Suomalaista surua tutkinut Mari Pulkkinen asuu Hämeenlinnassa kahden poikansa ja puolisonsa kanssa.
Suomalaista surua tutkinut Mari Pulkkinen asuu Hämeenlinnassa kahden poikansa ja puolisonsa kanssa.

Lääkitsemme surua kuin sairautta ja välttelemme menetyksen kohdanneita. Suru on suurempi tabu kuin kuolema, sanoo Mari Pulkkinen.

Surusta ei tarvitse päästä yli.

Ajattelemme usein, että surulla on alku ja loppu. Taustalla on näkemys siitä, että suru etenee kaavamaisesti ja päättyy joskus. Käsitys surun vaiheista on kuitenkin vuosikymmenten takaa ja vanhentunut. Jokaisen kokemus surusta on yksilöllinen.

Surun sijaan meidän tulisi puhua menetys­kokemuksesta. Kokemus on jotain, joka muuttaa ihmistä ja säilyy osana tätä loppuelämän. Surusta jää jälki.

Olen menettänyt kaksi lastani raskausaikana ja koen, että menetyksestä ei pääse yli koskaan. Menetykseni ovat osa minua ja vaikuttavat elämässäni kaikkeen: siihen, mitä teen työkseni, millainen äiti olen, miten kohtaan muut ihmiset ja kuinka koen luonnon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tein tutkimuksen suomalaisesta surusta ja pyysin ihmisiä lähettämään minulle kirjeitä menetyksistään. Moni kertoi ajattelevansa, ettei suru pääty koskaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kukaan ei ole turvassa surulta.

Ihmiset välttelevät surevan kohtaamista. Se aiheuttaa sen, että menetyksen kokenut pelkää ottaa asian puheeksi. Häntä pelottaa, etteivät muut osaa kohdata häntä.

Moni kertoi kirjeissä, että surevaa jopa kartetaan kuin tarttuvatautista. Kaupassa vaihdetaan hyllyväliä eivätkä naapurit uskalla tulla samaan hissiin. Olisin saattanut pitää kertomuksia uskomattomina, jos en itse olisi menettänyt lapsiani ja kokenut samaa.

Luulen karttamisen johtuvan siitä, että niin pitkään kuin välttelemme surevan kohtaamista, voimme uskotella itsellemme olevamme turvassa surulta. Todellisuudessa kaikki kohtaavat surua jossain vaiheessa elämää.

Suru on osa ihmisyyttä. Olemme surevia jo syntyessämme, sillä rakkauden ja välittämisen hinta on luopuminen.

Suru ei ole sairaus.

Suru on suurempi tabu yhteiskunnassamme kuin kuolema. Sen näkee siitä, miten yhteiskunta hoitaa surevia. Läheisen menettäneen on mentävä lääkäriin saadakseen sairauslomaa töistään. Avuksi annetaan usein lääkitys. Tällä yhteiskunta antaa viestin, että suru on kuin sairaus, joka tulee hoitaa pois.

Lääkärit kirjoittavat hautajaisiin rauhoittavia ja osa surevista haluaa niitä, sillä he haluavat selviytyä hautajaisista arvokkaasti. He pelkäävät romahtavansa kesken kaiken. Ymmärrän tarpeen ottaa rauhoittavia. Silti mietin, milloin ihmisellä on lupa romahtaa tässä yhteiskunnassa, jos ei läheisen hautajaisissa.

Puhu surustasi.

Osaamme jo keskustella hyvästä kuolemasta. Nyt on aika avata keskustelu hyvästä surusta. Surusta pitäisi voida puhua avoimesti työpaikalla, päiväkodeissa ja kouluissa.

Surevilla olisi tuhannen taalan paikka ottaa asia puheeksi silläkin uhalla, että se aiheuttaa kiusallisia tilanteita. Kun minulta kysytään, montako lasta minulla on, vastaan usein suoraan, että kaksi elävää ja kaksi kuollutta. Vaikka se järkyttää, ajattelen sen olevan velvollisuuteni. Pehmitän tietä heille, jotka eivät vielä ole oivaltaneet, että suru koskee meitä kaikkia.

Pelkäämme surevien kohtaamista, sillä emme tiedä, miten suruun tulisi ottaa osaa. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, mutta yhden neuvon voin antaa meille kaikille.

Seuraavan kerran, kun kohtaat surevan, huomioi hänen murheensa. Kankeita osanoton sanoja ei välttämättä tarvita. Voit todeta, että kuulit mitä hänelle on tapahtunut ja olet pahoillasi.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2017.

Mari Pulkkinen

Suomalaista surua tutkinut 43-vuotias asuu Hämeenlinnassa kahden poikansa ja puolisonsa kanssa. Teini-ikäisen äitinä Marin tekee iloiseksi erityisesti nykynuorten ennakkoluulottomuus kohdata erilaisia ihmisiä.

Lapsetttomuussurija

Niin totta! Sanotaan, että puhuminen läheisille auttaa. No, auttoihan se siihen asti, kun kahdelta läheiseltä kuulikin, että olin kuormittanut heitä liikaa. Menetyksen kokeneita ei paitsi osta, myöskän usein haluta kohdata. Minä olen ainakin oppinut läksyni: surusta ei saa puhua tai negatiivisä tunteita purkaa, koska silloin kuormittaa läheisiä liikaa. Tilipilipom ja auringonpaistetta vaan!

Valopää

Hei! Ymmärrän tuntemuksesi ja turhatumisesi. Itse olen menettänyt lapsen ja miehen (nuorena). Menettäminen tai suru kuten tässä artikkelissa asiaa käsiteltiin on vaikea asia. Meidän surijoiden olisi kuitenkin osattava myös itse haistella ilmaa ja tilanteita paremmin. Joskus voi olla, että tietyssä ympätistössä tai tietyille ihmisille koemme voivamme puhua aina tarvittaessa asiasta. He ovat luotettavia ja koska ovat ehkä empaattisia he ovat hyviä kuuntelemaan. Jokaisella on kuitenkin tilanteita ja oman elämän vaihteluista johtivia hetkiä ja päiviä, että malja niin sanotusti ylitsevuotaa. Meidän surijoiden on siis myös osattava olla empaattisia ja myötäeläviä toisten vastaanottavaisuudelle ja hyväntahtoisuudelle. Tietysti mainitsemaasi ryhmään kuuluu myös sellaiset joiden on mahdoton samaistua tai ymmärtää tilannettasi ja sen vuoksi he jotenkin torjuvat sinun viestisi. Kyse on siis lopulta kaikkien vuorovaikutustaitojen ja ihmissuhdetaitojen kehittymisestä. Toivottavasti löydät tai olet löytänyt rakentavia tapoja työstää suruasi. Aina surun työstäminen kun ei voi nojautua toisiin ihmisiin, siksi luovat keinot ja luontosuhde ovat hyvä seura ihmissuhteisiin. Oma mielikin lepää kun välillä voi huokaista ja jättää sen surun edes puoleksi tunniksi johonkin ja aijan kuluessa elämä muuttuu toivottavasti siihen suuntaan, että iloisia ja elämää kehittäviä asioita löytyy lapsettomuuden tilalle. Kaikkea hyvää loppuvuoteen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla