen kännykkä”, Marttojen kotitalousneuvoja sanoo. On aika opetella puhdistamaan puhelin!

Siinä on bakteereja jopa yli kymmenen kertaa enemmän kuin vessanpöntössä, ja ovenkahvakin on puhtoinen siihen nähden. Silti kosket sitä jatkuvasti ja pidät mukanasi kaikkialla, vessassakin. Kyllä: kännykkä se on.

”Suhteessa käyttömäärään kännykkä on ehdottomasti kotien laiminlyödyin laite. Se on aina käytössä, mutta harva tulee puhdistaneeksi kännykkää lainkaan”, sanoo Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto.

”Puhelimen pyyhkäisy paidanhelmaan ei puhdista puhelinta, vaikka tuntuu siltä.”

”Puhdistus saatetaan myös kuitata sillä, että puhelimen kosketusnäyttöä pyyhkäistään vaikka paidanhelmaan, jotta sameutena näkyvä ja käyttöä haittaava rasvaisuus vähenisi. Se pyyhkäisy ei puhdista puhelinta, vaikka tuntuu siltä. Osa rasvasta kyllä poistuu – ja siirtyy bakteerien kanssa paitaan. Kyse on siis puhdistumisfiiliksestä, ei todellisesta puhdistumisesta.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Likainen puhelin voi levittää flunssaa

Yksi likaisen kännykän haitallisuutta lisäävä asia on, että puhelin koskee usein kasvoja. Puhelimen bakteerit ovat silloin oikein tyrkyllä – lähellä suuta, nenää ja kasvojen ihoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Flunssakauden aikanakin kännykkää pidetään puhdistamatta ja bakteereja täynnä lähellä kasvoja tämän tästä.

Flunssakauden aikana moni muistaa pestä käsiään paremmin tai välttelee koskemasta julkisten tilojen ovenkahvoihin, mutta silti kännykkää pidetään puhdistamatta ja bakteereja täynnä lähellä kasvoja tämän tästä.

”Kasvojen ihoa koskeva kännykkä voi lisätä ihon epäpuhtauksia ja olla levittämässä tauteja kuten flunssaa.”

Kännykän lisäksi erittäin paljon bakteereja on myös tableteissa ja kaukosäätimissä, mutta likaisin kaikista on yleensä kännykkä. Perinpohjaiseen puhdistukseen ei kotona kovin herkästi kannata ryhtyä, ja jos vaikka hammastikulla puhdistaa liittimiä, on oltava erittäin varovainen.

Jo helppo, kotikonstein tehtävä puhdistus on kuitenkin oikein hyvä apu. Kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista antaa ohjeet:

  1. Pyyhi kännykkää, tablettia, kaukosäädintä tai tietokoneen näppäimistöä nihkeallä mikrokuitusäämiskällä tai mikrokuituliinalla, jossa on hiven pesuainetta. Astianpesuaine toimii hyvin.
  2. Vältä pyyhkimistä tai kuivaamista paperilla. Joskus laitteiden näytöt voivat naarmuuntua jo talouspaperilla pyyhkimisestä. Vältä myös vettä – mikrokuituliinan kannattaa olla nimenomaan nihkeä, ei kostea.
  3. Kapeita saumoja sekä näppäimien välejä ja muita koloja saa hyvin puhdistettua pumpulipuikolla. Pumpulipuikkoa ei kannata kostuttaa, vaikka ehkä mieli tekisi, muuten laitteeseen voi päästä kosteutta.
  4. Älä unohda puhdistaa laukkujen pohjilla ja takkien taskuissa lojuvia puhelimen nappikuulokkeita. Niidenkin puhdistamiseen astianpesuaineella ja vedellä hiukan nahkeaksi kostutettu mikrokuituliina on hyvä.
  5. Puhelinten irrotettavat kuoret ja suojakalvot ovat suositeltavia paitsi puhelimen suojaamiseksi myös puhtauden vuoksi. Irrotettavat muovikuoret on helppo pestä huoletta saippualla, ja suojakalvoja voi vaihtaa.
  6. Kännykänvalmistajilla on omia ohjeita, joista kannattaa ottaa selvää. Kännykkäliikkeistä ja isoimmista elintarvikeliikkeistä saa nimenomaan elektroniikan puhdistukseen tarkoitettuja mikrosäämisköjä.
  7. Yksi hyvä totuteltava tapa olisi olla ottamatta puhelinta vessaan. Vessoissa on muuta kotia enemmän bakteereja. On hölmöä, että vessakäynnin päätteeksi kädet kyllä pestään, mutta pestyihin käsiin napataan vessan tasolta kännykkä ja siirrytään vaikkapa keittiöaskareisiin.
  8. Paras keino huolehtia kännykän puhtaudesta on aina tämä: pese omia käsiä usein.
SmallFart

Ohje no1 on aika onneton. Minä käytän useimmiten desinfiointiainetta. Apteekit myyvät.

  • ylös 18
  • alas 4
Sisältö jatkuu mainoksen alla