Kirpeä pakkaspäivä on hyvä hetki sulattaa ja puhdistaa pakastin. Voit nostaa sisällön siksi aikaa ulos.

Miten usein?

  • Pakastin tulisi sulattaa vähintään kerran vuodessa tai viimeistään, kun sisäpinnoille on kertynyt huurrekerros. Se saa olla enintään puolen sentin paksuinen. Jos jäätä on vastuksen päällä, voi kulutus olla jopa kaksinkertaista. 
  • Joitakin uusimpia kaappipakastimia ei tarvitse sulattaa. Niissä on automaattisulatus, jonka tekniikka pitää pakastimen ilman kylmänä ja kuivana, joten jäätä ei pääse syntymään. Automaattisulatuksella varustettu pakastin pitää ajoittain puhdistaa, mutta sulatusta se ei tarvitse. 
  • Arkkupakastimissa ei ole automaattisulatusta, mutta joissakin luvataan sulatukselle vuosien väli.

Toimi näin

  • Säädä pakastuslämpö kylmimmälle noin vuorokausi ennen sulattamista, jotta pakasteet olisivat mahdollisimman kylmiä ja säilyisivät paremmin sulatuksen ajan.
  • Pakkassään lisäksi pakastin on tietysti helppo sulattaa myös alkukesällä, kun se odottaa lähes tyhjänä uutta säilöntäkautta. 
  • Katkaise pakastimesta virta, ota pistotulppa pistorasiasta ja siirrä pakasteet kylmälaukkuun tai sanomalehdellä vuorattuihin pahvilaatikoihin. 
  • Pakkasella voit nostaa pakasteet ulos, mutta suojaa ne linnuilta vaikka matolla. Kaappipakastimesta pakasteet voi nostaa koreissaan pois. Peitä ne huovalla sulamisen hidastamiseksi.
  • Suojaa pakastimen edusta pyyhkeillä tai sanomalehdellä. 
  • Laita pakastimeen kuumalla vedellä täytettyjä astioita ja jätä kansi tai ovi auki. 
  • Varmista ohjeesta, että hyllyt kestävät kuumat astiat. Vaihda kuuma vesi tarvittaessa. Anna höyryn pehmittää huurretta noin 10 minuuttia. 
  • Poista irronneet palat varovasti. Älä käytä teräviä esineitä huurteen irrottamiseen. Muovinen taikinakaavin on hyvä. Tai kaavi huurretta tyhjän pakastusrasian syrjällä. Sohjo putoaa rasiaan eikä roisku pakastimen pohjalle.
  • Markkinoilla on pakastimen pohjalle asetettava tina-sulatusmatto, joka imee sulamisveden.

Putsaus paikallaan

  • Pyyhi pakastin sisältä ja ulkopinoilta lämpimällä vedellä, johon on sekoitettu tilkka käsiastianpesuainetta. Kun liuos on riittävän mieto, ei huuhtelua tarvita. Pyyhi myös tiivisteet hyvin.
  • Puhdista poistovesiputki tarvittaessa pienellä pulloharjalla tai vanupuikolla. 
  • Kuivaa pakastin huolellisesti ja anna tuulettua hetki. 
  • Imuroi pakastimen takana oleva jäähdytyskoneisto varovasti. Imurointi olisi hyvä tehdä kerran vuodessa, vaikket pakastinta sulattaisikaan.
  • Käynnistä laite pakastusteholle. 
  • Nosta pakasteet takaisin pakastimeen vasta, kun lämpötila on -18 astetta. Jos joudut säilyttämään pakasteita sulatuksen ajan lämpimässä, voit laittaa pakasteet takaisin pakastimeen jo silloin, kun kytket pakastimen takaisin päälle.
  • Kun pakastin on saavuttanut jälleen -18 astetta, voit kytkeä sen normaaliteholle.

Teksi Marita Suontausta, kuva iStockphoto