Tutustu Ahti-Suomi -sanakirjaan, mukana sanojen selitykset.

Siemennappulat = muutama kuivamuonaraksu, joka pitää jättää ruokailun jälkeen ruokakuppiin, että kuppiin tulisi varmasti myös seuraava ruoka-annos.

Superhiki = tukala olotila, joka tulee jos makoilee liian pitkään isännän tai emännän vieressä. Huom! kissojen (käytetään myös nimeä siskotytöt) vieressä ei koskaan tule superhiki

Kakkareissu tehdään aamu- tai ilta-lenkillä. Lähdetään vetämään oikealle (tai myös vasemmalle käy), mennään suoraan tai välillä siksakkia ainakin 50 metriä, jonka jälkeen tehdään tarpeet. Ei haittaa vaikka olisi metri lunta, märkä pusikko tai upottava suo, kakkareissu on tehtävä joka lenkillä.

Märkäruoka = ruoka, jota sekoitetaan nappuloiden sekaan. Parasta: Isännän lohihöystö.

Höynäjuoksu tai höynäily tehdään heti kun päästään ulos, juostaan muutama kerta täysillä pihaa ympäri. Pysähdytään ja tsekkaillaan isäntää tai emäntää, jos tulisi pieni merkki, että voisi ampaista juoksuun uudelleen.

Häkki, tarha = mukava paikka pihassa, siellä voi seurata naapureiden, oravien, lintujen ja muiden liikkuvaisten liikkeitä. Jos joku tulee pihaan, haukahdetaan yksi varoitushaukku, ei enempää.

Venny = pieni tyttökissa, jota pitää kunnioittaa ja jolla on tosi nopeat tassut. Vennystä käytetään myös nimeä Kassi-Alma.

Siskotytöt = Tellu, Lissu ja Venny, joita on kamala ikävä kun ollaan erossa, ei väliä onko ero kestänyt lenkin vai viikon loman verran. Kotiin tultua on heti tarkistettava, missä siskotytöt ovat ja onko niillä kaikki hyvin.

Jälkiruoka, jälkkäri = esim. Dentastix, naudan keuhkoputki, ydinluu. Emännän kysymykseen, otettaisko vielä jälkkäriä, vastataan aina myönteisesti.

Kaveri = koira, joka tulee vastaan metsässä, kadulla, telkkarissa... Vaatimukset kaverille: pitää olla iso tai pieni, tyttö tai poika, yksivärinen tai kirjava, musta, valkoinen, ruskea tai punainen, vanha tai nuori. Esimerkkejä kavereista: Temu, Nelli tai Vehnis.

Juoksukaveri = tuttavakoira, jonka kanssa juoksennellaan pihalla tai metsässä, jos ei ole kiinnipitoaika. Vaatimukset juoksukaverille: pitää olla koira. Esimerkkejä juoksukavereista: Ykä, Kempo, Rocky ja Leenu.

Oma paikka = käsky, jolla mennään omalle paikalle, se voi olla nojatuoli, vierashuoneen sänky, oma peti tai muu juuri silloin sopiva paikka.

Etsi = käsky, jota käytetään eri tavalla sisällä ja ulkona. Sisällä etsi tarkoittaa, että jälkkäri on piilotettu johonkin hyvään paikkaan. Ulkona etsitään yleensä dummya, joko oranssia tai rusakonkarvaista. Etsi-käskyä käytetään myös metsästyksessä.

Chatti = toisten koirien jättämät merkit polun tai tien varteen. Välillä saattaa mennä koko lenkki chattaillessa.

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.