Aikuinen tytär alkoi yllättäen kertoa, miten huonosti hän kokee tulleensa kohdelluksi sisaruksiin verrattuna. Sen jälkeen hän katkaisi välit.

Olemme kuusikymppiset työelämässä olevat vanhemmat. Lapsemme ovat aikuisia, ja meillä on lapsenlapsiakin.

Puolitoista vuotta sitten esikoistytär syyti yllättäen päälleni, kuinka huonosti häntä on kohdeltu. Sisaruksia on autettu, mutta hänet jätetty ulkopuolelle. Olimme antaneet toiselle tyttärelle pienen summan, jotta hän sai asuntolainaa, ja sen muun muassa esikoinen kokee vääryytenä. Olen ollut tasapuolisesti lapsiini yhteydessä viikoittain, mutta esikoiseni mielestä en ole kuunnellut enkä kysynyt hänen kuulumisiaan, vaikka mielestäni olen tehnyt niin. 

Esikoisemme on ollut parisuhteessa siitä, kun muutti kotoa, emmekä ole halunneet tai osanneet puuttua hänen asioihinsa. En ole anoppi, joka tuppaa parisuhteeseen neuvoineen. Heillä on oma elämä, ja tyttären rinnalla on puoliso, jonka kanssa jakaa huolet. Apua pyydettäessä olen kyllä valmis sitä antamaan.

Äitinä esikoiseni on hyvä, vastuullinen ja rakastava, mikä itselleni ei ole ollut niin luontevaa. Olen ollut varmasti taitamaton, enkä ole osannut kertoa, mitä tunnen. Olen kuitenkin kantanut huolta lapsistani ja toivonut heille kaikkea hyvää.

Pyynnöstä huolimatta esikoinen ei halua tavata meitä, jotta voisimme käydä asioita läpi ja opetella uudestaan tuntemaan toisiamme. Hän ei vastaa puhelimeen, yhteys onnistuu vävyn kautta. Saamamme viestit ovat täynnä vihaa meitä kohtaan.

Toinen tyttäremme ja poikamme sanovat, että olemme olleet "ihan hyvät vanhemmat". Mielestämme olemme toimineet samoin myös esikoista kohtaan, mutta hän ei tunne niin. Hän on katkaissut yhteyden myös sisaruksiinsa ja muuhun sukuun.

Olen sanonut, että hänellä on oikeus tunteisiinsa. Mutta emmekö voisi saada mahdollisuutta yrittää korvata tekemiämme virheitä ja yrittää luoda välillemme parempaa suhdetta?

Saako vanhemmat mokata

viisi vuotta välit poikki äitiin

Lukijan kirje: Esikoinen katkaisi välit

Täytyy muistaa, että ihmiset kokevat asiat erilailla ja myös muistavat asiat erilailla. Minä ja siskoni muistamme lapsuuden ja nuoruuden hyvin erilailla, joitain asioita jotka olivat minulle elämässä ne pahimmat ajat, siskoni on tyystin unohtanut ja toisinpäin. Siskoni kokee myös isämme paljon ankarampana, kun minä ikinä. Kaiken tämän lisäksi, minä olen ainakin aina ollut tietoinen, että vanhemmat kohtelevat meitä jollain tasolla erilailla. Ei siis voi ajatella "kuopuksen mielestä olen hyvä...
Lue kommentti
Esikoinen

Lukijan kirje: Esikoinen katkaisi välit

Hyvä, että tytär sai sanottua ja paukaistua pahan olonsa ulos. Äitinä sinun täytyy ymmärtää, ettei lasten käsitys sinusta ole sama. Et siis voi automaattisesti lohdutella, että olet hyvä äiti, koska nuoremmat niin sanovat. Erilainen kohtelu herättää katkeruutta. Omat vanhempani ovat hyyssänneet ja hyyssäävät yhä lähes kolmikymppistä pikkuveljeäni, joka on itse onnistunut sotkemaan asiansa. Isäni on ostanut veljelleni huonekaluja myöten kodin varustuksen, minulle jaksaa aina valittaa, kuinka...
Lue kommentti

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

The Boss

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Sinä olet esimies, joten ole sitten esimies! Esimiehen tulee ajoittain olla myös "ikävä" ja antaa rehellisesti huonoa palautetta. Jos joku pitää liian pitkiä kahvitaukoja, tulee se hänelle kahden kesken kertoa ja painottaa että se ei vetele etenkään, kun hän ei pääse tavoitteisiin. Tosiasia on se, että työttömiä on niin paljon että joukosta löytyy taatusti tavoitteisiin sitoutuva tyyppi. Tämänkin voisit ystävällisesti hymyillen lusmuilijoille mainita. Voisit, jos siihen joudut, vilkaista vähän...
Lue kommentti
Keppiä ja porkkanaa

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Kuvaamasi tilanne on hyvin yleinen nykytyöpaikoilla. Kaikki eivät aina ymmärrä, että töissä ollaan tekemässä töitä. Chattailu on monen mielestä työntekoa. No keskustellaanhan siinä toki työkavereiden kanssa. Keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa niin kaikki aasit saa tekemään töitä. Tiedostat näköjään itsekin, että olet ehkä liian kiltti. Jos ihminen ei ole jo lapsena maistanut oikeita rajoja, niitä on aikuisena vaikeampi enää opettaa. Mutta usein pomo on ihmisen loppukasvattaja. Vanhemmat...
Lue kommentti

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Viime aikoina on käyty laajaa keskustelua seksuaalisesta häirinnästä. Se on hyvä, sillä häirintä voidaan kitkeä vain avoimen keskustelun avulla.

Keskustelusta puuttuu kuitenkin tasa-arvo. Missään en ole nähnyt otetun esiin sitä, että myös miehet ovat lisääntyvän seksuaalisen häirinnän kohteena.

Olen naisvaltaisella alalla työskentelevä mies ja joudun työssäni kokemaan seksuaalista häirintää. Se voi olla esimerkiksi seksistisiä vitsejä ja vihjailuja. Usein niitä heitetään julkisesti, ja härskejä puhuva nainen saa ympäristöltä palkaksi naurut.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Istumme hiljaa, sillä naisille ei voi vastata samalla mitalla saamatta sovinistin leimaa. Mutta naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Me too

Siistittäiskö suut

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Meidän osastolla on 7 naista ja 1 mies, ja täytyy todeta että palavereissa huulenheitto on tuota tyyliä mitä kirjoittaja kirjoittaa. Minuakin välillä kyllästyttää se lähinnä muutaman naisen 2-mielinen vitseily,ja olen miettinyt, mitähän se ainoa mies oikeasti ajattelee. Hän nauraa kyllä mukana, välillä posket punastuen, mutta mikä olisi hänen vaihtoehtonsa? Jos ei naura tai jos jopa paheksuisi saisi tiukkapipon leiman.
Lue kommentti
Paljon jo elämää nähnyt nainen

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Vihdoinkin mies itse ottaa tämän asian esille. Itsekin naisena olen ajatellut,kuinka yksipuolista seksuaalisen häirinnän käsittely on. Kokevatko miehet että, jos he avaavat suunsa, heidät lynkataan ajatuksineen pystyyn. Vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa on vain yksi totuus, "naisen totuus". Miesten on kestettävä, mitä vain, mutta auta auta armias, jos naista vain katsookin liian pitkään, on jos kyseessä "seksuaalinen häirintä", riippumatta siitä, että pukeutumisessaan naisella voi...
Lue kommentti