Unelmien lomalla paistaa aurinko, palmut huojuvat hiekkarannalla ja leppeä tuulonen virkistää kasvoilla. Aina todellisuus ei vastaa esitteitä. KK:n toimitus penkoi albumeistaan ikimuistoiset lomaotokset!

Filmiaikoina saattoi käydä näinkin. Kuva unelmalomalta Brasiliasta.

 

Kysely

Mistä näistä nautit tänä vuonna kesälomallasi eniten?

Hitaista kesäaamuista, jolloin ei ole kiire minnekään
Hitaista kesäaamuista, jolloin ei ole kiire minnekään
36.6%
Ihanasta lomamatkasta
Ihanasta lomamatkasta
14.2%
Auringosta ja lämmöstä
Auringosta ja lämmöstä
13.3%
Rauhallisesta mökkielämästä
Rauhallisesta mökkielämästä
10.7%
Saunomisesta, uimisesta tai molemmista
Saunomisesta, uimisesta tai molemmista
8.9%
Kesän vehreydestä ja kukista
Kesän vehreydestä ja kukista
7.1%
Iloisista jälleennäkemisistä tuttujen kanssa
Iloisista jälleennäkemisistä tuttujen kanssa
5.3%
Sadosta: marjoista, sienistä tai kasvimaan antimista
Sadosta: marjoista, sienistä tai kasvimaan antimista
2.6%
Terveydestä
Terveydestä
0.8%
Ääniä yhteensä: 112
Nautit leikkokukista pidempään, kun huolehdit hieman niiden vedestä.
Nautit leikkokukista pidempään, kun huolehdit hieman niiden vedestä.

Leikkokukkien kestoa voi pidentää kotikonstein: sokeri ravitsee kukkia ja etikka hillitsee tuhoavaa bakteerikasvustoa.

Leikkokukkien soisi kestävän maljakossa kauniina mahdollisimman kauan.

Usein kukkien mukana tulee pienessä pussissa leikkokukkavirkistettä, joka veteen lisättynä hillitsee bakteerikasvua ja hidastaa kukan lakastumista.

Mutta jos sitä ei ole saatavilla, leikkokukkien ikää voi pidentää myös kotikonstein. Ihmeaine etikka sopii myös tähän tarkoitukseen, vinkkaavat Martat.

Kas näin:

Laita maljakkoon noin litra haaleaa vettä ja sen sekaan pari ruokalusikallista sokeria ja pari ruokalusikallista etikkaa. Sokeri ravitsee kasvia ja etikka estää bakteerikasvustoa niin, että kukat pysyvät hyvänä pidempään.

Ennen kukkien maljakkoon laittoa muista leikata varren päähän uusi imupinta viistosti terävällä veitsellä.

Prinssi Harry ja Meghan Markle matkalla alttarille. Ylen tv-lähetys häistä alkaa lauantaina kello 13.50.
Prinssi Harry ja Meghan Markle matkalla alttarille. Ylen tv-lähetys häistä alkaa lauantaina kello 13.50.

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen kuninkaallisissa häissä on paljon jännitysmomentteja ja bongattavaa, kunhan osaa katsoa tarkasti.

Ensimmäisenä katseet kiinnittyvät morsiamen hääpukuun ja siihen, pysyvätkö pienet morsiuslapset aisoissa. Mutta Englannin prinssi Harryn ja Meghan Marklen häissä on sitä enemmän muitakin kiinnostavia asioita, mitä tarkemmin osaa katsoa.

Osa kuninkaallisiin häihin liittyvistä yksityiskohdista pidetään salassa loppuun asti, eikä myöskään Yleisradion häälähetyksen tv-kommentaattori, kuninkaallisiin perehtynyt kirjailija Kaisa Haatanen tiedä etukäteen lainkaan kaikkea. Mutta hän kertoo, mihin asioihin kotikatsomoissa kannattaa kiinnittää huomiota. Jännittäviä häitä!

Monta viittausta Dianaan, mutta missä?

Prinssi Harryn häissä on takuuvarmasti viittauksia hänen äitiinsä, prinsessa Dianaan. Dianan muisto elää jo Meghan Marklen kihlasormuksessa. Harryn suunnittelemassa sormuksessa on pääkiven molemmin puoli prinsessa Dianalle kuuluneet timantit, ja hääpari on sanonut heille olevan tärkeää, että Diana on mukana heidän tarinassaan.

”Dianan valtavassa hääkimpussa oli keskellä gardeniakimppu, lisäksi ruusuja ja valuvia orkideoita. Prinssi Harryn häiden kukkavalinnat saattavat olla yksi asia, joissa viitataan Dianaan”, Kaisa Haatanen sanoo.

Hääpuheissa Diana mainitaan ihan varmasti, suoraan tai epäsuoremmin.

Hääpuheissa Diana mainitaan ihan varmasti, suoraan tai epäsuoremmin.

”Puheiden sisältö kiinnostaa kovasti. Häissä puhuvat ainakin lady Jane Fellowes eli Dianan isosisko sekä piispa Michael Curry, Yhdysvaltain episkopaalisen kirkon ensimmäinen tummaihoinen päämies. Tavallisesti kuultua morsiamen isän puhetta ei nyt kuulla, ja on kiinnostavaa, onko morsiamen puolelta joku muu puhumassa ja kuka kuningasperheestä puhuu.”

 

Prinssi Harry suunnitteli itse morsiamensa kihlasormuksen ja halusi siihen kaksi äidilleen Dianalle kuulunutta timanttia.
Prinssi Harry suunnitteli itse morsiamensa kihlasormuksen ja halusi siihen kaksi äidilleen Dianalle kuulunutta timanttia.

Perinteitä uusiksi ja pidempi pusu jo portailla, ehkä

Siihen, että brittihovin häissä morsiamena on 36-vuotias aiemmin naimisissa ollut ja eronnut amerikkalainen, tummaihoinen näyttelijä, kiteytyy jo valtavasti perinteiden rikkomista. Hyvä niin! Lisää muutoksia lienee tulossa hääpäivänä.

Prinsessa Diana oli ensimmäinen Englannin hovin morsian, joka ei tahtonut sanoa tottelevansa aviomiestään, vaikka kuninkaallisessa vihkikaavassa  niin luki. Viisi vuotta myöhemmin prinssi Andrew´n kanssa naimisiin mennyt räväkkä Sarah Ferguson sen sijaan pysyi perinteisessä kaavassa ja lupasi alistua miehensä tahtoon.

”Prinssi Williamin ja Catherinen häissä Catherine teki saman valinnan kuin Diana, eli hän ei luvannut totella miestään ja alistua tämän tahtoon. Meghanin alistumisaikeista en tiedä, mutta arvailla voi, että hän jatkaa tuossakin asiassa omana itsenään eli oikeasti modernina aikuisena naisena”, Kaisa Haatanen sanoo.

Meghan Marklen saattaa alttarille poikkeuksellisesti sulhasen isä. ”Ajatus  varmaankin on, että valinta on kunnianosoitus morsianta kohtaan.”

Vielä häitä edeltävänä aamuna ei tiedetty sitäkään, kuka saattaa Meghanin kirkon käytävää alttarille tai saattaako kukaan. Morsiamen isän terveys estää häneltä häihin osallistumisen, ja yksi arvaus oli, että isän sijasta Meghanin saattaisi hänen äitinsä.

”Perjantaina päivällä hovi vahvisti tiedon, että Meghanin saattajana on prinssi Charles. Minut se yllätti, ajattelin, että todennäköisempi saattaja olisi ollut morsiamen äiti, vaikka sekin olisi ollut poikkeuksellista. Ajatus varmaankin on, että valinta on kunnianosoitus morsianta kohtaan.”

Yksi kuninkaallisten häiden odotetuimmista ja kuvatuimmista hetkistä on tietysti The Kiss. Prinssi Charlesin ja Dianan sekä prinssi Williamin ja Catherinen häissä ensimmäinen suukko avioparina vaihdettiin vasta palatsin parvekkeella. Toisaalta vaikkapa Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vaihtoivat suukon kirkon portailla.

”Jos pitäisi arvata, kallistuisin veikkaamaan pusupaikaksi kappelin portaita.”

”Nyt on arvuuteltu sitäkin, saattaisivatko Harry ja Meghan vaihtaa suudelman jo alttarilla. Tätä hääkatsomoissa voidaan arvailla – jos itse pitäisi arvata, kallistuisin veikkaamaan pusupaikaksi kappelin portaita.”

Jos kotikatsomoissa ollaan sekuntikello kädessä, voi selvitä myös se, rikkovatko Harry ja Meghan muitakin perinteitä hääsuudelmassaan. Koska kuninkaallisissa häissä tarkkaillaan kaikkea, on tietysti mitattu myös suukon kestoa.

Charlesin ja Dianan parvekepusu kesti vain 0,4 sekuntia, eivätkä William ja Catherine paljon paremmaksi pistäneet 0,6 sekunnin hääsuukolla. Ruotsin Victorian ja Danielin hääsuukko kesti sentään 1,5 sekuntia, ja Hollannin nykyisen kuninkaan Willem-Alexanderin ja Máximan hääsuudelma kesti ennätykselliset yli viisi sekuntia.

Pysy aina pikkuveljenä eli näkyykö Williamin tuki

Prinssi William on pikkuveljensä vierellä alttarilla, koska hän on häissä bestmanina. Williamin ja Harryn välit ovat julkisuudessakin olleet mutkattomat ja vitsailevat. Näkyyköhän se jotenkin häissä?

”Kun William ja Harry ovat yhdessä ja juttelevat, heistä tulee ensimmäisinä mieleen veljekset, vasta sitten kuninkaalliset.”

”Kun William ja Harry ovat yhdessä ja juttelevat, heistä tulee ensimmäisinä mieleen veljekset, vasta sitten kuninkaalliset. Toistensa seurassa he molemmat ovat vähän erilaisia kuin muulloin. William on hiukan leikkisämpi, Harry hiukan pehmeämpi”, Kaisa Haatanen miettii.

”Harry selvästi nauttii, kun saa vähän tökkiä hillittyä isoveljeään. On kiinnostava nähdä, miten William nyt tukee veljeään tai onko hänellä jotakin keksittynä sulhasen varalle. William on välillä ollut huolissaan Harrysta, ja Harry on kertonut, että juuri isoveli patisti häntä hakemaan ammattiapua. Pikkuveljen hääpäivä voi liikuttaa julkisuudessa hillittynä esiintyvää Williamiakin.”

Perhe on paras vai pahin – toivottavasti hääpäivänä suurin on rakkaus

Perhe on toisinaan pahin myös, etenkin kuninkaallisissa piireissä. Dianan ja Charlesin vaikea suhde ja avioero on heijastunut myös sukujen väleihin, ja kuninkaallisen perheen välit Dianan sukuun ovat olleet välillä kauniisti sanoen etäiset.

Prinsessa Dianalle läheinen pikkuveli, jaarli Charles Spencer sanoi Dianan hautajaisissa pitämässään puheessa Dianassa olleen luonnollista jaloutta. ”Viimeisenä vuotenaan hän osoitti, ettei hän tarvinnut kuninkaallista arvonimeä luodakseen ympärilleen sitä erikoislaatuista taikuuttaan”, jaarli sanoi hautajaisissa. Lauseella hän viittasi siihen, että Diana joutui luopumaan eron jälkeen Hänen kuninkaallinen korkeutensa -arvonimestään.

Sulhasen sukulaisten käytöksen vuoksi hääpäivänä tuskin tarvitsee jännittää yhtään.

Kuninkaallinen perhe ei tuosta pitänyt. Jaarli Spencer ei ole ollut mukana prinssi Williamin lasten ristiäisissä, ja tämän on arveltu liittyvän huonoihin väleihin. Toisaalta Williamin ja Harryn on sanottu olevan enonsa ja äidin puoleisten tätiensä kanssa hyvissä väleissä.

Joka tapauksessa sulhasen sukulaisten käytöksen vuosi hääpäivänä tuskin tarvitsee jännittää yhtään, mitä nyt korkeintaan morsiuslapsina olevien prinssi Georgen, 4, ja prinsessa Charlotten, 3, jaksamista.

”Sekä Harryn isän että äidin puoleinen suku on luultavasti vilpittömän onnellinen Harryn puolesta ja tahtoo hänen tärkeän päivänsä onnistuvan. Kuninkaallinen perhe ja Spencerit osaavat käyttäytyä ja näyttää yhteistä rintamaa”, Kaisa Haatanen sanoo.

”Samaa ei välttämättä voi sanoa morsiamen suvusta ja muusta morsiamen tuntevasta jengistä, joka näkee tilaisuuden tienata ja paistatella hetken julkisuudessa. Morsiameen äitiin minulla on luotto, mutta sisaruspuoliin ei niinkään.”

”Morsiamen häitä edeltävää viikkoa ei sikäli käy kateeksi, että osassa brittilehdistöä on riemu revennyt hänen sukulaisistaan.”

Morsiamen sisaruspuolia ei ole kutsuttu häihin, mutta sisarpuoli Samantha Markle on silti tullut Lontooseen ja on esiintynyt jo parissa tak show -ohjelmassa. Velipuoli ei ole kaupungissa, mutta hänen ex-vaimonsa ja aikuinen poikansa ovat lentäneet paikalle.

”Morsiamen häitä edeltävää viikkoa ei sikäli käy kateeksi, että osassa brittilehdistöä on riemu revennyt. Aikoinaan osa lehdistöstä ivasi herttuatar  Catherinen keskiluokkaista taustaa, mutta nyt he lyttäävät hyvin luokkatietoisesti morsiamen sukulaisia, joita pitävät jenkkijuntteina.”