Tutustu Ahti-Suomi -sanakirjaan, mukana sanojen selitykset.

Siemennappulat = muutama kuivamuonaraksu, joka pitää jättää ruokailun jälkeen ruokakuppiin, että kuppiin tulisi varmasti myös seuraava ruoka-annos.

Superhiki = tukala olotila, joka tulee jos makoilee liian pitkään isännän tai emännän vieressä. Huom! kissojen (käytetään myös nimeä siskotytöt) vieressä ei koskaan tule superhiki

Kakkareissu tehdään aamu- tai ilta-lenkillä. Lähdetään vetämään oikealle (tai myös vasemmalle käy), mennään suoraan tai välillä siksakkia ainakin 50 metriä, jonka jälkeen tehdään tarpeet. Ei haittaa vaikka olisi metri lunta, märkä pusikko tai upottava suo, kakkareissu on tehtävä joka lenkillä.

Märkäruoka = ruoka, jota sekoitetaan nappuloiden sekaan. Parasta: Isännän lohihöystö.

Höynäjuoksu tai höynäily tehdään heti kun päästään ulos, juostaan muutama kerta täysillä pihaa ympäri. Pysähdytään ja tsekkaillaan isäntää tai emäntää, jos tulisi pieni merkki, että voisi ampaista juoksuun uudelleen.

Häkki, tarha = mukava paikka pihassa, siellä voi seurata naapureiden, oravien, lintujen ja muiden liikkuvaisten liikkeitä. Jos joku tulee pihaan, haukahdetaan yksi varoitushaukku, ei enempää.

Venny = pieni tyttökissa, jota pitää kunnioittaa ja jolla on tosi nopeat tassut. Vennystä käytetään myös nimeä Kassi-Alma.

Siskotytöt = Tellu, Lissu ja Venny, joita on kamala ikävä kun ollaan erossa, ei väliä onko ero kestänyt lenkin vai viikon loman verran. Kotiin tultua on heti tarkistettava, missä siskotytöt ovat ja onko niillä kaikki hyvin.

Jälkiruoka, jälkkäri = esim. Dentastix, naudan keuhkoputki, ydinluu. Emännän kysymykseen, otettaisko vielä jälkkäriä, vastataan aina myönteisesti.

Kaveri = koira, joka tulee vastaan metsässä, kadulla, telkkarissa... Vaatimukset kaverille: pitää olla iso tai pieni, tyttö tai poika, yksivärinen tai kirjava, musta, valkoinen, ruskea tai punainen, vanha tai nuori. Esimerkkejä kavereista: Temu, Nelli tai Vehnis.

Juoksukaveri = tuttavakoira, jonka kanssa juoksennellaan pihalla tai metsässä, jos ei ole kiinnipitoaika. Vaatimukset juoksukaverille: pitää olla koira. Esimerkkejä juoksukavereista: Ykä, Kempo, Rocky ja Leenu.

Oma paikka = käsky, jolla mennään omalle paikalle, se voi olla nojatuoli, vierashuoneen sänky, oma peti tai muu juuri silloin sopiva paikka.

Etsi = käsky, jota käytetään eri tavalla sisällä ja ulkona. Sisällä etsi tarkoittaa, että jälkkäri on piilotettu johonkin hyvään paikkaan. Ulkona etsitään yleensä dummya, joko oranssia tai rusakonkarvaista. Etsi-käskyä käytetään myös metsästyksessä.

Chatti = toisten koirien jättämät merkit polun tai tien varteen. Välillä saattaa mennä koko lenkki chattaillessa.

Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto

Happosateet, kuukautiset, Pelle Hermanni... Vuoden alussa muistelimme asioita, jotka valvottivat 1980-luvun lapsia. Nyt kysyimme lukijoilta lapsuuden karmivimpia pelkoja. KK:n lukijat pelkäsivät esimerkiksi näitä!

1. Elvistä.

Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto
Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto

”Pelkäsin pienenä Elvistä. Silloin puhuttiin paljon, että Elvis onkin elossa ja nähty missä vaan. Pelkäsin, että hän tulee meille.”

2. Lottokonetta.

Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto
Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto

”Kun arvontamusiikki alkoi, juoksin keittiöön piiloon.”

