Riihimäkeläinen Ulla Sandholm tarttui KK:n Kevennä kotia -haasteeseen, jossa poistettiin kuukauden ajan päivittäin yksi tavara. Hänellä piisasi vähennettävää, sillä pihasauna ja autotallikin olivat tupaten täynnä.

Miksi KK:n haaste nappasi sinulle?

"Tykkään haasteista, ja olen jo pitkään yrittänyt saada kotoa tavaraa vähennettyä. Alkusysäyksen antoi myös se, että sain vähennettyä tavaroita tyttärenpojille.”

Hyvä hyvä! Missä sinulla etenkin on liikaa kamaa?

”Kotona on ihan liikaa tavaroita ihan joka puolella. Kotimme on kuin "Markoffin makasiini", näin olisi sanonut naantalilainen isoäitini. Ilmeisesti Turussa tai Naantalissa on joskus ollut sellainen tavaroita täynnä oleva makasiini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Isäni puolestaan tapasi sanoa, että "sadassa vuodessa on päiviä", eikä hävittänyt yleensä mitään. Olemme asuneet nyt yli 20 vuotta lapsuudenkodissani, ja vanhempieni tavaroita on vielä valtavasti tallella. Pihasaunassamme ei voi saunoa, koska se on täynnä tavaroita. Kahden auton autotalli on täynnä tavaroita, kaksi vinttiä on täynnä tavaroita.”

Ohhoh. No, oletko kumminkin jostain jo luopunut?

”Olen vienyt lastenlasten vaatteita vauvakassiyhdistys Vaakaan, Riihimäen Idänapuun ja sisaren lapsenlapsille. Keittiön pöydän, mikron, leivänpaahtimen, vedenkeittimen, mattoja, liinavaatteita ja astioita vein tyttärenpojille, kun he muuttivat opiskelija-asuntoon. Tämän haasteen myötä lähtee tarpeettomia kodinkoneita, astioita ja liinavaatteita sekä aikuisten vaatteita.”

KK:n haasteen aikana näytät kirjanneen kalenteriin jo monia kohteita tavaroille.

”Totta. Vaatteet, liinavaatteet ja kodinkoneet voi viedä Idänapuun, josta ne lähtevät etupäässä lahjoituksina Venäjälle. Joitakin vaatteita lähtee myös tyttären mukana pääkaupunkiseudun työttömien kirppiksille.

Korjausta vaativat kodinkoneet ynnä muut vien kierrätyskeskukseen, jossa ne korjataan ja myydään. Ne, joita ei voi enää käyttää tai korjata, viedään kaupungin varikolle hävitettäväksi.

Riihimäellä on myös useampikin keräys tulipalon uhreille. Viime viikolla paloi yksi iso kerrostalo, jossa oli 54 asuntoa. Tarvitaan vaatteita, astioita, huonekaluja ja kaikkea muuta. Meiltäkin varmasti löytyy sopivaa.”

Millä kaikilla tavoilla kierrätät?

”Kompostoimme ja kierrätyspaperin viemme kehitysvammaisten toimintakeskuksen keräyslaatikkoon, muut kierrätettävät kauppojen kierrätyslaatikoihin.

Vaatteita menee myös sisareni lapsenlapsille. Miesten vaatteita on viety myös palvelukotiin, jossa asuu yksinäisiä miehiä. Sinne vietiin myös vanhempieni kuoltua huonekaluja, lämpimiä vaatteita ja sukkia asunnottomien yötapahtumiin.”

Miltä tuntuu valita joka päivä kotoa yksi turhaksi käynyt tavara?

”Minusta se on todella hyvä ajatus. Tyttäreni noudattaa sellaista, että jos ostaa uuden tavaran, yksi vanha poistuu kierrätykseen. En ole vielä pystynyt sellaiseen, mutta tämän haasteen myötä alan varmaankin päästä kiinni asiaan.”

Olisiko sinulla jokin kiva kierrätysvinkki?

”Vanhat lakanat, pyyheliinat ynnä muut räteiksi jo katsotut otetaan mielihyvin vastaan koirien ja kissojen löytökodeissa.”

Ota sinäkin tavaksi kirjata muistiin, mitä vähensit kotoa. Printtaa tästä artikkelista itsellesi viikkokalenteri!

Naapurikaupungista

Missä Riihimäellä on yksinäisten miesten asuntola? Minulla olisi miesten ylimääräisiä siistejä vaatteita, jotka lahjoittaisin mieluiten niitä todella tarviseville.

Sisältö jatkuu mainoksen alla