Perunamuusi on edullista ja terveellistä syötävää.
Perunamuusi on edullista ja terveellistä syötävää.
Pese, kuori ja lohko perunat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta keitinvesi talteen.
Pese, kuori ja lohko perunat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta keitinvesi talteen.
Survo perunat soseeksi sähkövatkaimella tai perunasurvimella.
Survo perunat soseeksi sähkövatkaimella tai perunasurvimella.
Kuumenna maito koko ajan sekoittaen. Kaada maito muhennoksen joukkoon pikkuhiljaa sekoittaen.
Kuumenna maito koko ajan sekoittaen. Kaada maito muhennoksen joukkoon pikkuhiljaa sekoittaen.
Lisää rasva ja suola. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Lisää rasva ja suola. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Ohenna tarvittaessa perunoiden keitinliemellä.
Ohenna tarvittaessa perunoiden keitinliemellä.
Saat perunamuusin uutta makua juureksilla, yrteillä ja mausteilla.
Saat perunamuusin uutta makua juureksilla, yrteillä ja mausteilla.

Millainen on mielestäsi paras perunamuusi? Ilmava ja pumpulinpehmeä, karkea ja kunnon purutuntuman antava vaiko kastikkeeksikin sopiva, valuvan löysä sose? Opi valmistamaan helppo ja maistuva perunamuhennos vaihe vaiheelta.

1 kg jauhoisia perunoita
6 dl vettä
2 dl maitoa
nokare voita tai margariinia
1–3 tl suolaa

 

1. Pese, kuori ja lohko perunat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta keitinvesi talteen.

2. Survo perunat soseeksi sähkövatkaimella tai perunasurvimella.

3. Kuumenna maito koko ajan sekoittaen. Kaada maito muhennoksen joukkoon pikkuhiljaa sekoittaen.

4. Lisää rasva ja suola.

5. Ohenna tarvittaessa perunoiden keitinliemellä.

Vinkit!

  • Valmista perunasose jauhoisista perunoista.

  • Keitä perunat kuorineen tilavassa kattilassa vähässä vedessä. Kuumenna vesi kiehuvaksi kannen alla. Alenna lämpöä niin, että vesi juuri ja juuri kiehuu. Kokonaiset perunat kypsyvät noin 20 minuutissa. Kuori perunat kuumina ja soseuta.

  • Kypsennä kuoritut ja lohkotut perunat höyrykeittimessä. Pane perunat kerroskattilan ritiläosaan ja vesi alempaan kattilaosaan niin, ettei vesi nouse ritiläosaan saakka. Höyrytä kannen alla noin 15 minuuttia. Soseuta perunat kuumina.

  • Sähkövatkaimella saat kuohkeimman soseen.

Kannattaa kokeilla

  • Maidoton muhennos syntyy ohentamalla seosta perunoiden keitinvedellä. Maidon voi korvata myös kasvirasvavalmisteilla, soijamaidolla tai vaikkapa 2 dl keitinlientä ja 1/2 dl maitojauhetta.

  • Jätä kuorittujen ja lohkottujen perunoiden keittokattilaan noin 1 dl perunoiden keitinlientä ja muussaa keitetyt perunat sähkövatkaimella raa’an munan kanssa. Lisää noin 1 dl kermaa ja nokare voita. Mausta suolalla makusi mukaan.

  • Kasvis-perunasoseet ovat ravintoarvoltaan pelkkää perunasosetta monipuolisempia vaihtoehtoja. Höyrytä tai keitä juurespaloja perunoiden seassa ja survo tasaiseksi soseeksi. Kokeile porkkanaa, bataattia lanttua, naurista tai mustajuurta

  • Mausta perunasose karrilla, ripauksella raastettua muskottipähkinää tai piparjuurella. Laita sekaan silputtuja mauste-vihanneksia, paahdettuja öljyyn säilöttyjä paprikoita tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Voit raikastaa soseen sitruunaehulla ja raastetulla sitruunakuorella.

  • Mausta muusi lisäämällä 1 dl smetanaa tai ranskankermaa, 1 tl dijonsinappia ja limetinkuori. Halutessasi voit ohentaa muusin perunan keitinvedellä.

  • Hienonna kuumaan muusiin rucolaa, persiljaa, basilikaa, tilliä, sitruunamelissaa tai ryöpättyä, tuoretta pinaattia.

  • Voit maustaa muusin myös valmiilla pestolla tai yrttiöljyllä.

  • Juustoista maustamiseen sopivat esimerkiksi parmesaani- ja emmentalraaste tai raastettu vuohenjuustogruyere.

  • Tähteeksi jääneen perunasoseen voit käyttää esimerkiksi mureke-, rieska-, teeleipä-, piirakka-, kakku-, leivos-, leipä- tai sämpylätaikinaan. Ylijäänyt perunamuhennos sopii myös hyödynnettäväksi sosekeittoihin, kastikkeisiin, pihveihin, kasvislettuihin tai perunasose-jauhelihavuokaan.

Tiesitkö tämän?

  • Perunaa ei tarvitse karttaa, vaikka moni hiilihydraattien välttelijä poistaa sen ruokavaliostaan tärkkelyksen vuoksi. Jos perunaruoka ei sisällä paljon rasvaa, hyödyt ylittävät haitat selvästi.

  • Peruna sisältää esimerkiksi kaliumia, jonka puutos voi altistaa rytmihäiriöille.  

Peruna on monipuolinen herkku. Kokeile myös:
Papu-perunasalaatti
Lohi-perunalaatikko
Pekoni-perunamunakas

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti