Koska viilin voi tehdä helposti itse, muovipurkkien kantaminen kaupasta on turhaa.
Koska viilin voi tehdä helposti itse, muovipurkkien kantaminen kaupasta on turhaa.

Kaupan viili ajaa asiansa aamupalapöydässä, mutta kunnon retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse. Eikä se ole edes vaikeaa!

Jo isoäidit sen tiesivät, että viili on parasta ja edullisinta itse tehtynä. Sen valmistaminen ei ole lainkaan vaikeaa, sillä viili tavallaan valmistaa itse itsensä.

Kaupan viili antaa siemenen

Tarvitset vain purkillisen kaupan viiliä ja litran maitoa. Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon ”siemeneksi”. Viilinokareen päälle kaadetaan maitoa, sekoitetaan varovasti ja peitetään liinalla. Sen jälkeen vain odotetaan.

Astioihin ei kannata koskea, koska viili ei pidä kääntelystä.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden ajan. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana – maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Rauhassa käyneen viilin rakenne on kiinteä, ja sen pinnalla on täydellisen samettinen kermakerros.

Laita viili aamulla tekeytymään ja nosta se seuraavana iltapäivänä jääkaappiin viilentymään.

Viilennä valmis viili jääkaapissa

Kun viili on valmis, nosta se jääkaappiin viilenemään.

Kotiviili maistuu parhaalta marjojen tai omenasoseen kanssa. Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös leseitä, pähkinöitä tai itse tehtyä mysliä. Valmis viili säilyy jääkaapissa viikon.

Vinkki! Kermaisin viili syntyy homogenoimattomasta luomutäysmaidosta ja purkillisesta luomuviiliä.