Kun järjestät juhlia kotona, buffetpöytä pitää usein rakentaa niukassa tilassa. Juhlissa, joissa vieraita tiputtelee päivän mittaan, on pöytään saatava sekä suolaiset että makeat tarjottavat. Näin se onnistuu:

1. Aseta pöytä seinän tai ikkunan viereen, sellaiseen paikkaan jossa kulku on mahdollisimman avoin, esimerkiksi keittiön tai ruokailutilan ikkunan eteen.

2. Kata pöydän toiseen päähän lautaset, aterimet ja lautasliinat suolaisille ruuille. Kääri aterimet lautasliinoihin, jolloin ne vievät vähän tilaa ja ne on helppo ottaa.

3. Kata toiseen päähän lautaset makeille tarjottaville.

4. Asettele suolaiseen päähän korkeille vadeille seinän puolelle annospaloina tarjottavat ruokalajit, joita on helppo ottaa taaempaakin. Kata etuosaan leikattavat ruokalajit ja salaatit, joita ruokailijan on helpompi ottaa edestä.

5. Kata kakku makeaan päähän etualalle, josta sitä on helppo leikata. Sen taakse voit asetella jälleen jalallisiin ja myös mataliin vateihin muut makeat.

6. Jos koristelet tarjoilupöytää kukilla, aseta ne pöydän keskiosaan taakse.

7. Kata kahvikupit, juomalasit ja juomat sivupöydälle.

Katso täältä vinkit perinteisen kylmiä ja lämpimiä ruokia sisältävän buffetin kattamiseen. 

Vinkkejä!

* Tarjottavien asetteleminen eri tasoisille astioille tekee pöydästä näyttävän. Jos sinulla ei ole jalallisia vateja, korkeita tarjoiluratkaisuja voi rakentaa myös itse. Aseta kauniin pyöreän kulhon nurinpäin pöydälle ja nosta sen päälle lautanen. Varmista kuitenkin itse rakennettujen jalallisten vatien kestävyys. Voit myös asettaa pöytäliinan alle korokkeita, verhoilla ne liinalla ja nostaa vateja korokkeille.

* Pidä ruuat viileänä: Laita pöytäliinan päälle kylmäkalleja ja niiden päälle toinen, pieni liina. Viileänä pidettävät ruuat nostetaan astioissaan tämän asetelman päälle. Kaunista viilennystä saat, kun laitat jääpaloja laakeaan, isoon astiaan ja nostat tarjoiluvadin jääpala-astian päälle.

* Todella ahtaassa tilassa ja rennossa juhlassa buffetin kattamista voi harkita keittiön työtasolle. Jos sinulla on keraaminen liesitaso, voit nostaa lämpimiä ruokia sen päälle ja pitää ne aivan pienellä teholla lämpiminä.

Tulosta pöytäkartta!

Lataa alla olevasta linkistä tulostettava pöytäkartta avuksi

Hyvä kuorimaveitsi säästää kokkia. Mitä isompi arkikattila, sitä suurempi syy ostaa kunnon veitsi.

Valitse kuorimaveitsi, jonka terä liikkuu, ja olet oikeilla jäljillä.

Hyvä kuorimaveitsi liikkuu sulavasti ja kuorii sileäksi. Jos sellaista ei vielä löydy kaapistasi, kannattaa hankkia. Veitsi tekee nimittäin monta muutakin keittiöhommaa kätevästi.

Lastuja ja ruusuja

Höylää kuorimaveitsellä sitruunan uloin, keltainen kuorikerros ja silppua veitsellä kauniiksi suikaleiksi.

Vedä parmesaanista lastuja risoton tai pastan pinnalle. Suikaloi porkkana soiroiksi salaatteihin tai paahdettavien uunikasvisten joukkoon kypsennyksen loppuvaiheessa.

Tee napakasta kesäkurpitsasta "tagliatellea" ja taiteile omppusuikaleet ruusuiksi piirakkaan.

Pilko omenat kuorineen uunivuokaan ja sitten vain odotat. Uuniomenasose sopii lisukkeeksi puuroon ja jugurttiin ja sellaisenaankin sitä kelpaa lusikoida.

Syksyn paras herkku on uunissa valmistettu omenasose. Pitkään kypsytetyt omenat saavat paahtuessaan karamellisoituneen maun, joten sokeria tähän soseeseen ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Sose on hyvää sellaisenaan, mutta sitä voi halutessaan maustaa kanelilla, sitruunalla, vaniljatangolla tai vaikka tuoreella inkiväärillä.

Käytä omenat kuorineen

Omenat voi käyttää soseeseen kuorineen, joten esivalmistelut eivät vie paljon aikaa.

Kelloa tarvitaan kypsentämisvaiheessa. Noin puolen tunnin uunissaolon jälkeen omenat alkavat vaahdota ja silloin on syytä olla taputtelemassa omenoita vuoan pohjalle. Muuten saatat joutua uuninpesuhommiin.

Sose säilyy pakkasessa

Jääkaapissa sose säilyy noin viikon. Jos innostut paahtamaan sosetta enemmänkin, pakasta se matalissa rasioissa ja käytä tarpeen mukaan.

Katso uuniomenasoseen ohje KK:n reseptihausta.