Väläyksiä KK:n 50 vuoden varrelta

KK täyttää tänä vuonna täydet 50 vuotta, ja sen kunniaksi toimitus muistelee vanhoja. Helmikuussa 1986 KK oli huolissaan lapsista, joista televisio ja rockmusiikki tekivät liian varhain aikuisia.

"Konekivääri-Rambo on voittamassa Robin Hoodin ja viettelevä Madonna prinsessa Ruususen", kirjoitti KK numerossa 3/1986.

"Tämän päivän lapsi elää keskellä aikuisten kuumia kutsuja ja salaisuuksia, valekypsänä, liian varhain aikuistettuna. Onko perustettava lapsuuden linnake vai rokattava mukana?"

Jutussa yhteiskunnan nähtiin olevan matkalla kohti keskiaikaista arvomaailmaa. Silloin lapsilta ei piilotettu mitään, vaan nämä kuulivat karkeaa kieltä ja näkivät ruokottomia tekoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huolestuttavina vaikutteina jutussa lueteltiin aikuisten musiikki ja elokuvat: Twisted Sisterin "karmeannäköiset kitarasankarit" ja Dingon Nahkatakkinen tyttö, Manaaja, Rambo sekä Sininen Laguuni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhtenä syynä lasten ahdinkoon nähtiin se, että aikuisten aikuisuus oli kadoksissa.

"Lapset ja aikuiset pukeutuvat samalla tavalla. He syövät hampurilaispaikkojen pikaruokaa. Yli 35-vuotiaat matkivat teini-ikäisten puheenparsia."

Pelkkää synkkyyttä KK ei kuitenkaan nähnyt. Lastentarhanopettajien toiminnanjohtaja Terttu Akselin antoi haastattelussaan Dingon kuuntelulle ja tv:n katselulle synninpäästön, jos vanhempi pitää seuraa lapselle ja selittää nähtyä ja kuultua.

"Suurin osa vanhemmista on erittäin vastuuntuntoisia ja kiinnostuneita lastensa kasvatuksesta toisin kuin 70-luvulla."

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla