Mom jeans -farkut kirjaimellisesti eli äidin vanhat 1990-luvulta. Kahiseva tuulitakki oli äidin lenkkitakkina 1996. Toisen teinin college on äitinsä ostos kesältä 1988. Lenkkarit mummin vanhat. Nyt 2018 ykkösvaatteita yläkoulussa ja lukiossa.
Mom jeans -farkut kirjaimellisesti eli äidin vanhat 1990-luvulta. Kahiseva tuulitakki oli äidin lenkkitakkina 1996. Toisen teinin college on äitinsä ostos kesältä 1988. Lenkkarit mummin vanhat. Nyt 2018 ykkösvaatteita yläkoulussa ja lukiossa.

Keski-ikäiset raivasivat vaatekaappeja ja olivat tekemässä hirveitä virheitä, kunnes teinit tulivat väliin. Mitä hylättyjä löytöjä, heti käyttöön! Katso komeroitasi sillä silmällä – ehkä olet muotitietoisempi kuin tiesitkään.

Talvella 1978 kuusikymppinen mies hurrasi Lahden MM-hiihdoissa Helena Takalolle ja muille Suomen viestinaisille ja hullaantui niin, että hankki kisoista paidan. 40 vuotta myöhemmin hänen 15-vuotias pojantyttärentyttärensä löysi paidan kesämökin kaapin perimmäisestä nurkasta ja hullaantui hänkin. Paita täyttä kultaa! (Ja akryyliä, mutta ei se mitään, jos värit ovat sen ansiosta säilyneet näin kirkkaina.)

Äiti ei ollut vielä äiti, kun juoksi työporukan kanssa Maijooksin Tallinnassa toukokuussa 1996 ja sai firman piikkiin Adidaksen verkkarit. Kesällä 2017 14-vuotias tytär näki liki käyttämättömät housut äidin kaapissa. Heti jalkaan ja omaan vaatekaappiin.

Tuulitakki kahisi äidin päällä lenkillä 1990-luvun lopulla. Tyttären käytössä 2018 se ei todellakaan ole mikään urheiluvaate vaan lukiolaisen ykkösasuja farkkujen kanssa.

Isä käytti neuletta 1980-luvulla. 1990-luvun alussa se päätyi mökkipaidaksi, kunnes yhdeksäsluokkalainen sen viime syksynä mökillä näki. Kasarineule, kiitos monista, lämpimistä koulupäivistä talvella 2017–2018!

Just do it! Vuonna 1993 kaksikymppinen nainen teki koreja numerolla 6 ja veti korispelin jälkeen päälleen Vantaan Pussihukkien verkkariasun. 25 vuotta myöhemmin naisen tytär ei ole koriksen pelaaja, mutta sehän ei estä pitämästä näin mahtavaa verkkaritakkia koulussa ja kotona ja missä vain.

15-vuotiaalle tyttärelle isän ikivanha verkkaritakki on ihan liian iso eli juuri sopiva.

Paitapusero oli äidin päällä viimeksi 1990-luvun lopussa. Tytär näki sen keräyslaatikkoon menevässä vaatekassissa ja pelasti. Vyö löytyi isältä, reikiä vain piti tehdä lisää.

Kesä -88, Kanada, kielimatka, Suomea edullisemmat hinnat ja merkkicollege lukiolaiselle. Kesä -18 ja sama college on toisella lukiolaisella. Non-marittajan tyttären onnea, äidin 30 vuotta vanha college!

 

Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.