Kun raha-asiat ovat selvillä ennen eläkkeelle siirtymistä, eläkepäivistä voi ottaa kaiken ilon irti.
Kun raha-asiat ovat selvillä ennen eläkkeelle siirtymistä, eläkepäivistä voi ottaa kaiken ilon irti.

Elämme raha-asioissa usein hetkessä. Eläkkeelle siirtymiseen kannattaa kuitenkin varautua. Kun raha-asiat on mietitty valmiiksi kuntoon, voi eläkepäivistä nauttia ilman stressiä.

1. Kokeile eläkkeellä elämistä.

Tarkista tulevan eläkkeesi määrä. Kun määrä on tiedossa, voit kokeilla elää sillä rahasummalla esimerkiksi kuukauden.

Kuukauden kokeilupätkä on eri asia kuin elää eläketuloilla vuosien ajan. Se kuitenkin antaa hieman ideaa siitä, mitä tuleman pitää. Tärkeintä on havahtua siihen, riittävätkö rahat nykyiseen elämäntyyliin myös eläkkeellä vai täytyykö kuluttamista karsia jostain.

Työeläkkeensä määrän voi selvittää esimerkiksi Eläketurvakeskuksen laskurilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Selvitä, mihin rahat kuluvat.

Tänä päivänä rahaa kuluu yhä huomaamattomammin. Elokuvien suoratoistopalvelun kuukausimaksut katoavat tililtä automaattisesti, ja lounaan voi maksaa korttia vilauttamalla. Kontakti rahaan vähenee koko ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itselleen kannattaakin tehdä näkyväksi, mihin kaikkeen rahaa oikein kuluu. Esimerkiksi perinteinen menojen ja kulujen listaaminen Excel-taulukkoon selkeyttää tilannetta. Nykyään rahavirtojen seuraamiseen on tarjolla myös erilaisia sovelluksia ja laskureita, esimerkiksi maksuton Penno.fi-palvelu.

Mitä aikaisemmin eläkesäästämisen aloittaa, sitä helpompaa se on.

3. Säästä.

Mitä aikaisemmin eläkesäästämisen aloittaa, sitä helpompaa se on. Kun säästämisestä tekee tietoisen päätöksen, se muuttaa samalla myös suhtautumista rahaan.

Kun huomaa, että pystyykin kuukaudessa laittamaan sivuun vaikka kymmenen euroa, saa onnistumisen tunteen. Se taas auttaa huomaamaan, ettei säästäminen välttämättä ole vaikeaa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Mutta mitä aikaisemmin aloitat, sitä enemmän hyödyt esimerkiksi korkoa korolle -periaatteesta. Silloin myös säästämällesi rahalle kertyvät korot tuottavat sinulle rahaa.

4. Varmista, että pääset eläkkeelle ilman velkoja.

Tänä päivänä yhä useammalla on korkeakorkoisia kulutusluottoja. Siksi viimeistään vuosia ennen suunniteltua eläkkeelle jäämistä tulisi varmistaa, paljonko lainaa ja sen maksuohjelmaa on jäljellä.

Eläkkeelle kannattaisi pyrkiä jäämään mahdollisimman velattomana, sillä eläkkeestä voi olla vaikea maksaa luottoja takaisin.

5. Muista, että työlounaat päättyvät.

Eläkkeellä työsuhde-edut päättyvät. Ilmaiset lounaat ja työterveyshuolto saattavat olla työelämässä arkipäivää, mutta työsuhteen loputtua myös edut päättyvät. Mieti siis jo etukäteen, tuleeko entisistä eduista rahareikiä. Paljonko lounaisiin kuluu rahaa, kun ne täytyy kustantaa itse?

Mieti läpi eri asumisvaihtoehdot ja se, missä haluaisit viettää eläkepäiväsi.

6. Ajattele asumista.

Mieti läpi eri asumisvaihtoehdot ja se, missä haluaisit viettää eläkepäiväsi. Tarvitsetko yhä isoa asuntoa ja vehreää pihaa? Käykö nykyisen asunnon ylläpito kalliiksi? Pitäisikö hyvissä ajoin muuttaa esimerkiksi lähelle lapsia tai muita läheisiä?

Vaihtoehtoja kannattaa punnita omien mieltymysten ja rahanmenon kannalta.

7. Puhu puolisolle.

Raha-asioista ei puhuta aina avoimesti edes perheen sisällä. Eläkkeelle jääminen saattaa kuitenkin vaikuttaa myös muun perheen elämään. Siksi raha kannattaa ottaa puheeksi puolison kanssa. Etenkin silloin, jos puoliso jää eläkkeelle vasta vuosia itseä myöhemmin.

Jos parisuhteessa molemmilla on ollut käytössä omat rahat, saattaa toisen tulotaso tippua eläkkeelle jäädessä paljonkin. Jos samaa elintasoa pidetään yllä senkin jälkeen, on vaarana, että pienempituloinen velkaantuu.

Ennen eläkkeelle jäämistä kannattaakin miettiä, voitaisiinko menoja vähentää. Tai voitaisiinko yhteiset menot maksaa esimerkiksi tuloihin suhteutettuna, eikä tasan puoliksi?

8. Älä unohda muutakaan perhettä.

Jos olet tottunut auttamaan lapsia rahallisesti, kannattaa ennen eläkkeelle siirtymistä selvittää, paljonko rahaa kuluu lastenlasten ulkovaatteisiin ja lasten avustamiseen. Silloin näet, onko eläkkeellä enää varaa tukea muuta perhettä ilman, että joudut itse talousvaikeuksiin.

Asia kannattaa ottaa selkeästi puheeksi lasten kanssa.

9. Varaudu tulevaan miettimällä edunvalvontaa.

Vaikka asia ei vielä tuntuisi ajankohtaiselta, myös edunvalvonnan tarvetta kannattaa miettiä jo ajoissa. Edunvalvontavaltuutuksella voit itse päättää, kuka talousasioitasi hoitaa sitten, jos et itse enää siihen pysty esimerkiksi onnettomuuden tai muistisairauden myötä.

Kun valtuutuksen tekee ajoissa, voi itse määrittää huolehtiiko asioista ystävä vai sukulainen – ja millä tavalla.

Kannattaa selvittää, minkälainen perintö kullekin perijälle kuuluu ja kannattaako jotain omaisuutta esimerkiksi siirtää lapsille jo ennakkoperintönä.

10. Hoida perintöasiat kuntoon.

Myös avioehto ja testamentti on hyvä hoitaa kuntoon ajoissa. Tai ainakin kannattaa miettiä, millainen tarve niille on.

Moninaiset perhesuhteet, kuten uusperhemuodot ja avoliitot, tuovat perinnönjakoon omat mutkansa. Kannattaakin selvittää, minkälainen perintö kullekin perijälle kuuluu ja kannattaako jotain omaisuutta esimerkiksi siirtää lapsille jo ennakkoperintönä.

Vinkit antoi Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla