Mökkivieraille pitäisi etukäteen kertoa, odotetaanko heidän osallistuvan talkoisiin, lukijamme muistuttaa.
Mökkivieraille pitäisi etukäteen kertoa, odotetaanko heidän osallistuvan talkoisiin, lukijamme muistuttaa.

 ”Muutama vuosi sitten päätimme mieheni kanssa, että vierailut ystävien mökeille loppuvat. Mökkiystävyys ei ollutkaan samaa kuin ystävyys kaupungissa. Mökillä pinnan alta todelliset luonteet nousivat esille”, lukijamme kirjoittaa.

Kesällä on taas saanut lukea kamalista ja ei-toivotuista mökkivieraista. Äkkiseltään saa sen kuvan, että mökeillä vierailee vain ärsyttäviä vieraita, jotka makaavat ja syövät kaapit tyhjiksi.

Miten on isäntäväen laita? ”Oma tupa ja oma lupa” ei takaa hyviä käytöstapoja mökin omistajillekaan.

Vierailimme mieheni kanssa aikamme miehen lapsuudenystävän mökillä. Samoin ystävälläni on kotikaupunkimme lähellä pieni mökki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olimme tervetulleita mökkivieraita. Hankimme isäntäväen toiveiden mukaisesti runsaasti ruokaa ja juomaa, mukaan lähti myös vessapaperit ja vuodevaatteet sekä muuta tarpeellista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muutama vuosi sitten päätimme, että vierailut loppuvat. Mökkiystävyys ei ollutkaan samaa kuin ystävyys kaupungissa. Tai ehkä olikin, mutta mökillä pinnan alta vain nousi eri asioita ja todelliset luonteet esille.

Mökkivierailut olivat käskytystä aamusta iltaan. Aikataulutettuja ruokailuja ja saunavuoroja. Pakkojuomista ja -syömistä tai ainakin yritystä. Aamuisin stressiä kahvinkeitosta. Ettei kukaan muu vain herää ääniin. Siitäkin tuli sanomista.

Ystäväni ei ikinä pyydä etukäteen apua. Olisi ollut kiva tietää, menenkö lomavieraaksi vai talkoisiin. Kysyinkin etukäteen, mutta en saanut vastausta. Pihahommia riittää mökillä, kuten myös itsellä kotona. Harvemmin on meille kuitenkaan tultu puutalkoisiin tai muuttoavuksi. Oikeastaan ei ikinä.

Mökkikö sen oikeuttaa? Ilmaisen työvoiman käytön. Hyväksikäyttö ja vierailuun kuuluva apu ovat kaksi eri asiaa. Voin muutaman päivän puut pinota, mutta en vuoden puita. Vessan tyhjennyskin osuu aina vierailun ajalle. Jos meille tullaan kylään, en suinkaan laita ikkunan pesuun tai marjan poimintaan.

Kesävierailujen loputtua, myös talvella, on ollut yhteydenpidossa hiljaista.

Tulisivatkohan meille auttamaan talon maalauksessa? Tarjoan ruuat ja yösijan.

Ei enää kenenkään mökille

Mitä ajatuksia kirje herätti sinussa? Keskustele alla kommenttikentässä tai lähetä sähköpostia: ihmisten.kesken@sanoma.com

Fedja-setä

Eihän nyt vain ole käynyt niin, että olet itse kutsunut itsesi ystävän mökille? Meillä on tällaisia mökkivieraita ollut, eivät usko kun sanoo ettei sovi, kun on hommia mökillä. Tulevat, olettavat että jätämme omat hommanneet tekemättä ja passaamme heitä. Sitten näyttävät hapanta naamaa, kun sanotaan että meillä on nyt ohjelmassa mökin maalaus/kasvimaan muokkaus/polttopuiden pieniminen. Olisi hyvä kuulla tästä myös mikin omistajan versio 🤔

Vierailija

Tiedät varmaan sanonnan, jonka mukaan kala ja vieraat alkavat haista kolmantena päivänä. Eli ei koskaan mökkivieraaksi muuta kuin kahdeksi yöksi. Talo elää tavallaan ja mökkivieraat osallistuvat siihen ta sitten ei, mutta vieraiden takia ei voi elämää muuttaa. Luultavasti olette ollleet hirmuisena rasituksena mökillä, vaikka veittekin ruokaa ja vessapaperia. Ja kehtaat vielä valittaa. Kannattaa hankkia oma mökki tai edes vuokrata eikä vaatia palveluksia toisilta.

  • ylös 7
  • alas 31
Sisältö jatkuu mainoksen alla