37-vuotias jyväskyläläinen sosionomi Mari Satosaari on 12- ja 16-vuotiaille lapsilleen mieluummin kamala äiti kuin hyvä ystävä.
37-vuotias jyväskyläläinen sosionomi Mari Satosaari on 12- ja 16-vuotiaille lapsilleen mieluummin kamala äiti kuin hyvä ystävä.

Vanhempien pitää sekä olla salapoliiseja että päästää irti, sanoo Kamalat äidit -ryhmää ohjaava Mari Satosaari.

VANHEMMILLA ON PASKATÖITÄ.

Kun kerroin murrosikäiselle lapselleni olevani Kamalat äidit -ryhmässä vertaisohjaajana, hän totesi, että emme me ole kamalia vaan paskoja. Välillä sekin on äidin hommaa.

Vanhempien kuuluu olla kamalia. He käskevät aamulla kouluun, komentavat illalla kotiin ja siinä välissäkin kieltävät ja määräävät. Se ei varmasti ole teineistä hauskaa, eikä se ole hauskaa vanhemmistakaan. Niin on silti tehtävä. Se on kasvatusta.

Vanhempien velvollisuus on ohjata murrosikäistä aikuisuuteen ja siis myös siihen, että ikävätkin asiat hoituvat ja sopimukset pitävät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

TEINIKIN ON IHANA NUKKUESSAAN.

Äidit tuntevat syyllisyyttä siitä, että oma lapsi raivostuttaa. Ei tarvitse: usein teinit ovat ärsyttäviä. Osasyy on aivoissa. Vasta murrosiässä kehittyy etuosalohko, joka säätelee oman toiminnan ohjausta. Siksi murrosikäiset ovat vähän päästään sekaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun vanhempi itse on neuvoton ja vihainen, on vaikea nähdä hyvää röyhkeässä teinissä. Silloin pitäisi yrittää erottaa lapsi ja hänen käytöksensä. Käytöstä ei tarvitse hyväksyä, mutta lasta vanhempi rakastaa silti.

Lapsen hyviä puolia kannattaa miettiä: Miksi kaverit tykkäävät lapsesta? Koska se on tosi hauska. Ja se teki loistopullia. Yksi vanha keino on aina hyvä: murrosikäinenkin on ihana, kun hänet näkee nukkuvana.

OLE SALAPOLIISI.

Murrosikäisten vanhemmilta vaaditaan nykyisin salapoliisin taitoja, koska valtava osa nuoren elämää on kännykässä ja tietokoneilla, salasanojen ja koodien takana.

Minusta vanhemmilla on suorastaan velvollisuus vaatia nuorta näyttämään sosiaalisen median kirjoituksiaan tai tekstiviestejään, jos on syytä epäillä jotain. Vastaamme alaikäisistä ja maksamme sitä paitsi puhelinlaskut.

Netissä monilta nuorilta katoaa inhimillisyyden taju. He eivät tajua, että jos kirjoittaa Facebookiin kuvan kommentiksi ”läskihuora”, se nuori ei ehkä tule ensi viikolla kouluun.

MURKUN ÄITI TARVITSEE HOITOVAPAAN.

Jotkut nuoret tarvitsisivat vanhempaansa 24/7. Joskus vanhemman on jäätävä töistä pois, jotta perhe pystyy asettamaan nuorelle riittävät rajat. Se voi olla ainoa keino estää lastensuojelun raskaimmat toimet.

Murrosikäisten perheissä tarvittaisiin työelämän joustoja niin kuin pikkulapsiperheissä. Puolen vuoden tauko töistä nuoren kriittisessä vaiheessa voi olla elintärkeä.

Itse pääsin vaikeassa vaiheessa äidiksi kotiin opintovapaan avulla. Vaihtoehto olisi ollut sairausloma.

PÄÄSTÄ IRTI LAPSIKULLASTA.

Kun nuori itsenäistyy, hän irtautuu vanhemmista. Niin täytyy käydä, ja joskus se on rankkaa kaikille. Kun nuoren tyyli vaihtuu hopparista hevariksi ja gootiksi, hän hakee sitä, kuka on. Vanhempien pitää tajuta, että se on normaalia.

Joskus vanhemmat haluaisivat pitää kiinni lapsestaan: päättää, mitä hän aamulla syö, ja huolehtia, että liikkakamat ovat koulussa. Mutta teiniä on ohjattava ottamaan vastuuta, ja hänen on annettava tehdä valintoja, virheitäkin.

Minustakin olisi kiva, jos lapset söisivät aamupuuroa ja pukeutuisivat siististi. Jokaisen on vain hyväksyttävä, että omista lapsista ei tule sellaisia kultapupusia kuin ehkä kuvitteli. Heistä voi tulla eri lailla upeita.
 

Kamalat äidit

Kamalat äidit -toiminta on murrosikäisten lasten äideille tarkoitettua vertaistoimintaa. Luottamuksellisissa, maksuttomissa ryhmissä käsitellään vanhemmuuteen ja naisen elämään liittyviä teemoja. Lisätietoa: https://www.kamalataidit.fi/

Sisältö jatkuu mainoksen alla