Esimerkiksi tällainen käytös on teinin mielestä erittäin kiusallista.
Esimerkiksi tällainen käytös on teinin mielestä erittäin kiusallista.

Jos vanhemmat tanssivat julkisesti tai yrittävät olla vitsikkäitä, teini ei melkein kestä.

 1. Nilkan peittävät sukat. On järkyttävän noloa käyttää liian pitkiä sukkia. Sukkien on paljastettava nilkat. Niin vain on. 
 2. Kumisaappaat ja sateenvarjo. Kaikenlaiset säävarusteet ovat typeriä.
 3. Se, että aikuinen naputtelee kännykkää yhdellä sormella. Kuka tekee niin?
 4. Hanskat. Turhat, paitsi ehkä jossain päiväkodissa.
 5. Pyöräilykypärä. Se nyt vaan näyttää tyhmältä, varsinkin jos on perusmallia ja kuvioitu. Pottamallinen menettelee.
 6. Se, että aikuinen laulaa tai tanssii. Painajainen.
 7. Se, jos äiti tai isä tulee kättelemään kavereita. Kukaan, siis kukaan, ei tee niin.
 8. Se, jos vanhemmat yrittävät olla hauskoja. Kiusallista kaikille. 
 9. Vauvakuvien näyttäminen. Jos äiti alkaa kertoa, kuinka monta kiloa painoin syntyessäni.
 10. Se, kun aikuinen yrittää ottaa selfietä. Kömpelöä. Ei kuitenkaan onnistu.
 11. Se, kun vanhemmat puhuvat julkisesti vieraita kieliä. Se ääntäminen. Ei pysty kuuntelemaan.
 12. Se, jos äiti tai isä ylipäätään puhuu julkisella paikalla. Kaikki mitä tulee vanhempien suusta, on vaan liikaa.
 13. Vanhempien keskinäinen pussailu. Yököttää.
 14. Äidin tai isän muista erottuva nauru. Miksi ne eivät voi nauraa kuten muutkin?
 15. Äidin tapa juoda limsapullosta. Ei sitä suuhun noin laiteta. Eihän kukaan juo noin!
 16. Toppahousut. Ylipäänsä suunnilleen kaikki ulkoiluvaatteet.
 17. Talvikengät. Turhat. Tennarit toimivat läpi talven.
 18. Se, että aikuinen sanoo "yybernolo", "frendi" tai muuten yrittää puhua kuin teinit. Kuulostaa yleensä siltä kuin teinit joskus viime vuosisadalla.
 19. Se, kun joku sanoo, että näytät ihan äidiltäsi/isältäsi. Kiitos vaan.
 20. Kun vanhemmat yrittävät ymmärtää, miksi jokin asia on teinistä noloa.

Entä mikä teinin mielestä ei ole noloa?

 1. Rahan pyytäminen vanhemmilta. Se on noloa vasta aikuisena.

 

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.

TÄTÄ MIETIN. Opiskelukaverini lähetti 20 vuotta sitten kirjoittamansa lehtijutun, jossa olin ollut kuvamallina ja haastateltavana. Jutussa kiittelin sähköpostia nopeaksi yhteydenpitokeinoksi ja moitin aikasyöpöksi. Yhtä asiaa en vielä silloin tajunnut harmitella.

Sain ensimmäisen sähköpostiosoitteeni parikymmentä vuotta sitten. Viestin lähetys onnistui vain yliopiston atk-luokassa ja tietokoneelle joutui jonottamaan. Koneella sai olla rajoitetun ajan, joten kirjoitin kirjeet kotona käsin ja kun pääsin tietokoneelle, naputtelin ne sähköpostiin. Paperista kirjettä en kehdannut lähettää ystävilleni vuosiin.

Sähköposti syrjäytti nopeasti soittamisen ja tekstiviestit.

Yhtäkkiä kaikki bilekutsut ja hampaankoloon jääneet asiat tulivat tekstinä tietokoneelle. Alkuun oli jännittävää saada uusia viestejä.

Nopeasti siitä tuli myös stressiä, kun sähköpostia piti olla tarkistamassa harva se hetki, jotta mikään tärkeä asia ei menisi ohi. Puhelimella soittaminen jäi unholaan, ja tekstiviestejäkin lähetin niukasti, koska ne maksoivat.

Kahdeksan vuotta sitten sain älypuhelimen ja sähköposti siirtyi puhelimeen. Sähköpostin käyttö lopahti ja tekstiviestit muuttuivat minikirjeiksi. Soittaminen pysyi paitsiossa.

Viime syksynä liityin viimein Whatsappiin ja tekstiviesteily loppui kuin seinään. Sitä en uskonut, että soittaminen voisi vähentyä entisestään, mutta niin tapahtui.

Lyhytkin asia vaati kymmenen viestin ketjun – ei mitään järkeä!

Nopeasti alkoi ärsyttää. Soittamalla asia olisi selvinnyt parissa minuutissa, nyt tuli naputeltua kymmenen pikaviestiä kerralla ja aikaa meni puolikin tuntia. Ärsytti lisää.

Ehkä siksi tapahtui ihme: aloin käyttää puhelinta jälleen soittamiseen – vihdoin, 20 vuoden tauon jälkeen!

Saman oivalluksen tekivät myös ystäväni, lapsen kavereiden vanhemmat ja äitini. Ja kas, nyt puhelin ei piippaa jatkuvasti vaikka pieniä suloisia sydän-viestejä ja pikakuulumisia onkin ihana saada. Melkein vielä ihanampaa on taas kuulla läheisten ääniä ja vaihtaa huomaamattaan myös muita kuulumisia kuin selvittää vain se asia, jota pelkkä pikaviesti – tai sähköposti – olisi käsitellyt.