Tarjoilujen määrää voi joskus olla vaikea arvioida suuria juhlia varten. Nämä perussäännöt auttavat varaamaan juomaa ja ruokaa sopivan määrän.

Juomat

* Juomien tarjoilussa pätee seuraava sääntö: kaksi lasia per henkilö tilaisuuden 1. tunnille, yksi lasi per henkilö seuraaville tunneille.

* 1dl alkujuomaa.

* Yhdestä kuohuviinipullosta riittää 5–6 hengelle. Laseja ei tarvitse kaataa piripintaan.

* Viiniä 1 lasi alkuruualle ja 1–2 lasillista pääruualle.

* Kahvia 1–2 kupillista eli noin 3 dl kahvia. Puolen kilon paketista saa noin 25 kupillista.

* Muista myös tee! 4 litraa vettä ja 1 desi teenlehtiä tekee 20 kupillista.

* Kilo palasokeria riittää noin 50 hengelle, maitolitra noin 40 hengelle. Varaa myös kahvikermaa.

* Alkoholittomia juomia tulee varata 2 dl/hlö.

* Muista myös vesi. Sen voi maustaa sitruunanlohkoilla tai vaikkapa kurkkuviipaleilla.

Ruuat

* Noutopöytään varataan 350–700 g ruokaa/vieras, juhlien keston ja luonteen mukaan.

* Lakkiaisissa ruokaa menee yleensä vähemmän, sillä moni kiertää päivän aikana monia paikkoja.

* Matkojen päästä saapuvat vieraat voivat olla nälkäisiä.

* Miehet ja nuoret syövät enemmän.

* Pääraaka-ainetta (liha tai kala) tarvitaan 140–180 g vierasta kohden, päälisäkettä, esimerkiksi pastasalaattia, 150–200 g, graavikalaa ja kylmiä lihaleikkeleitä noin 50 g, voileipiä ainonana ruokalajina 3 kpl, voileipäkakkua reilu sentin pala, pikkuleipiä 1 kpl/laji, karjalanpiirakoita ja pasteijoita varataan 1–2 kpl.

* Kuuden munan täytekakusta riittää 20 hengelle, pellillisestä piirakkaa saa noin 30 palaa.

Vinkkejä ruokatarjottavista

* Usein vähemmän on enemmän.

* Tarjolla on hyvä olla kasviksia, lihaa ja kalaa.

* Ruuat kannattaa valmistaa vähälaktoosisiksi tai kokonaan maidottomiksi. Osan ruuista on hyvä olla gluteenittomia.

* Noutopöytään kannattaa tehdä yksi edullinen salaatti, joka toimii vatsantäyttäjänä – sen pohjana voi olla pastaa, riisiä, kuskusia tai perunaa.

* Valitse ruuat sen mukaan, että ne voi valmistaa mahdollisimman pitkälle jo etukäteen. Esimerkiksi perunasalaatti vain paranee, kun sen valmistaa edellisenä päivänä.

* Muista, että noutopöydän ruokien tulisi olla sellaisia, että ne on helppo syödä käsin tai haarukalla.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.