Perunamuusi on edullinen ja maistuva lisuke, joka muuntuu moneksi juureksilla, yrteillä ja mausteilla. Täydellinen muusi on vain kahdeksan askeleen päässä.

  1. Valmista perunasose jauhoisista perunoista.
  2. Keitä perunat kuorineen: Kuumenna vesi kiehuvaksi kannen alla. Alenna lämpöä niin, että vesi juuri ja juuri kiehuu. Kokonaiset perunat kypsyvät noin 20 minuutissa.
  3. Kuori perunat kuumina.
  4. Jos haluat, voit myös kuoria ja lohkoa perunat. Parhaiten ne kypsyvät höyrykattilassa, mutta vedessäkin onnistuu. Älä keitä perunoita liian kypsiksi, etteivät ne hajoa. Älä jätä perunoita lillumaan keitinveteen.
  5. Soseuta peruna kuumana. Käytä lämmitettyä maitoa ja voisulaa, jotta sose ei jäähdy.
  6. Muista, että peruna imee itseensä runsaasti nestettä, joten jätä sose riittävän löysäksi.
  7. Soseuta survimella, jos haluat karkeaa muusia, jossa on purutuntumaa.
  8. Tai sähkövatkaimella, jolloin muusiin tulee ilmaa ja rakenne on kuohkea. Älä käytä sauvasekoitinta, koska soseesta tulee sillä helposti liisteriä.

Tällä reseptillä teet perusmuusin:


Kokeile myös maidotonta muusia

Maidoton muhennos syntyy ohentamalla seosta perunoiden keitinvedellä. Maidon voi korvata myös kasvirasvavalmisteilla ja soijamaidolla.

Lisää joukkoon kananmuna

Jätä kuorittujen ja lohkottujen perunoiden keittokattilaan noin 1 dl perunoiden keitinlientä ja muussaa keitetyt perunat sähkövatkaimella raa'an munan kanssa. Lisää noin 1 dl kermaa ja nokare voita. Mausta suolalla makusi mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keitä samassa vedessä juureksia

Kasvis-perunasoseet ovat ravintoarvoltaan pelkkää perunasosetta monipuolisempia ja maukkaampia vaihtoehtoja. Höyrytä tai keitä juurespaloja perunoiden seassa ja survo tasaiseksi soseeksi. Kokeile porkkanaa, bataattia, lanttua, naurista, juuriselleriä ja mustajuurta. Myös kuullotetusta sipulista tai valkosipulista saa soseeseen pikanttia aromia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusia makuja muusiin

Mausta valmis perunasose currylla, ripauksella raastettua muskottipähkinää tai piparjuurella.

Kokeile laittaa sekaan silputtuja maustevihanneksia, kuten paahdettuja, öljyyn säilöttyjä paprikoita tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Voit myös raikastaa soseen tilkalla sitruunamehua ja ripauksella raastettua sitruunankuorta.

Mausta muusi lisäämällä 1 dl smetanaa tai ranskankermaa, 1 tl dijonsinappia ja limetinkuori. Halutessasi voit ohentaa muusin perunan keitinvedellä.

Hienonna kuumaan muusiin rucolaa, tilliä, persiljaa, basilikaa, sitruunamelissaa tai tuoretta pinaattia. Voit maustaa muusin myös valmiilla pestolla tai yrttiöljyllä.

Juustoista maustamiseen sopivat esimerkiksi parmesaani- ja emmentalraaste tai raastettu vuohenjuustogruyere.

Lisää hyvää ylijääneestä muusista

Tähteeksi jääneen perunasoseen voit käyttää esimerkiksi mureke-, rieska-, teeleipä-, piirakka-, kakku-, leivos-, leipä- tai sämpylätaikinaan.

Ylijäänyt perunamuhennos sopii myös hyödynnettäväksi sosekeittoihin, kastikkeisiin, kasvislettuihin, pihveihin tai perunasose-jauhelihavuokaan. 

Kunnolla uunitettu uunimuusi

Tässä arkinen kunnolla "uunitettu" uunimuusi. 

Kuoritaan jauhoiset perunat paloitellaan lohkoiksi. Perunalohkot keitetään vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi ja muusataan kuumana. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä, niin että muusi löysenee puuromaiseksi. 

Muusi jäähdytetään 70 asteiseksi. Vehnäjauhoa tai vastaavaa lisätään muusiin 1 reilu ruokalusikallinen 1 kiloon perunoita sekoittamalla. Tarvittaessa lisätään muusiin vielä hiukan 65-70 asteista vettä. 

Nyt muusi "uunitetaan". Eli muusi laitetaan 75-80 ateiseen uuniin 3 tunniksi. Uunituksen aikana sose saa lisää makua. 

Uunitetuun muusiin lisätään suola ja voi sekä maitoa niin että muodostuu vellimäinen muusi. Voi myös maustaa jos haluaa, mutta silloin saatetaan peittää uunituksen aikana syntyneitä makuja. Maustamattomana uunitettu muusi onkin usein parhaimmillaan. 

Uunitettu muusi laitetaan vuokaan ja paistetaan 140-170 asteissa uunissa noin 2 tuntia. Paistamisen voi aloittaa 170 asteessa - kun muusi saa hiukan väriä ja alkaa kuplimaan, niin silloin lämpötilan voi alentaa 140 asteeseen ja kupliminen loppuu lähes kokonaan. 

Hyvä ja helppovalmisteinen arkinen ruoka ja sitä voi valmistaa vaikkapa useitakin kertoja kuukaudessa, jopa kerran viikossa. Viikolla on talouden sähköuunissa yleensä sen verran kapasitettia käytettävissä että kunnolla uunitetun uunimuusin valmistaminen on mahdollista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla