
Espanjalainen kikherne-tomaattikeitto on Sari Puumalaisen luotto-ohje. ”Supermaukas, lämmittävä, mausteinen ja edullinen keitto on ollut perheemme suosikkisoppa yli 15 vuotta”, Sari sanoo.
Kun sunnuntaisin teatterissa ei ole näytöksiä, näyttelijä Sari Puumalainen rentoutuu laittamalla ruokaa. Hän valitsee Spotifysta musiikkia, kaataa itselleen lasillisen viiniä ja alkaa tehdä esivalmisteluja. Ei ole kiire mihinkään. Ruoka syödään, kunhan se valmistuu. Usein puoliso Risto Kaskilahtikin häärii apukokkina.
”MasterChef Australian katselu tv:stä on Riston ja minun ainoa yhteinen harrastus, joten Ristolla on paljon hiljaista tietoa ruuanlaitosta, vaikka vedänkin keittiössämme pääroolin.”
Elämänsä reseptiksi Sari valitsi espanjalaisen kikhernekeiton, jonka ohje on Anna ja Fanny Bergenströmin Rakkautta, oliiveja ja timjamia - hyvän olon ruokaa -keittokirjasta.
”Supermaukas, lämmittävä, mausteinen ja edullinen keitto on ollut perheemme suosikkisoppa yli 15 vuotta”, Sari sanoo ja osoittaa keittokirjan rasvaläikkiä.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/sari_puumalainen02.jpg?itok=zxoB9csZ)
Keitto syntyy näin:
Kikherne-tomaattikeitto
3–4 annosta | 45 minuuttia
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 ruukku basilikaa
2 rkl öljyä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
250 g tuoreita (kirsikka-)tomaatteja
1 tlk tomaattimurskaa
3–4 rkl tomaattipyreetä
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 tlk (à noin 400 g) säilöttyjä kikherneitä
noin 4 dl vettä
2–3 rkl sitruunamehua
ripaus mustapippuria
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna puolet basilikasta. Säästä loput keiton koristeluun.
Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulisilppuja, basilikaa ja juustokuminaa muutama minuutti.
Kuutioi tai halkaise kirsikkatomaatit. Laita tomaatit, tomaattimurska ja -pyree kattilaan. Lisää sokeri ja suola. Kypsennä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia.
Huuhtele kikherneet. Soseuta puolet herneistä sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää kikhernesose keiton joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää vesi ja loput kikherneet kokonaisina. Mausta mustapippurilla ja sitruunamehulla.
Kypsennä miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Koristele valmis keitto basilikalla.
Lue koko tarina Sari Puumalaisen elämän reseptistä Kodin Kuvalehdestä 3/2023. Voit lukea jutun myös Digilehdistä. Jos et ole vielä tilaaja, kokeile Digilehdet.fi-palvelua.