
Säilytätkö avattua pähkinäpussia jääkaapissa? Kannattaisi. Ota sen sijaan hunaja pois.
1. Sipuli
Sipulia ei kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se vettyy ja homehtuu. Sama pätee valkosipuliin.
Pilkotun sipulin voit säilyttää suljetussa pussissa jääkaapin vihanneshyllyssä. Sulje pussi tiukasti, sillä tuoreen sipulin tuoksu tarttuu helposti muihin ruokiin.
2. Peruna
Paras säilytyspaikka perunalle on kellari tai kylmäkaappi. Jääkaapissa peruna pilaantuu herkästi.
Huoneenlämmössä ja valoisassakaan peruna ei viihdy, sillä silloin se alkaa itää, muuttua vihreäksi ja siihen kehittyy pahanmakuista solaniinia. Jos kylmäkaappia tai kellaria ei ole, kannattaa tehdä kompromissi ja laittaa perunat jääkaapin vihanneslaatikkoon - ei koskaan jääkaapin tavalliselle hyllylle. Vihanneslaatikossa lämpötila on hiukan alhaisempi kuin jääkaapin muilla hyllyillä.
3. Hedelmät
Hedelmät kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaappiin ne on syytä laittaa vain silloin, kun haluaa, että niiden kypsyminen hidastuu.
Jos siis ostat jättinipun banaaneja etkä jaksakaan syödä kaikkea, laita osa jääkaapin vihanneslaatikkoon odottelemaan.
4. Pähkinät
Jos avaat pähkinäpussin, säilytä sitä jääkaapissa. Pähkinät sisältävät rasvaa, joka härskiintyy huoneenlämmössä.
5. Tomaatit
Oletko huomannut, että tomaatti maistuu paremmalta huoneenlämpöisenä kuin jääkylmänä? Jos et, testaa. Maku on hyvä syy säilyttää tomaatteja huoneenlämmössä.
Tomaatit pärjäävät kuitenkin myös jääkaapin vihanneslaatikossa. Jos ostat kilon tomaatteja etkä aio syödä kaikkia lähipäivinä, laita osa vihanneslaatikkoon. Siellä tomaatit kypsyvät hitaammin kuin keittiön pöydällä.
6. Yrtit
Ruukkuyrtit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä, mieluiten vesiastiassa. Jääkaapissa ne nahistuvat.
7. Leipä
Leipä ja jääkaappi eivät sovi yhteen. Jääkaapissa leivän maku vanhenee tai se homehtuu.
8. Oliiviöljy
Oliiviöljy kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa se jähmettyy ja saostuu. Pilalle se ei kuitenkaan mene, vaan huoneenlämpö pehmentää sen jälleen käyttökelpoiseksi.
9. Hunaja
Hunaja pois jääkaapista! Etenkin juokseva hunaja paksuuntuu ja kiteytyy kylmässä käyttökelvottomaksi.
10. Rypsiöljy
Rypsiöljy pärjää huoneenlämmössäkin. Jääkaappiin sen voi laittaa huvikseen, jos on tilaa.
11. Ketsuppi
Ketsupissa ja sinapissa on niin paljon säilöntäaineita, että ne säilyvät mainiosti huoneenlämmössäkin. Jääkaappia ne eivät kaipaa, mutta eivät ne siellä pilallekaan mene.
12. Avokado
Avokadot ovat ostettaessa useimmiten raakoja ja kovia. Ne kypsyvät parhaiten huoneenlämmössä, mieluiten hedelmäkorin vieressä. Hedelmistä erittyy etyleeniä, joka nopeuttaa avokadon kypsymistä.
13. Kananmunat
Kananmunat kannattaa laittaa ehdottomasti jääkaappiin. Fiksuinta on säilyttää ne myyntipakkauksessaan, sillä se estää kosteuden haihtumista ja vieraiden hajujen tarttumista. Erityisen herkästi kananmuniin tarttuvat sipulin, purjon, tillin, meetvurstin ja hedelmien tuoksut.
Asiantuntijana Marttaliiton kotitalousasiantuntija Anni Rossin.