Villi jouluvegaani -kirjan kirjoittanut Sami Tallberg suosii villivihanneksia myös talvella.

Mitä Villi jouluvegaani -kirjallasi voi tehdä vuoden alussa, kokki Sami Tallberg?

"Vuoden alussa moni tekee elämänmuutoksia ja on hyvä aika kokeilla vegaanisia safkoja. Kirjassa kokataan talvisista raaka-aineista. Ei ole tarkoitus matkia lihankaltaisia tuotteita vaan laittaa maistuvaa kasvisruokaa."

Minkä vinkin annat aloittelevalle vegaanille?

"Kasvisruokaa syödessä tärkeintä on pitää huolta proteiinin saannista, jotta ei tule energiavajetta. Proteiinia on helppo ujuttaa kasvisten joukkoon, kun käyttää lisänä tofua, härkistä ja nyhtökauraa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puhut paljon villivihannesten puolesta. Miten villiruokaa voi hyödyntää talvella?

"Männyn, kuusen ja katajan havuja voi käyttää mausteina rosmariinin tapaan. Katajasta voi käyttää myös marjat. Tuijat ovat hyvin aromaattisia, koska niiden maku on sitruksinen. Kallioimarteen juuri taas maistuu lakritsille ja sopii pataruokiin. Kallioimarre säilyy vihreänä lumen alla. Sen löytämistä helpottaa, kun merkitsee paikan ennen lumia."

Mitä kannattaa etsiä, kun kevät koittaa?

"Paina mieleen ahosuolaheinä, isomaksaruoho, nokkonen, keto-orvokki ja voikukka. Huhtikuussa luonto räjähtää ja sekoamme valosta. Kasvit voivat unohtua, jos et hyvissä ajoin muistuttele itseäsi niiden keräämisestä ja pakastamisesta talven varalle."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 1/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla