Vuonna 1963 Kaartin pataljoonan joulujuhlassa oli tupa täysi.
Vuonna 1963 Kaartin pataljoonan joulujuhlassa oli tupa täysi.

Kainuun prikaatin joulupöydässä tarjolla on perinteisiä joulumakuja ja tunnelma kodinomainen.

Kaksi asiaa on jouluaattona armeijassa toisin kuin yleensä: aamulla saa nukkua pitkään ja päivällistä nautitaan tuntikaupalla.

"Pyhäaikataululla mennään. Myöhäistettyä aamupalaa syödään aamukymmeneen asti, ja päivällisen tarjoilu alkaa neljältä. Syödä saa niin kauan kuin jaksaa", kertoo Leijona Cateringin ravintolapäällikkö Jani Nevalainen Kajaanin varuskuntaravintolasta.

Jouluna varusmiehet saavat vain olla.

Syöjiä on Kainuun prikaatin joulupöydässä noin yhden yksikön verran, mikä on vain murto-osa lähes 3 000 henkilön arkivahvuudesta. Joulunpyhinä ei ole koulutusta, joten päivän ohjelma on muutenkin poikkeuksellinen: varusmiehet saavat vain olla.

Aattona tarjolla on perinteisiä joulumakuja: savukalaa, joululeipää, kinkkua, rosollia ja laatikoita. Joulupäivänä syödään kalkkunaa, omenakastiketta ja luumurahkaa. Pöydissä on valkoiset liinat ja salissa kukkia. Sotilaspastori pitää puheen, esikuntapäällikkö lausuu tervehdyksen ja jää syömään yhdessä varusmiesten kanssa.

Vanhan perinteen mukaan joulupöytään toivotetaan tervetulleiksi myös henkilökunnan perheet.

"Tavoittelemme kodinomaista joulua, joka olisi mahdollisimman miellyttävä kokemus kaikille."

Vanhan perinteen mukaan joulupöytään toivotetaan tervetulleiksi myös henkilökunnan perheet.