Pehmoiset puustit kätkevät sisälleen uunissa ihanasti rapeutuvaa piparitaikinaa.
Pehmoiset puustit kätkevät sisälleen uunissa ihanasti rapeutuvaa piparitaikinaa.

Jouluisen mausteinen tuoksu leviää kotiin, kun leivot piparkakun makua mukaan mehevään bostonkakkuun. Pehmeä pulla, rapea pipari ja runsas kuorrutus, voiko olla ihanampaa? Ainakin Kodin Kuvalehden lukijat ihastuivat oitis.

Piparkakun makuinen bostonkakku on joulun uusi klassikko. Sen ohje julkaistiin Kodin Kuvalehdessä 22/2020 osana runsasta joululeivontajuttua.

Lehden ilmestyttyä monet KK:n lukijat kertoivat inspiroituneensa ja testanneensa heti herkullista reseptiä. Hyväksi havaitusta joulubostonista tulikin hitti KK:n lukijoiden keskuudessa. 

Eikä se mikään ihme olekaan, sillä onko ihanampaa kuin pehmoinen puusti, jonka sisällä rapsahtaa suloisen mausteinen piparkakkutaikina? Herkun kruunaa raikas ranskankermakuorrutus ja muutama piparin muru.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Piparipuustiboston

n. 12 annosta | 30 min + 1 t + 30 min

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3 dl maitoa

25 g hiivaa

1 muna

1¼ dl sokeria

1 tl suolaa

2 tl kardemummaa

n. 9 dl vehnäjauhoja

100 g huoneenlämpöistä voita

1 pkt (500 g) piparitaikinaa sulatettuna

voita vuoan voiteluun

Kuorrutus

2 prk (à 150 g) ranskankermaa

1 tl vaniljasokeria

2 rkl tomusokeria

5 piparia muruina

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää muna, sokeri, mausteet ja noin 2/3 jauhoista. Sekoita tasaiseksi.

Alusta joukkoon voi ja jauhoja sen verran, että taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla noin 40 minuuttia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikinasta 30 cm x 60 cm:n kokoinen levy.

Kauli sulanut piparitaikina suurin piirtein samankokoiseksi levyksi. Nosta se pullalevyn päälle. Kääri levyt yhdessä rullaksi ja nipistele reuna kiinni.

Leikkaa rulla 5 cm leveiksi paloiksi. Nosta palat voideltuun, suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan. Jätä hiukan kohoamisvaraa. Anna pullien kohota noin 20 minuuttia liinan alla.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista piparipuusteja noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sekoita pullan jäähtyessä kulhossa ranskankerma sekä sokerit. Lusikoi kuorrutus pullalle. Murustele joulupipareita päälle.

Vinkki! Pulla on aina herkullisimmillaan leivontapäivänä. Toiseksi paras vaihtoehto on pakastaa pulla tuoreena ja kuorruttaa vasta sulattamisen jälkeen. Runsaan kuorrutuksen ansiosta pullaa ei tarvitse voidella kananmunalla.

 

Piparibostonin resepti julkaistiin Kodin Kuvalehdessä 22/2020, josta löydät monta muutakin ihanaa joululeivonnaista Uutta piparista -teemalla. Kodin Kuvalehden vanhojakin numeroita pääset tilaajana lukemaan Digilehdet-palvelusta. Myös uudesta Kodin Kuvalehdestä 23/2020 löydät runsaasti jouluisia reseptejä, joilla leivot joulun kotiin tai joilla ilahdutat läheisiäsi. Kannattaa kokeilla esimerkiksi saaristolaisleipää ja suklaa-suolapähkinämuffineja! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla