”Moniin aikuisiin on iskostunut se ajatus, että murrosikä on vaikeaa, ja niin se usein onkin. Se ei tarkoita, että vanhempien pitäisi yrittää ymmärtää ja kompata nuorta kaikessa – sellainen on säälittävää”, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sanoo.

Kuuluuko murrosikään ärsyttävä käytös, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen?

”Murrosikäisiä ei käy kateeksi. Heillä on kova homma hoitaa tehtävänsä.

Nuoruusiän tehtävänä on irtautua riippuvuussuhteesta kotiin ja vanhempiin. Samaan aikaan koko siihenastisen elämän psyykkinen kehitys pitäisi saada sovitetuksi yhteen muuttuvan ruumiin ja kuohuvien hormonien kanssa.

”Lapsuudessa turvallisesti kiintynyt nuori purjehtii nuoruusiän halki yleensä melko rauhallisesti – paino sanalla melko.”

Murrosikäinen nuori on samanlaisessa tilanteessa kuin uhmaikäinen, eli hän ailahtelee kahden kehitysvaiheen välillä. Murrosikäisen aivoissa syntyy ja kehittyy synapseja huimaavalla vauhdilla. Tiedolliset ja emotionaaliset valmiudet paranevat vähitellen, kun keskushermosto kypsyy, ja samalla nuorelle voi herätä aivan uusi tapa tarkastella maailmaa luovasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskushermosto on kuitenkin vielä kypsymätön, ja sen vuoksi itsekeskeisyys on nuorelle tyypillistä. Irtautuminen vanhemmista ei juuri koskaan suju ihan kitkatta, mutta erityinen kapina tai suuri irtiottovaihe ei ole murrosiässä lainkaan välttämätön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykytiedon mukaan katsotaan, että rajut irtiotot ovat usein seurausta jonkinlaisesta kiintymyssuhteen turvattomuudesta. Lapsuudessa turvallisesti kiintynyt nuori purjehtii nuoruusiän halki yleensä melko rauhallisesti – paino sanalla melko.”

Kuinka murrosikäisen rasittavaan käytökseen pitäisi suhtautua?

”Moniin aikuisiin on iskostunut se ajatus, että murrosikä on vaikeaa, ja niin se usein onkin. Se ei tarkoita, että vanhempien pitäisi yrittää ymmärtää ja kompata nuorta kaikessa – sellainen on säälittävää. Nuorelle kaverit ja heidän hyväksyntänsä on tärkeää, mutta vanhemman tehtävä ei ole olla kaveri.

”Aikuisten ei pidä kulkea ympäriinsä hurmaantumassa nuorten kapinasta.”

Aikuisten ei pidä kulkea ympäriinsä hurmaantumassa nuorten kapinasta. Pitää pysyä samanlaisina pöllöpäinä ja kestää se, että nuori pitää tiukkana ja kalkkeutuneena.

Kun teini murjottaa ja tiuskii ja paiskoo ovia, hänelle pitää sanoa, että et käyttäydy tuolla tavalla, et minua etkä ketään muutakaan kohtaan.

”Huonoa käytöstä ei tarvitse eikä saa hyväksyä jotenkin murrosikään välttämättä kuuluvana.”

Jos nuori on aamiaispöydässä kuin perseeseen ammuttu karhu, huonoa käytöstä ei tarvitse eikä saa hyväksyä jotenkin murrosikään välttämättä kuuluvana. Sen sijaan voisi miettiä vaikka sitä, että murrosiässä unen tarve kasvaa, ja nukkuminen vaikuttaa paitsi käytökseen myös oppimiskykyään. Että paljonkohan se nuori on viime aikoina nukkunut?

Moni nuori pitää puhelinta yötä päivää vieressään, koska siinä puhelimessa on myös ajastettuna aamuherätys. On yleistä, että nuori tulee samalla roikkuneeksi puhelimella yötä myöten. Silloin nuorelle voi sanoa, että otan puhelimen yöksi pois ja tässä on lahjaksi herätyskello.

”Vanhempien tehtävä ei ole mennä nuorten miellyttämiseen mukaan vaan pysyä vanhempina.”

Aikuiset, jotka johtavat työpaikalla 200 hengen työryhmiä, saattavat sietää kotona yhdeltä 14-vuotiaalta käsittämätöntä törkyä ja pompotusta. Kuitenkin nuoret odottavat ja tarvitsevat vanhemmilta vanhemmuutta.

Jos Sinkkosen tuvan lapsi olisi tullut pyytämään lupaa vaikka tatuointiin, se keskustelu olisi käyty nopeasti, noin kahdella kirjaimella: ei. Vanhempien tehtävä ei ole mennä nuorten miellyttämiseen ja maailmaan mukaan vaan pysyä vanhempina.”

Vierailija

Kyllä sen kännykän saa ja pitääkin ottaa pois, miksi ei saisi? Vanhempien tehtävä on asettaa rajat, jos ja kun lapsi ei itse ymmärrä omaa parastaan. Joo, tulee paha mieli, mutta niin joskus pitääkin tulla. Kyllä seiska vee pitää laittaa aisoihin, muuten on turha koittaakaan myöhemmin.

  • ylös 91
  • alas 35
Vierailija

Totta, huonoa käytöstä, ilkeyttä ja uhman vallassa tehtyä typeryyttä ei pidä hyväksyä murrosikäiselle normaalina käytöksenä. Se uhma vain yltyy, kun nuori ei saa vanhemmista vastusta. Mutta nuorten pitää saada myös irrottautua vanhemmistaan, muuten vanhemmat alistavat lapsensa ja myöhemmin niitä alistajia sitten riittää.

Itse olen seurannut kahden nuoren miehen murrosiän ja johan oli ero kuin yöllä ja päivällä. Sen vain huomasin, että ei murrosikä lasta muuta, se vain vahvistaa sitä syntymästä saakka ollutta perusluonnetta. Niinpä se eläväinen pikkupoika meni pari vuotta äärestä laitaan koko tunneskaalan seitsemännestä taivaasta myrskyyn ja mylvintään. Ja minä äitinä jouduin opettamaan hänet hallitsemaan luonteensa. Ei siis hillitsemään, vaan hallitsemaan. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin tuosta tunneskaalasta on ollut miehelle iloa ja apua maailman karikoissa ja päivänpaisteessa.

Entäpä se toinen. Rauhallisuus muuttui jo huolestuttavaksi rauhallisuudeksi. Pään sisällä olevia aatoksia ja murheita kun ei toinen näe. Joten toinen nuori mies piti opettaa eroon liiallisesta itsehillinnästä.

Tyytyväisenä voin todeta nyt molempien varttuneen tasapainoisiksi aikuisiksi siten, että he hyväksyvät itsensä sellaisena kuin ovat ja he eivät tarvitse minua pärjätäkseen.

  • ylös 79
  • alas 44
Sisältö jatkuu mainoksen alla