Leivo perinteisiä kuohkeita laskiaispullia, kokeile kinuskisydäntä, tuo särmää suklaalla ja karpaloilla tai herkuttele kevyemmällä laskiaispullalla. Täältä löydät ohjeet erilaisiin laskiaispulliin.

Yksi talven hurmaavimmista hetkistä on, kun saa upottaa hampaansa tuoreeseen laskiaispullaan ja metsästää kielellään reunojen yli karkaavaa kermavaahtoa.

Vaikka perinteinen laskiaispulla on täydellinen ihan sellaisenaan, on joskus hauska yllättää. Kokosimme ohjeet erilaisten laskiaispullien tekoon. Nautiskele!

Laskiaispulla kinuskiraidoilla


Täydellinen laskiaispulla syntyy kuohkeasta pullasta, täyteläisestä kermavaahdosta ja hillo- tai mantelisydämestä. Jos haluat vaihtelua, kokeile levittää kermavaahdon alle pelkkä kinuskikastiketta. Täydellisen laskiaispullan ohjeen löydät TÄÄLTÄ.

Suklainen laskiaispulla

Pitkon malliin leivottu laskiaispulla on oiva jälkiruoka tai vierasvara. Muotonsa lisäksi tämä laskiaispulla yllättää pehmeän suklaan ja kirpeän karpalon makuyhdistelmällä. Toki ohjeella voi pitkon sijaan leipoa myös perinteisen mallisia pikkupullia. Katso suklaisen laskiaispullan ohje TÄÄLTÄ.

Kevyempi laskiaispulla

Perinteistä laskiaispullaa kevyempi versio syntyy vaahtoutuvan vaniljakastikkeen ja maitorahkan avulla. Myös hillon voi korvata pakastemarjoilla. Yksi pulla sisältää noin 165 kcal. Katso kevyemmän laskiaispullan ohje TÄÄLTÄ.

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

Imelletty perunalaatikko

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Poro-vuohenjuustorullat

12 annosta | 15 min + 1 vrk pakastaminen

Ainekset:

  • 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistia viipaleina (Pirkka)
  • 1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ dl kuivattua marjasekoitusta (Biokia)
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.