Herätyskello säilyy parhaiten huoneenlämmössä, aivan kuten hunaja, oliiviöljy ja sipulikin.
Herätyskello säilyy parhaiten huoneenlämmössä, aivan kuten hunaja, oliiviöljy ja sipulikin.

Säilytätkö avattua pähkinäpussia jääkaapissa? Kannattaisi. Ota sen sijaan hunaja pois.

1. Sipuli

Sipulia ei kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se vettyy ja homehtuu. Sama pätee valkosipuliin

Pilkotun sipulin voit säilyttää suljetussa pussissa jääkaapin vihanneshyllyssä. Sulje pussi tiukasti, sillä tuoreen sipulin tuoksu tarttuu helposti muihin ruokiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Peruna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paras säilytyspaikka perunalle on kellari tai kylmäkaappi. Jääkaapissa peruna pilaantuu herkästi.

Huoneenlämmössä ja valoisassakaan peruna ei viihdy, sillä silloin se alkaa itää, muuttua vihreäksi ja siihen kehittyy pahanmakuista solaniinia. Jos kylmäkaappia tai kellaria ei ole, kannattaa tehdä kompromissi ja laittaa perunat jääkaapin vihanneslaatikkoon - ei koskaan jääkaapin tavalliselle hyllylle. Vihanneslaatikossa lämpötila on hiukan alhaisempi kuin jääkaapin muilla hyllyillä.

3. Hedelmät

Hedelmät kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaappiin ne on syytä laittaa vain silloin, kun haluaa, että niiden kypsyminen hidastuu.

Jos siis ostat jättinipun banaaneja etkä jaksakaan syödä kaikkea, laita osa jääkaapin vihanneslaatikkoon odottelemaan.

4. Pähkinät

Jos avaat pähkinäpussin, säilytä sitä jääkaapissa. Pähkinät sisältävät rasvaa, joka härskiintyy huoneenlämmössä.

5. Tomaatit

Oletko huomannut, että tomaatti maistuu paremmalta huoneenlämpöisenä kuin jääkylmänä? Jos et, testaa. Maku on hyvä syy säilyttää tomaatteja huoneenlämmössä.

Tomaatit pärjäävät kuitenkin myös jääkaapin vihanneslaatikossa. Jos ostat kilon tomaatteja etkä aio syödä kaikkia lähipäivinä, laita osa vihanneslaatikkoon. Siellä tomaatit kypsyvät hitaammin kuin keittiön pöydällä.

6. Yrtit

Ruukkuyrtit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä, mieluiten vesiastiassa. Jääkaapissa ne nahistuvat.

7. Leipä

Leipä ja jääkaappi eivät sovi yhteen. Jääkaapissa leivän maku vanhenee tai se homehtuu.

8. Oliiviöljy

Oliiviöljy kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa se jähmettyy ja saostuu. Pilalle se ei kuitenkaan mene, vaan huoneenlämpö pehmentää sen jälleen käyttökelpoiseksi.

9. Hunaja

Hunaja pois jääkaapista! Etenkin juokseva hunaja paksuuntuu ja kiteytyy kylmässä käyttökelvottomaksi.

10. Rypsiöljy

Rypsiöljy pärjää huoneenlämmössäkin. Jääkaappiin sen voi laittaa huvikseen, jos on tilaa.

11. Ketsuppi 

Ketsupissa ja sinapissa on niin paljon säilöntäaineita, että ne säilyvät mainiosti huoneenlämmössäkin. Jääkaappia ne eivät kaipaa, mutta eivät ne siellä pilallekaan mene.

12. Avokado

Avokadot ovat ostettaessa useimmiten raakoja ja kovia. Ne kypsyvät parhaiten huoneenlämmössä, mieluiten hedelmäkorin vieressä. Hedelmistä erittyy etyleeniä, joka nopeuttaa avokadon kypsymistä.

13. Kananmunat

Kananmunat kannattaa laittaa ehdottomasti jääkaappiin. Fiksuinta on säilyttää ne myyntipakkauksessaan, sillä se estää kosteuden haihtumista ja vieraiden hajujen tarttumista. Erityisen herkästi kananmuniin tarttuvat sipulin, purjon, tillin, meetvurstin ja hedelmien tuoksut. 

Asiantuntijana Marttaliiton kotitalousasiantuntija Anni Rossin.

 

kananmuna

Kananmuna jääkaappiin! miksi?? eihän ne kaupassakaan ole kylmässä. Ja jostain luin että juuri se lämpötilan vaihtelu (kaupassa ns huoneenlämmössä, kotona jääkaapissa) edesauttaa pilaantumista. Itsellä huoneenlämmössä ja hyvin on säilyneet

Tinttarallalei

Ainakaan ei kannata veivata huoneenlämmössä, jääkaapissa, huoneenlämmössä jne. Jos laittaa jääkaappiin, niin säilyttää ne siellä sitten myös :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla