Pysy aina pikkusiskona, joohan?
Pysy aina pikkusiskona, joohan?

Suhde siskoon tai veljeen on elämän pisin ihmissuhde. Opettavaisinkin ehkä. Ja rehellisin. 

1. Sisarus – elämäsi pisin ihmissuhde.

Olipa sinulla sisko tai veli, olipa suhteenne hellä tai räiskyvä, yksi asia on varma: kyseessä on elämäsi pisin ihmissuhde.

Mitä vanhemmaksi tulet, sitä selvemmin tajuat, miten arvokas fakta tuo on. Olette kasvaneet rinnakkain, yhtä aikaa, ja todistaneet toistenne joka ainoan kehitysvaiheen.

Sisaruksesi muistaa, miten järkyttävä hiustyyli sinulla oli 1980-luvulla ja miten tuhisit pienenä nukkuessasi. Sinun elämänhistoriasi on tallentunut häneen ja hänen sinuun, halusittepa tai ette.    

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Olet oppinut jakamaan.

Alusta asti sisaruksesi on opettanut sinulle kahta taitoa: pettymyksen sietämistä ja kykyä jakaa. Molemmista on aikuisena yllättävää hyötyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olet tottunut jakamaan jäätelöpaketin viivottimella. Pettymyksien kestämistä harjoittelit, kun sisaruksesi sai pienenä joululahjan, jota sinä olit toivonut, tai kun hän varasti söpöydellään vanhempien huomion.

Opit myös kilpailemaan ja kestämään vertailua, koska oli pakko.  

3. Sisaruksessa näet itsesi.

Vaikka olisitte toistenne vastakohtia, jotain omituisen tuttua ja kodikasta sisaruksessasi on.

Näet hänessä ehkä oman nenänpääsi. Kuulet tutun tavan nauraa. Tunnistat hänessä saman kärsimättömyyden, jota et siedä itsessäsikään, tai huomaat, miten sisukas hän on tiukoissa tilanteissa – aivan kuten sinä.

Hänen luonaan olet aina kotona.

4. Sisaruksessa näet vanhempasi.

Voi ei, sehän on taas ihan kuin äiti.

Voi ihanaa, sehän on taas ihan kuin isä.

Näet sisaruksissa paitsi itsesi, myös vanhempasi. Joskus se lohduttaa, joskus naurattaa, välillä ihan vain ärsyttää.

5. Vain hän tietää vanhempiesi omituisuudet yhtä hyvin kuin sinä. 

Sisko tai veli on ainut ihminen maailmassa, joka tuntee vanhempasi yhtä hyvin kuin sinä.

Hän on lapsuutesi todistaja. Häneltä voit tarkistaa, mitä tapahtuikaan sinä sateisena kesälauantaina, kun sinä olit kuusi ja hän kahdeksan, ja äidillä meni hermot.

Sisaruksesi ansiosta saat lapsuuteesi aina toisen näkökulman. Vaikka muistaisitte asiat eri tavoin ja olisitte kaikesta eri mieltä, suhteellisuudentajua saat häneltä silti.   

6. Ilman häntä lapsillasi ei olisi serkkuja.

Serkut! Serkut ovat ihania. Miten paljon onnettomampaa lastesi elämä olisikaan ilman heitä.

Vaikka siis vääntäisit sisaruksesi kanssa mökkiremontista tai vanhempien hoidosta, serkkuja hän on ehkä lapsillesi suonut.

Jo pelkästään se tekee sisaruksestasi aarteen.

7. Sisarus raivaa tietä.

Jos sinulla on vanhempi sisarus, hän on raivannut tiesi: tullut ensin murrosikään, tapellut äidin ja isän kanssa kotiintuloajoista ja seurustelusta, ryppyyntynyt ennen sinua, kulkenut vaihdevuosissa pari askelta edeltä niin, että tiedät mitä on odotettavissa.

Hän on joutunut tekemään kaiken vaikean ennen sinua. Olet katsonut sivusta, ottanut opiksesi, päättänyt että juuri noin minäkin sitten teen tai noin en ainakaan tee.

Sillä tavalla hän on pitänyt sinusta, ehkä huomaamattaankin, huolta.

8. Hänen seurassaan ei tarvitse esittää.

Sisarus tuntee sinut. Hän ei ehkä aina ymmärrä sinua, mutta hän tuntee sinut.

Hän on nähnyt sinut parhaimmillasi ja pahimmillasi, joten sinun on turha yrittää vetää minkäänlaista roolia.

Olette niin tuttuja, että aina välillä toivot, että sisaruksesi olisi edes hiukan vieraskorea eikä kaataisi aina ensimmäisen minuutin aikana kaikkea pahaa tuulta niskaasi.

Mutta toisaalta, hän on sisaruksesi, joten antaa tulla. 

9. Sisarus ei jätä.

Sisko tai veli on ihminen, jonka edessä olet käyttäytynyt todella idioottimaisesti.

Todennäköisesti olet pienenä heittänyt häntä joko pikkuautolla tai legoilla. Tai sitten olet purrut, raapinut, haukkunut tyhmäksi ja vienyt kädestä monta lelua.

Kaiken tuon te annoitte jo pienenä toisillenne anteeksi, olittehan parivaljakko. Te kaksi vastaan aikuiset, te kaksi vastaan muu maailma.

Te hyökkäsitte puolustamaan toisianne kun toista kiusattiin ja löhösitte saman viltin alla katsomassa lauantai-iltaisin telkkaria. Toistenne pehmolelut te muistatte nimeltä vieläkin, vaikka kukaan muu ei niitä muista. 

Sisaruksesi ansiosta tiedät, että ikinä et ole maailmassa yksin. Vaikka olisitte välillä etäisempiä, voit olla varma, että tiukan paikan tullen hän ei jätä.  

Marialiina

Kaunis kirjoitus, mutta minä olen tullut sisarusteni hylkäämäksi. Koskaan en myöskään ole heille kelvannut ja erityisesti aikuisena arvostelun kohteena. Onni niillå, jotka saavat pitää hyvät sisarussuhteet

:(

Niin tai sitten sisarus voi olla täysi susi toiselle, käyttää hyväksi ja hyötyä. Vaikka olen itse auttanut ja pelastanutkin eri tilanteissa. Sisarus on ilkeä,ei arvosta tippaakaan minua ja puhuu minusta ilkeitä valheita muille ihmisille ja muille sisaruksille, vain nostaakseen omaa asemaansa.
Ainoa tavoite on saada muut ihmiset kääntymään minua vastaan. Valitettavasti sinua ja valheitasi uskotaan.
Usein tuntuu että olen koko perheeni hylkäämä, minut suljetaan pois yhteisistä tapahtumista jättämällä kokonaan kutsumatta, vaikka todellisuudessa minulla ei ole edes voimia tai halua mennä tämän valheessa elävän ja pahaa minusta puhuvan ihmisen kanssa mihinkään samaan aikaan. Vanhempamme ovat jo iäkkäitä, heidätkin on saatu uskomaan valheita..Toivon ja uskon että hän joskus valheensa edestään löytää... Välillä mietin, että kun aika jättää vanhemmistamme... onko meistä sisaruksista edes saman arkun äärelle jättämään hyvästejä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla