Uusimmassa lehdessämme julkaistun Pappilasta peräisin -jutun kirjoittaja Ulla Ahvenniemi kertoo, millaisia ajatuksia jutun tekeminen kirjailija Riikka Ala-Harjasta hänessä herätti. Tule keskustelemaan jutusta ja sen aiheesta Ullan kanssa.

Kirjailija Riikka Ala-Harja on kotien asiantuntija: hänellä on ollut 19 eri kotia. En tiennyt sitä vielä, kun pyysin häntä haastateltavaksi Kaikki elämäni kodit -teeman henkilöjuttuun. Olin vain lukenut Ala-Harjan uuden Maihinnousu-romaanin, jossa hän kuvaa koruttomasti ja koskettavasti luopumisia ja taisteluita, äitiyttä ja avioeroa.

Jo lapsuudessa Riikka muutti suvereenisti aravatalosta pappilaan ja metsän laidasta radan varteen. Murteet ympärillä vaihtuivat, mutta eivät tarttuneet Riikkaan. Miltä eri puolille Suomea muuttaminen tuntui? Ei paljon miltään, hän vastasi. Ehkä se opetti jotakin luopumisesta ja taistelemisesta, mietin. Myös äitiydestä ja erosta hän on oppinut elämänsä kodeissa.

Muistot elämästä eri kodeissa ovat yksityisiä, mutta tunteet usein yleisiä. Kirkkoherran tyttären kapinavaihetta on helppo ymmärtää. Jotkut asiat ovat myös sukupolvikokemuksia. Tiedän täsmälleen, miltä ne kanankoivet maistuivat Ala-Harjan perheen keittiössä 1970-luvun alkupuolella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt Riikka Ala-Harjan romaani Maihinnousu on Finlandia-ehdokkaana. Tuntuu etuoikeutetulta tietää, millainen on vahvan tarinan kirjoittaneen naisen oma tarina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla