Auringon paahde keväällä ja kesällä kannattaa hyödyntää tahranpoistossa.
Auringon paahde keväällä ja kesällä kannattaa hyödyntää tahranpoistossa.

Pahamaineisesta UV-säteilystä on hyötyäkin: auringonsäteet voi valjastaa tahranpoistoon.

Omaa ihoa kannattaa suojata auringolta, mutta täysin päinvastoin kannattaa tehdä tahraisten tekstiilien suhteen. Kiikuta tahraiset vaaleat puuvillapaitasi aurinkokylpyyn, sillä aurinko tekee tahroille ihmeitä.

Auringonvalo tepsii erityisen hyvin värillisiin tahroihin, jotka ovat peräisin kasviksista, hedelmistä tai marjoista, kertoo kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista. Tällaisia ovat esimerkiksi porkkana-, punajuuri- ja ruohotahrat.

”Sekatahrat, joissa on lisäksi rasvaa, vaativat jo ihan erilaisia käsittelyjä. Niihin ei aurinko pure”, Pikkarainen tietää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4 ohjetta tahranpoistoon auringolla

1. Älä vie aurinkoon värillisiä tekstiilejä, villaa tai silkkiä.

Auringonvalo voi vaalentaa tahroja, mutta myös tekstiiliä, jossa tahra on. Siksi auringossa haalistaminen ei sovellu värillisten vaatteiden tahranpoistoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Parhaiten auringonvaloon vieminen sopii valkoisille tai vaaleille puuvillatekstiileille, kuten vaikkapa vaaleille lasten paidoille ja bodyille”, Hanna Pikkarainen kertoo.

Villa, joka tykkää ulkona tuulettamisesta, kannattaa kuitenkin pitää poissa suorasta auringonvalosta. Myös silkkiin voi tulla auringossa vaurioita. Tekokuidut tai vaatteet, joissa on mukana elastaania, eivät nekään välitä aurinkokylvyistä.

2. Esikäsittele tahra ennen valohoitoa.

Jotta aurinko onnistuu omassa tahranpoistossaan, sitä voi auttaa esikäsittelemällä tahraa. Sitruuna ja etikka ovat happoja, jotka luontaisesti vaalentavat kasvipohjaisia tahroja kuten mustikka- tai porkkanatahroja.

Levitä sitruunaa tai etikkaa sotkeentuneeseen kohtaan ja vie sen jälkeen tekstiili aurinkoon puhdistumaan.

3. Ole kärsivällinen.

Aurinko ei toimi tahrojen poistamisen pika-apuna, sillä edes yhdessä tunnissa ei vielä paljoa tapahdu.  

”Kyllä siinä puhutaan tunneista tai jopa päivistä. Asiaan vaikuttaa se, kuinka vanha tai tuore tahra on, mitä tahra on ja onko siinä seassa jotain muutakin kuin vaikka vain porkkanaa tai ruohoa.” 

4. Harkitse, mikä on viisasta.

Hanna Pikkarainen suosittelee, että tahranpoisto kannattaa aina aloittaa mahdollisimman miedolla toimenpiteellä kuten varovaisella nyrkkipyykillä.

”Jos vaikka mustikkatahraa pääsee saman tien käsittelemään, se saattaa lähteä haalealla vedellä ja käsitiskiaineella tai käsisaippualla, jota hierotaan likaantuneeseen paikkaan.”

Jos tahra on jo kuivunut tekstiiliin tai päässyt pinttymään, tarvitaan tahranpoistoainetta tai järeämpiä konsteja.

Ja jos vähänkään arvokkaampaan tekstiiliin on tullut tahra, jonka koostumuksesta ei ole varma, ei sitä myöskään kannata viedä aurinkoon.

”Tarha todennäköisesti vain kiinnittyy kovemmin vaatteeseen, koska auringon vaikutus on niin voimakas.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla