Kaksi lasia per nenä juhlan ensimmäiselle tunnille, yksi lasi seuraaville tunneille.
Kaksi lasia per nenä juhlan ensimmäiselle tunnille, yksi lasi seuraaville tunneille.

Tarjoilujen määrää voi joskus olla suuria juhlia varten vaikea arvioida. Nämä perussäännöt auttavat varaamaan juomaa ja ruokaa sopivan määrän.

Juomat

  • Juomien tarjoilussa pätee seuraava sääntö: kaksi lasia per henkilö tilaisuuden ensimmäiselle tunnille, yksi lasi per henkilö seuraaville tunneille.
  • 1 dl alkujuomaa.
  • Yhdestä kuohuviinipullosta riittää 5–6 hengelle. Laseja ei tarvitse kaataa piripintaan.
  • Viiniä yksi lasi alkuruualle ja 1–2 lasillista pääruualle.
  • Kahvia 1–2 kupillista eli noin 3 dl kahvia. Puolen kilon paketista saa noin 25 kupillista.
  • Muista myös tee! 4 litraa vettä ja yksi desi teenlehtiä tekee 20 kupillista.
  • Kilo palasokeria riittää noin 50 hengelle, maitolitra noin 40 hengelle. Varaa myös kahvikermaa.
  • Alkoholittomia juomia tulee varata 2 dl/hlö.
  • Muista myös vesi. Sen voi maustaa sitruunanlohkoilla tai vaikkapa kurkkuviipaleilla.

Ruuat

  • Noutopöytään varataan 350–700 g ruokaa/vieras, juhlien keston ja luonteen mukaan.
  • Lakkiaisissa ruokaa menee yleensä vähemmän, sillä moni kiertää päivän aikana useampia paikkoja.
  • Matkojen päästä saapuvat vieraat voivat olla nälkäisiä.
  • Miehet ja nuoret syövät enemmän.
  • Pääraaka-ainetta (liha tai kala) tarvitaan 140–180 g vierasta kohden, päälisäkettä, kuten pastasalaattia 150–200 g, graavikalaa ja kylmiä lihaleikkeleitä noin 50 g, voileipiä ainonana ruokalajina 3 kpl, voileipäkakkua reilu sentin pala, pikkuleipiä 1 kpl/laji, karjalanpiirakoita ja pasteijoita varataan 1–2 kpl.
  • Kuuden munan täytekakusta riittää 20 hengelle, pellillisestä piirakkaa saa noin 30 palaa.

+ 6 vinkkiä tarjoilujen suunnitteluun

  1. Usein vähemmän on enemmän.
  2. Tarjolla on hyvä olla kasviksia, lihaa ja kalaa.
  3. Ruuat kannattaa valmistaa vähälaktoosisiksi tai kokonaan maidottomiksi. Osan ruuista on hyvä olla gluteenittomia.
  4. Noutopöytään kannattaa tehdä yksi edullinen salaatti, joka toimii vatsantäyttäjänä – sen pohjana voi olla pastaa, riisiä, kuskusia tai perunaa.
  5. Valitse ruuat sen mukaan, että ne voi valmistaa mahdollisimman pitkälle jo etukäteen. Esimerkiksi perunasalaatti vain paranee, kun sen valmistaa edellisenä päivänä.
  6. Muista, että noutopöydän ruokien tulisi olla sellaisia, että ne on helppo syödä käsin tai haarukalla.