Asiakkuusjohtaja ja liikkeenjohdon konsultti Sari Tomperi, 44, vetää naisjohtajuutta edistävää hanketta viestintätoimisto Ellun Kanoissa. Seitsemänvuotiaan poikansa kanssa hän nauttii lumisista laskettelurinteistä.
Asiakkuusjohtaja ja liikkeenjohdon konsultti Sari Tomperi, 44, vetää naisjohtajuutta edistävää hanketta viestintätoimisto Ellun Kanoissa. Seitsemänvuotiaan poikansa kanssa hän nauttii lumisista laskettelurinteistä.

On hullua, ettei naisten osaamista hyödynnetä, sanoo asiakkuusjohtaja Sari Tomperi.

Herrakerho ei kannata

Nainen johtoryhmässä parantaa yrityksen kilpailukykyä ja kasvattaa tulosta, kertovat tutkimukset.

Konsulttiyritys McKinseyn mukaan yrityksillä, joiden ylimmässä johtoryhmässä on naisia, sijoitetun pääoman tuotto on 47 prosenttia parempi kuin sellaisten, joiden johtoryhmässä istuu pelkästään miehiä.

Tämä johtuu siitä, että monimuotoiset ryhmät tekevät parempia päätöksiä ja ovat innovatiivisempia kuin herrakerhot, joissa nyökytellään kaikelle yhteisymmärryksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Johtavissa teollisuusmaissa naiset tekevät yli 70 prosenttia kotitalouksien ostopäätöksistä. On järkevää, että naisten ostamia tuotteita ja palveluita suunnittelevat myös naiset. Silloin kuluttajien toiveet ja heille tarjottavat tuotteet osuvat paremmin yksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naisten alaiset ovat tyytyväisiä

Naiset johtavat tyypillisesti eri tavalla kuin miehet.

Naiset ottavat työntekijät yleensä paremmin mukaan päätöksentekoon, motivoivat työntekijöitään sekä antavat palautetta ja tunnustusta. Naisten alaiset ovat yleensä sitoutuneempia ja tyytyväisempiä työhönsä kuin miesten alaiset.

Miehinen yrityskulttuuri ei houkuta

On hullua, ettei naisten osaamista osata hyödyntää. 44 prosenttia suomalaisnaisista on korkeasti koulutettuja, miehistä vain kolmannes. Silti pörssiyhtiöiden hallituksissa naisia on vain 24 prosenttia ja johtoryhmissä 22 prosenttia.

Yksi syy epäsuhtaan on, että Suomessa alat ovat pitkälle eriytyneet. Puolet suomalaisten pörssiyhtiöiden johtajista on koulutukseltaan insinöörejä, ja siitä on tullut oletus yritysjohtajalle. Naiset ovat pelanneet itsensä pois pelistä, jos eivät ole jo lukiossa lukeneet pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa.

Monissa yrityksissä on varsin miehinen kulttuuri, joka ei edes houkuttele naisia etenemään urallaan. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan miehet ja naiset ovat ensimmäisen kahden vuoden aikana yhtä kiinnostuneita etenemään uudessa työpaikassaan. Kahden vuoden jälkeen naisten into romahtaa. He huomaavat, ettei eteneminen yrityksessä ole edes mahdollista.

Miesjohtajien on usein vaikea tiedostaa tai myöntää, ettei yrityskulttuuri rohkaise naisia samalla tavalla kuin miehiä.

Epätäydellisyyttä pitää sietää

Johtajuuteen liitetään vaatimus siitä, että pitäisi olla saavutettavissa 24/7. Johtajuus tarkoittaa pidempää päivää, eikä kaiken nielevä johtajan pesti houkuttele naisia. Ei etenkään, jos naisella on perhe.

Tähän auttavat työelämän joustot, jotka helpottavat perheen ja työn yhdistämistä.

Naiset kantavat edelleen päävastuun perheen pyörittämisestä. Naisjohtajat ovat miesjohtajia useammin lapsettomia tai eronneita. Miesjohtajat taas ovat usein naimisissa ja heillä on useita lapsia.

Nykynaisia vaivaa täydellisyyden tavoittelu. Kaikki pitää hoitaa täydellisesti: työ, koti, lapset, parisuhde ja treenaaminen. Naiset polttavat itsensä loppuun.

Hyvä johtaja ei ole kello 15 kotona pullantuoksuisena ottamassa lapsia vastaan koulusta. Naisten pitää oppia sietämään epätäydellisyyttä.

Hyvä pointti, Vierailija! Onneksi on myös miehiä, jotka hoitavat tonttinsa ja enemmänkin. Heitä vain pitäisi olla enemmän. Varmasti nykyisistä pikkupojista kasvaa parempia miehiä kuin isoisistään. Vai?

  • ylös 17
  • alas 14
-mökö

On, tukea antaviakin miehiä on. Ja me kaikki, joilla on poikalapsia, olemme osaltamme vastuussa siitä että tulevat miehet näkevät vastuun kantamisen kodista ja perheestä tärkeänä ja tavoittelemisen arvoisena. 

Siksi perheen ja kotitöiden ei pitäisi näyttäytyä aikuisten puheessa vain taakkana, joka pitää jakaa reilusti tai epäreilusti, vaan tärkeänä asiana, jonka hoitaminen kunnialla on ylpeyden aihe, niin isille kuin äideillekin. 

  • ylös 14
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla