Lepo! Asulle kanssa.
Lepo! Asulle kanssa.

Kotihousut, trikoopaita ja villasukat – eikä rintaliivejä tai meikkiä! Tämän näköisenä viihdymme kotona kaikkein mieluiten, paljastaa KK:n kotiasukysely.

Kotona halutaan myös vaatteiden avulla rentoutua, siitä kertoo varsinkin suhde rintaliiveihin. Jopa useampi kuin joka toinen kyselyymme vastanneista naisista riisuu ne aina tai vähintään joskus kotiin palattuaan.

Alle puolet taas ei koskaan halua eroon rintaliiveistä kotonakaan. Niiden ystävät kertovat, että kokevat rintojen kaipaavan tukea kotonakin.

Riisujat puolestaan tuntevat liivien ahdistavan niin, että olo on ilman niitä mukavampi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En kehtaisi käyttää niitä muualla

Kodin Kuvalehden nettikysely osoitti muutenkin, että kotona pukeudutaan rennosti ja hienostelematta. Neljä viidestä kyselyyn vastanneesta käyttää kotona kuluneempia tai vanhanaikaisempia vaatteita kuin muualla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaksi kolmesta käyttää myös rytkyjä, joita ei missään nimessä kehtaisi käyttää muualla kuin kotona.

Kotiin tultuaan moni ottaa korut pois: noin puolet riisuu sormukset, rannekorut ja kaulakorut, samoin rannekellon. Korvakoruja käyttää kaksi kolmesta kotonakin.

Suosikkisetti: kotihousut, trikoopaita ja villasukat

Kysyimme myös, mitä vaatekappaleita kotona useimmiten käytetään. Kolme vaatetta oli selvästi muita suositumpia: pehmeitä kotihousuja käyttää 94 prosenttia, lyhyt- tai pitkähihaista trikoopaitaa 85 prosenttia ja villasukkia 81 prosenttia. Villasukkien lisäksi lämpöä tuo monille myös neule. Pyjamassa ja yöpaidassakin kotona hippaloidaan.

Suurin osa meikkaa vain ulos lähtiessään.

Yllättävän suosittu kotiasu on aamutakki, johon pukeutuu kotioloissa lähes joka viides vastaaja. Joka toinen kietoutuu aamutakkiin pesun tai saunan yhteydessä. 

Entä meikkaus? Siihenkin suhtaudutaan kotona leppoisasti. Lähes kaksi kolmesta meikkaa vain ulos lähtiessään ja viihtyy kotona ilman meikkiä. Joka viides ei meikkaa muutenkaan juuri koskaan.

”Mieheltä tulee sanomista mummoalkkareista”

Suosituin kotipukeutumisen tavoite on valita rennot vaatteet, jotka tekevät olon mukavaksi. Vastaajat kertoivat, että vaatevalintoihin muitakin syitä: esimerkiksi kuuden hengen perheessä käytetään kaikki tarkasti loppuun.

Merkitystä on myös sillä, ketä muita kotona on paikalla. Eräs vastaaja kertoi, että ”silloin kun on sutinaa ja miesystävä kylässä, panostan kotivaatteisiin ja laitan vähän meikkiä”.

Useimmat vanhemmat käyttävät mitä vaatteita haluavat, vaikka lasten kaverit olisivat kylässä.

Myös lasten kaverit vaikuttavat: ”Silloin on pakko vähän katsoa, mitä on päällä”. Enemmistö vanhemmista kuitenkin käyttää mitä vaatteita haluaa, vaikka lasten kaverit olisivat kylässä.

Ja kuka kotiasusta sitten päättää? Siihen kysely antoi yksiselitteisen vastauksen: jokainen itse. Puoliso voi silti yrittää vaikuttaa: ”Mieheltä tulee sanomista lähinnä mummoalkkareista”. Eräs vastaaja toivoisi itse avomiehensä pitävän vaatteita useammin yllään kuin pitkin lattioita.

Kodin Kuvalehden nettikyselyyn vastasi 246 ihmistä.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla