Sovittelija Sanna Leino kehitti neljän H:n neuvon, kun hän oli saanut rattiraivoajan silmilleen kolmannen kerran vuoden sisällä.

Tapahtuu liikenteessä: asiallisesti pukeutunut mies pysäyttää autonsa naisen auton eteen, tulee ulos ja alkaa sättiä.

Sama tapahtuu toisen kerran, sitten kolmannen, ja kaikki yhden ainoan vuoden sisällä.

Tapauksia yhdistää se, että raivoava mies on selvästi isompi kuin 160-senttinen, hento nainen. Ja se, että joka kerta mies on aiheuttanut vaaratilanteen ajamalla ylinopeutta ja nainen on reagoinut siihen nostamalla käsiään.

"Ensimmäisellä kerralla näytin keskisormea. Se hävettää, mutta säikähdin niin kauheasti", tunnustaa Sanna Leino, rattiraivon kohteeksi joutunut nainen.

"Pitäkää kädet ratissa"

Sanna Leino on ammatiltaan sovittelija ja oppinut työssään kohtaamaan vihaisia ihmisiä. Silti kohtaukset ovat pelästyttäneet.

"Olen sanonut tyttärilleni, että pitäkää ajaessanne kädet ratissa ja olkaa iisisti, vaikka mitä tapahtuisi. Tiellä liikkuu nykyisin ihmisiä, jotka eivät osaa hillitä raivoaan", Sanna Leino kertoo.

Kolmannen kokemuksensa jälkeen Sanna Leino kehitti neljän hoon selviytymismenetelmän tyttärilleen ja kaikille liikenteessä liikuville.

Tämän avulla ei-ammattilainenkin pystyy pysymään rauhallisena ja suojelemaan itseään pelottavassa tilanteessa.

4 H:ta rattiraivoajan kohtaamiseen

1 Hengitä. Kun uhkaava tilanne tai henkilö lähestyy, pahinta on panikointi. Hengitä syvään ja pysy rauhallisena.

2 Huolehdi turvallisuudestasi. Laita auton ovi lukkoon ja raota ikkunaa vain sen verran, että kykenet puhumaan. Pidä kännykkä lähellä.

3 Hallitse itsesi. Kun et menetä malttiasi, toinen ei jaksa raivota kauan. Älä sano vastaan äläkä kerro hänen törttöilleen, vaan tarvittaessa pahoittele tilannetta. Voit sanoa, että hänen räyhäämisensä pelottaa sinua ja pyytää häntä poistumaan.

4 Helli itseäsi. Usein suurin pelko iskee vasta sitten, kun tilanne on ohi. Sen takia pura tapahtunutta jonkun kanssa. Pyydä halauksia ja ota vaikka lasi viiniä. Ole armollinen itsellesi.

Uraohjus, termidroppailija, vanhempaintoimikunta-aktiivi... Tunnistatko näistä vanhempainiltatyypeistä naapurin? Tai itsesi?

 1. Se, jonka mielestä peruskoulujärjestelmän ensimmäinen virhe oli sen perustaminen vuonna 1972. ”No, te opettajat teette varmaan voitavanne tämän järjettömän uuden opetussuunnitelman rajoissa.”
 2. Ihmelapsen vanhempi. ”Miten luokassa on huomioitu ne oppilaat, jotka eivät saa tavallisista tehtävistä tarpeeksi haastetta? Olisiko mahdollista järjestää matematiikasta jonkinlaista mestarikurssia?”
 3. Ei-ihmelapsen vanhempi. ”Miten luokassa on huomioitu se, että jokaisella lapsella on oma yksilöllinen tapansa oppia?”
 4. Meidän Liisamaijan vanhempi. ”Meidän Liisamaija on kyllä saanut paljon apua keskittymisvaikeuksiinsa, kun… Meidän Liisamaija unohti tuossa yks päivä laittaa puhtaat alushousut liikkatunnin jälkeen, niin voiskohan opettaja jatkossa… Meidän Liisamaija…”
 5. Huolestunut vanhempi. ”Oletetaanko tosiaan, että kaikki ekaluokkalaiset osaavat ihan itse mennä pihan yli iltapäiväkerhoon?”
 6. Opettajan äitiyslomasijainen. ”Syksy on lähtenyt oikein mukavasti käyntiin, ollaan kaikki tutustuttu toisiimme pikku hiljaa ja luokassa tuntuu olevan tosi hyvä henki. Vähän työrauhasta ollaan keskusteltu, kun luokassa on paljon aktiivisia ja sanavalmiita tyyppejä.”
 7. Rehtori. ”Vastaus tuohonkin kysymykseen löytyy helposti täältä lukuvuosioppaasta. Olettehan kaikki saaneet sellaisen?”
 8. Termidroppailija. ”Saako hei kysyä, miten teillä täällä on lähtenyt toi ryhmäytyminen käyntiin? Millaiset vuorovaikutustaidot lapsilla on?”
 9. Konkari. ”No moi Maikki, hauska nähdä taas! Hei Sirpa, mitä teidän Vilholle kuuluu? Joo, Aaro on nyt jo tuolla yläkoulun puolella, mutta… Ai hauskaa, täällä on vieläkin tuo sama luokkanalle kuin silloin, kun meidän Lea oli täällä ekalla viis vuotta sitten! Onkohan ne vieläkään saaneet vessaa remontoitua?” 
 10. Hygieenikko. ”Voitaisko sopia porukalla, että muistutetaan lapsia, ettei pipoja vaihdella, kun täitkin ovat taas liikkeellä. Ja hei nimikoikaa ne pipot, just katsoin, että tuossa naulakossa on neljä mustaa pipoa ihan vierekkäin! Pestäänkö täällä muuten aina kädet ennen ruokailua?”
 11. Aktiivi. ”Me täällä vanhempaintoimikunnassa otetaan ihan tosi tosi mielellämme kaikki mahdollinen apu vastaan! Ihan pienikin riittää, esimerkiksi pikkujouludiskoon voi tulla vaikka vaan tunniksi valvomaan. Saa myös laittaa luokan tilille rahaa!”
 12. Ei-aktiivi. (Ne kaikki muut, jotka muistavat äkkiä, että se anopin toissapäiväinen WhatsApp-viesti kaipaa vastausta juuri tällä sekunnilla.)
 13. Uraohjus. ”Harmittaa tosi paljon, kun jää taas se pikkujouludisko väliin, mut oon just silloin koneessa tulossa duunireissulta Shanghaista ja heti seuraavana päivänä mulla pitää olla osavuosikatsaus about valmiina.” *näpyttelee samalla läppäriään*
 14. Marttyyri. ”No kai mä nyt sit voin, jos ei kukaan muu.”
 15. Se ihana. ”No niin, eiköhän tää ollut tässä, ei kai kellään ole enää kysymyksiä?”

Jos olet odottanut australialaisen Kotiin takaisin -sarjan paluuta televisioon, tänään on onnenpäiväsi. Jos taas et ole vielä sarjaa huomannut, nyt pääset alusta asti mukaan.

Elizabeth Bligh, Sarah Adams, Jack Duncan… Pelkät nimetkin lämmittävät Kotiin takaisin -sarjan rakastajia! 1950-luvulle sijoittuva draamasarja on saanut valtavan suosion maailmalla ja myös meillä.

Uusia jatkoja odotellessa voi nyt palata lämmittämään muistoja vanhojen äärellä. Sarjan kaikki neljä ensimmäistä tuotantokautta, jotka on jo nähty kertaaseen Suomessa, ovat tänä aamuna ilmestyneet Yle Areenaan.

Lisäksi Yle TV1:ssä alkaa tänään kello 12.30 uusintana kolmas tuotantokausi maanantaista perjantaihin, jonka jälkeen sen perään nähdään myös neljäs tuotantokausi arkisin kello 12.30.

Ja nyt ihana tieto sarjan ystäville: aivan uusia jaksoja eli viides tuotantokausi alkaa TV1:llä suoraan neljännen kauden uusinnan jälkeen! Tärkeä päivämäärä on 5. tammikuuta 2018.

Jos et vielä ole ehtinyt kyytiin, KK suosittelee hyppäämään upeiden miljöiden, jännittävien käänteiden ja hyvien roolihahmojen seuraan. Erinomaista viihdettä marras-joulukuun hämäriin päiviin tai pimeisiin iltoihin!