3. Poliisia.

Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto
Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto

”Olin varma, että poliisi ampuu, jos näkee lapsen itkevän kylällä.”

4. Oksennustautia.

Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

”Ukkonen, hämähäkit ja oksennustauti olivat pelkojani. Ihan samat pelot minulla on edelleen.”

5. Tappajahaita.

Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto
Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto

”Kukapa ei olisi tullut uimasta kiljuen, että siellä oli tappajahai!”

6. Hessu Hopoa.

Kuva: Sanoma arkisto
Kuva: Sanoma arkisto

”Pelkäsin Hessu Hopoa, jonka luulin asuvan ullakolla.”

7. Pihapiirin fasaaneja.

Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto
Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto

”Niitä asusti meidän kuusiaidassa. Nimikin kuulosti kauhistuttavalta.”

8. Salaisia kansioita.

Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Kuva: Handout / Sanoma arkisto

”X-filesin ansiosta olin varma, että ufot tulevat hakemaan minut. Niin, ja olihan siinä se maksansyöjäihminenkin (Eugene Victor Tooms), joka pystyi kulkemaan ilmastointiputkissa ja viemäreissä. Arvatkaa vaan, pelottivatko esimerkiksi vessakäynnit!”

8. Nukkumatin unihiekkaa.

Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto
Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto

”Nukkumatti heitti sen Pikku Kakkosessa niin aikaisin, ettei siihen aikaan voinut kuvitellakaan ottavansa sitä vastaan. Oli laitettava kädet silmille, ettei hiekka tavoittanut silmiä.”

Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.
Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.

Elämme harhassa: kutsumme mansikkaa marjaksi, maapähkinää pähkinäksi ja valkosuklaata suklaaksi. Eivät ne ole! Lue tästä asioiden todellisesta luonteesta.

1. Jukkapalmu ei oikeasti ole palmu.

Mitä! No ei ole, koska se ei kuulu palmukasvien vaan yucca-kasvien sukuun. Sikäli loogisemmalta tuntuisi, että sen nimenkin pitäisi olla palmujukka. Toiselta kutsumanimeltään se onkin kiiltojukka, jossa ”jukkaisuus” tulee selvemmin esiin kuin jukkapalmussa. Sekavaa!

2. Tervapääsky ei ole pääsky.

Tervapääsky on kiitäjä. Se kyllä näyttää pääskyltä ja on nimeltäänkin pääsky, joten erehtymisen vaara on ilmeinen. Tervapääsky on muuten Suomessa ainoana vakituisena lajina esiintyvä kiitäjälintu eli kirskulintu. Muita kiitäjiä ovat esimerkiksi kolibrit.

3. Valkosuklaa ei ole suklaata.

Suklaaseen tarvitaan kaakaomassaa, jota valkosuklaassa ei ole. Valkosuklaa on ihana sokerinen maitoherkku.

4. Mansikka ei ole marja.

Arkikielessä mansikka on marja, mutta jos kasvitieteilijältä kysytään, kyseessä on pohjushedelmä. Punainen osa on hedelmöittymisen jälkeen paisunut pohjushedelmä.

5. Piirretty tsekkiläinen animaatiohahmo ei ole myyrä.

Se on kontiainen ja on ollut sitä myös alkuperäiseltä tsekkiläiseltä nimeltään. Kyseessä lienee kääntäjän virhe: kontiaista kun kutsuttiin ennen myös maamyyräksi. Myyrät ja kontiaiset eivät kuitenkaan ole läheistä sukua, sillä myyrä on jyrsijä, kontiainen taas hyönteissyöjä. Piirretyn Myyrä taas syö myös vesimelonia.

6. Maapähkinä ei oikeasti ole pähkinä.

Ei ole, koska se kuuluu hernekasveihin. Nimi ilmenee englannin kielessä paljon paremmin: Peanut sisältää molemmat sanat, pavun ja pähkinän. Samaan tapaan kuin muutkin hernekasvit, maapähkinä kasvattaa palkoja.

7. Herne ei ole vihannes.

Herne on hedelmä. Palon sisällä olevat herneet ovat sen siemeniä.

8. Lauri Tähkä ei ole Lauri Tähkä.

Lauri Tähkä on Jarkko Suo.